Kira uyuşmazlıklarında arabulucu zorunlu oluyor: Ücretini devlet ödesin

Kiracı ve ev sahibi arasındaki uyuşmazlıklarda Arabulucu zorunluluğunun yakın bir zamanda hayata geçirilmesi bekleniyor. Konu ile ilgili Haber7'ye açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, uygulamanın mağduriyetleri azaltacağını söylerken, kiracı tarafından ödenmesi gereken Arabulucu ücretinin devlet tarafından karşılanması çağrısı yaptı.

Kira uyuşmazlıklarında arabulucu zorunlu oluyor: Ücretini devlet ödesin
Kira uyuşmazlıklarında arabulucu zorunlu oluyor: Ücretini devlet ödesin
GİRİŞ 10.08.2022 13:14 GÜNCELLEME 11.08.2022 12:20
Bu Habere 97 Yorum Yapılmış

Son dönemde aşırı yükselen kiralar sonrası ev sahibi-kiracı arasındaki anlaşmazlık nedeniyle davalar da her geçen gün artarak devam ediyor. Hem kira tespiti hem de tahliye ile ilgili yapılan başvurular için ise yoğunluktan dolay aylarca beklemek gerekiyor.

Borçlar Kanunu'ndan yapılan değişiklikle konut kiralarının TÜFE'e göre belirlenmesine 1 yıl ara verilecek yüzde 25 sınırı getirilse de kiracısını çıkarmak isteyen veya istediği kirayı almak için tespit davasına başvuran mülk sahipleri soluğu mahkemelerde alıyor.

ÖNCE ARABULUCU SONRA MAHKEME

Ev sahiplerinin yüzde 25 sınırına uymayarak fahiş kira taleplere karşı da kiracılar da kendi hakkını savunmak istiyor. 

Hem mahkemelerde oluşan yoğunluğu azaltmak hem de mağduriyetlerin önüne geçmek isteyen Adalet Bakanlığı, kiracı ve ev sahibi arasındaki uyuşmazlıklarda zorunlu arabuluculuk uygulaması hayata geçirmeyi planlıyor. Yıl bitmeden hayata geçirilmesi beklenen düzenleme ile arabulucuya başvurmadan mahkemeye gidilemeyecek.

Geçtiğimiz aylarda konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Bozdağ,  "Kira ihtilaflarının tamamını arabulucuya gönderme konusunda kararlıyız. Bu noktada çalışmalarımızı devam ettirdiğimizi ifade etmek isterim. Hazırlıklar bittiğinde bu hazırlıklar Mecliste değerlendirilecek ve Meclisimizin kabulü halinde yasalaşacaktır." demişti.
Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu

KİRACININ ARABULUCU ÜCRETİNİ DEVLET KARŞILASIN

Konu ile ilgili Haber7'ye açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Kiracı ve ev sahibi uyuşmazlığında artış söz konusu Arabuluculuğun zorunlu hale gelmesiyle beraber mahkemelerin iş yükünü azalacak ve süreç hızlanacaktır ancak, Arabulucularda bir ücret tahakkuk ettiriliyor, kiracıların zayıf taraf olduğu göz önünde bulundurulacak aynı tüketici uyuşmazlıklarında olduğu gibi Arabulucu ücretinin devlet tarafından karşılanması yerinde olacaktır.

Arabulucunun zorunlu hale gelmesi, kiracı ve ev sahibi arasındaki uyuşmazlıklarda ortaya çıkacak mağduriyetleri en aza indirecektir. Kiracı ve ev sahibi direkt karşı karşıya gelmeden mesajlarla yada emlak komisyoncuları üzerinden çekişmeye gidiyorlar ve anlaşamıyorlar. Arabulucu huzurunda yüz yüze gelip karşılıklı konuşurlarsa orta yolu bulabilirler.” açıklamasında bulundu.

KİRACILAR FAZLA ÖDEDİĞİ ÜCRETİ GERİ ALABİLİR

Bazı ev sahiplerinin yüzde 25’lik kira zam sınırına uymak istemediğini söyleyen Ağaoğlu, "11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde yüzde 25 sınırı aşılamaz. Bunun üzerinde zam yapan kiracılar ev sahiplerinden yüzde 25’in üzerindeki kısmın kalıcı veri saklayıcısı üzerinden (Whatsapp, mesaj-fax- e-posta gibi…) iadesini talep edebilirler. Bunun için arabulucu şartı geldiğinde önce arabulucuya yada sulh hukuk mahkemesine başvurarak fazla ödenen tutarın iadesini ve kira zammında yüzde 25 sınırının uygulanmasını talep edebilirler.” dedi. Öte yandan bazı kiracıların anlaşmazlık sonrası Tüketici Hakem Heyetlerine başvurduğunu belirten Ağaoğlu, Tüketici Hakem Heyetleri’nin kira uyuşmazlıklarında yetkili olmadığını söyledi.

 

KAYNAK: HABER7
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 97
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Kira sorununu değil de, mahkeme yükü sorununun çözülmeye çalışılması ilginç. Neden mahkeme sayıları artmış? Ehonomi çoh eyi ya, şahlanıyoruz ya, büyüme oranlarımız mükemmel ya neden artmış acaba davalar?
    Cevapla
  • Cafer 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben ikisinide yaşadım.Kiracılıkta ev sahipligide çok zor Allah cc ikisinede yardım etsin.Bu sorunun kökten çözümü için.Toki Türkiyenin her tarafında hesaplı yetir kadar konut üretsin satma derdi yok Toki daha projede satıp bitiriyor evleri.İsteyen vatandaşta hesaplı ev sahibi olsun ev sorunuda mahkemeyle değil böylece kökten çözülsün.
    Cevapla
  • caner 1 yıl önce Şikayet Et
    Ev aldım kiracı çıkmıyor evi satıyorum kiracı çıkmıyor trilyonlari bagliyorsun artık kimse kiracı için ev almıyor malesef yada kiraya verirken aman dikkat
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    20 senelik namusuyla çalışan devlet memuruyum ev alamıyorum. Evin elekktrik tesisatındaki kablolara kadar çalıp giden kiracıya gık diyememiş ensemde boza pişiriyor ev sahib. Markete gidiyorum para veriyorum sahte mi diye bakıyor marketçi, diyorum sahte geliyor mu hemen çıkarıp gösteriyor evet beni de kandırdılar diyor, ben de diyorum ki kandırana bakmayıp bana bakarsın zaten. Anlayacağınız hepimiz müstehakımızı buluyoruz.
    Cevapla
  • Realite 1 yıl önce Şikayet Et
    Çimento yerli imkanlarla üretiliyor büyük oranda,kireç kum çakıl işçilik,boru musluk üretebilen tüm madenler Turkiyeden çıkıyor işleniyor ve yurt içine sevk ediliyirken,Dövizi bahane edip ev işyeri fiyatlarını ve kirayı 3 katı yükseltme amacında ısrarcı olanlar Bu malzemeleri dövizle mi aldınız demez mi insanlar ?Bu resmen kendi insanına baskı kurma anlayışıdır.Bu anlayışın kimseye faydası olmaz zararı olur.Rakamlar ortada.Yarin 1 milyonluk evinize rayiç bedel emlak vergisi dask vb nedenlerle beyanda bulunacaksınız.Buna gire dask emlak vergisi ödeyeceksiniz.ayrica kiraya göre gelir vergisi.Bu kuralları cigneyennislem yapmayan olursa suç islemis olacaktır.biliyirsunuz herhalde ..
    Cevapla
  • göktürk 1 yıl önce Şikayet Et
    devlet neden karşılasın. direkt ev sahibinden ya da haksız ise kiracıdan alsın. ben neden vergimden bunlara ödeme yapayım. keisnlikle olmamalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle