TBB Başkanı Çakar: Mevduatın döviz, kredi talebinin TL olması dengesizlik yaratıyor

Kamu bankalarının genel müdürleri, reel sektör temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantıda sunum yapan TBB Başkanı Çakar, ana sorunun yabancı para cinsinden mevduatın fazla olmasına rağmen TL kredi talebinin yüksekliğinden kaynaklandığını söyledi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da "İşletme sermayesi kredileri, özellikle KOBİ'lerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için kritik hale gelmiştir" dedi.

TBB Başkanı Çakar: Mevduatın döviz, kredi talebinin TL olması dengesizlik yaratıyor
TBB Başkanı Çakar: Mevduatın döviz, kredi talebinin TL olması dengesizlik yaratıyor
GİRİŞ 11.08.2022 09:04 GÜNCELLEME 11.08.2022 11:39
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun, şirketlerin finansmana erişim sorununun kritik aşamaya geldiği uyarısı sonrası, Merkez Bankası’nın ardından kamu bankalarının genel müdürleri de TOBB’da düzenlenen Finansmana Erişim İstişare Toplantısında bir araya geldi. Toplantıya, aynı zamanda Türkiye Bankalar Birliği Başkanı olan Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan katıldı.

SIKINTILI DURUM

Toplantının açılışında bir sunum yapan Alpaslan Çakar, bankacılık sektöründeki ticari kredileri önceki yılla karşılaştırarak tutardaki yükselişleri sundu. Örtülü olarak TL kredi maliyetlerindeki yüksekliğe de yanıt veren Çakar, ana sorunun yabancı para cinsinden mevduatın fazla olmasına rağmen TL kredi talebinin yüksekliğinden kaynaklandığını söyledi. Alpaslan Çakar, “5.3 trilyon kredinin 141 milyar doları yabancı para cinsinden. Kaynak tarafında ise TL kaynak yüzde 43 düzeyinde. Kredilerin yüzde 60 küsuru TL cinsinden. Burada bir çelişki var. Bu durumda ben ne yapıyorum. Merkez Bankası’na gidip swap yapıyorum, TL alıp kredi veriyorum. Bu bir maliyet. Yabancı para mevduatın arttığı, TL kredinin ve talebinin arttığı bir durum, sıkıntılı bir durum” diye konuştu.

Yabancı para kredi talebinin ciddi oranda gerilediğini belirten Alpaslan Çakar, “Bu sene yabancı para kredilerin 14 milyar dolar azaldığını görüyoruz. TL kredi talebi çok arttı ve kur üzerinde baskı yarattı. Hepimiz birbirimizi tamamlıyoruz. Birimizdeki olumlu durumdan hepimiz yararlanırız. Sıkıntılı durum hepimizi etkiler” yorumunu yaptı.

TL mevduatın toplam mevduatın yüzde 43’ü seviyesinde olduğunu belirten Alpaslan Çakar, bunun içinde 1,1 trilyona ulaşan Kur Korumalı Mevduat da bulunduğunu, bunun tek başına toplam mevduatın yüzde 15’ine ulaştığını kaydetti.

BÜYÜMEYİ FİNANSE EDEBİLECEK GÜÇTEYİZ

Konuşmasında, bankacılık kesiminin sağlıklı olduğunun altını çizen Alpaslan Çakar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Önümüzdeki süreç itibarıyla Türk ekonomi yönetimi (olarak) özel sektör üzerine bina olmuş, özel sektörün güçlü olduğu müddetçe daha iyi işleyebilecek bir sektör olduğunun farkındayız. Banka, Ziraat Bankası ya da Türkiye Bankalar Birliği adına, sektör adına şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Sizin kaybettiğiniz benim kazandığım bir ortamın bana hiçbir faydası yok, bana bir menfaati yok. Benim kârım iyi ama siz kaybediyorsunuz hiçbir anlamı yok. Siz kazandıkça ben kazanabilirim. Reel sektör finans sektörü iş birliği içinde dayanışma içinde olmak zorundadır. Ekonomi yönetimi, otorite ve reel sektör ve finans sektörü birbirini tamamlamak zorunda. Buna göre hareket ediyoruz. Böyle hareket etmeye devam edeceğiz. Esas olan ülke bilançosunun sağlıklı olması. Ülke bilançosu sağlıklı olduğu müddetçe hepimizin bilançosu doğru işlemeye devam eder. Çevre ve iklimi dikkate alarak üreten, yatırım yapan, istihdam yapan her bir müşterimizin yanında olmaya devam edeceğiz.

Ülkemiz büyümek zorunda, bizde o büyümeyi finanse edebilecek güç, kabiliyet, yetenek ve kaynağa sahibiz hiçbir tereddüttünüz olmasın.

BANKACILIĞIN GÖRÜNÜMÜ: ENFLASYON İŞLETME SERMAYESİ İHTİYACINI KÖRÜKLER AMA…

Alpaslan Çakar sunumunda, bankacılık kesimine yönelik temel verileri paylaşarak, özel sektöre verilen kredilerdeki artışa işaret etti. 2022’nin ilk yedi ayında kredilerdeki artışın 1,1 trilyon TL’ye ulaştığını belirten Çakar, bunun 901 milyar TL’sinin ticari kredilerden oluştuğunu, büyük şirketlere verilen kredilerin 497, KOBİ’lere verilen kredinin ise 404 milyar TL düzeyinde gerçekleştiğini vurguladı.

Toplam ticari kredilerin 6,5 trilyon TL’ye ulaştığını ve firmalara kullandırılan tutarın 5,3 trilyon TL olduğunu belirten Alpaslan Çakar, “Biliyorum, enflasyon işletme sermayesini körükler ama işletme sermayesi de fiyatları körüklüyor.” dedi.

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU: SORUN KRİTİK

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da Birlik olarak, finansmana erişim konusunda çok sayıda firmadan şikayet aldıklarını belirterek, özellikle KOBİ’lerin kredi bulamama ya da olağanüstü yüksek maliyetle erişebilme sıkıntıları yaşadıklarını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, “Yaşanan yüksek enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle; yatırım ve işletme sermayesi için kredi ihtiyacı, geçmiş dönemlere göre çok artmıştır. İşletme sermayesi kredileri, özellikle Kobi'lerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için kritik hale gelmiştir. Dolayısıyla, artan işletme sermayesi ihtiyacı da dikkate alınarak, krediye erişimin kolaylaştırılması gerekmektedir. Bankalarımızın da, fonlama maliyetlerini de dikkate alarak, reel sektörümüze uygun koşullarla kredi sağlamaya devam etmeleri beklenmektedir. Böylelikle reel sektörümüz, her türlü olumsuz koşulları en az hasarla atlatarak; yatırıma, üretime, ihracata ve istihdama azami katkıyı yapmaya devam edecektir” dedi.

KAYNAK: DÜNYA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 6
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Rıfat boş konuşma sanayiciye dön arkadaşlar milyon dolar döviziniz kasada duruyo yatırım için önce onu kullanalım sonra biterse devletimizden alırız desene ulan. sen nasıl oda başkanısın seni 2011 den beri gözüm tutmuyor hala senden şüphem var bir fırsat kolluyosun sanki bu konuşmalar sözler fetöye abd ye bloomberge yarıyo demedi deme cimere yazıyom seni.
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    ulan hisarcıklı sorun kritik diye çok konuşma. sanayicinin elinde milyon dolar var hala TL kredi istiyo madem öyle devlet el koysun sanayicinin dolarının yarısına versin TL kredi. uyanıklara bak kullansana ulan dolarını. enflasyonu kasıtlı tusiad ve chpkk işadamları artırdı ürettikleri ürünleri onlar pahalandırdı doları faizi odalar borsalar işadamları hortlattı çok konuşma lan rıfat. seni 2011 den beri gözüm tutmuyor gözüm üzerinde. işadamlarına desene ulan dövizinizle yatırım yapın diye devletin yanında dur Rıfat nokta.
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Yabancı para TL vb paradan altına endeskli paraya geçmek lazım...bankaya kim ne yaturirsa yatırdım altına endeski çevirip hesapta öyle tutarsanuz doğrusu olur
    Cevapla
  • Mehmet Şahin 1 yıl önce Şikayet Et
    Demek ki bankaların döviz mevduatına verdiği faiz oranının düşmesi gerekiyor. Belki de negatif faiz uygulaması gerekecek. Satamayacağı dövize niye faiz veriyor ki?
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    ekonomistler, finansçılar çıkalı bizim ekonomi bozuldu hele hele birde bu kamu yönetimciler ve elektrik mühleri var. daha da beter. Bu işi iktisatçılar bilir gerisi hikaye. "Mevduatın döviz, kredi talebinin TL olması dengesizlik yaratıyor" "enflasyon faizin faiz enflasyonun sonucudur" gibi özlü ama iktisadi olarak saçmalık olan sözler üretmeye başladılar. İşin hakikati ise: üretim olmaz ise maliyet, istihdam, ihracat, fiyat politikan oluşmaz. Bizim gelirimiz TL giderimiz döviz. o yüzden üretmek lazım. hayvana tarlaya teşvik vereceğinize üretime verseydiniz. neden faizsiz borsa yok mesela? üreticilerin olduğu? kredi yerine hisse senedi satar bankaya kredi için gitmez.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen şaka misafir misin? Ekomistler çıkalı mı bozuldu? Ekonomi kurallarından çıkıldığı için mi bozuldu? %14 faiz varken %80 enflasyon varsa ne alıp kenara koyarsan kazanırssın. Adam neden yatırım yapsın. Yabancı yatırımcı ise dengesi eyt üyt siyasetinden başımıza bir şey gelir diye gelmiyor. Varlık barışı ile para kara gelen yere yatırımcı gelmez hepsi bu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle