Varlık Barışı uygulamasının ayrıntıları belli oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan tebliğde yeni Varlık Barışı düzenlemesinin ayrıntıları aktarıldı.

Varlık Barışı uygulamasının ayrıntıları belli oldu
Varlık Barışı uygulamasının ayrıntıları belli oldu
GİRİŞ 09.08.2022 09:56 GÜNCELLEME 09.08.2022 10:02
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, Bazı Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Genel Tebliğ yayımlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, geçtiğimiz haftalarda yasalaşan Varlık Barışı uygulamasının işleyişine açıklık getirdi.

Geçtiğimiz haftalarda TBMM’de yasalaşan Varlık Barışı düzenlemesi ile yurt dışı ve yurt içi varlıkların bildirim ve beyanla kayda alınması imkanı getirilmişti. Düzenlemeden yararlanmak için son gün 31 Mart 2023 olarak belirlendi.

31 MART 2023' E KADAR BEYANDA BULUNULACAK

Buna göre gerçek ve tüzel kişiler, kurumlar vergisi kanununa eklenen ilgili hükümlere paralel olarak yurt dışı ve yurt içi Varlık Barışı uygulamasından 31 Mart 2023’e kadar Türkiye’deki banka veya aracı kurumlara bildirim veya beyanda bulunmak suretiyle yararlanabilecekler. Sözcü'de yer alan habere göre, bu varlıklara ilişkin olarak vergi dairelerine herhangi bir beyanda bulunulmayacak. Bildirimler, yetkili kılınmış vekiller veya kanuni temsilciler tarafından da yapılabilecek.

Tebliğe göre bankalar, kendilerine bildirilen varlıklara ilişkin olarak bu varlıkların değeri üzerinden 30 Eylül 2022 tarihine kadar yapılan bildirimler için yüzde 1, 1 Ekim 2022 tarihi ila 31 Aralık 2022 tarihi arasında yapılan bildirimler için yüzde 2, 31 Mart 2023 tarihine kadar yapılan bildirimler için yüzde 3 oranında vergiyi peşin olarak tahsil edecek. Ayrıca bildirimi izleyen ayın on beşinci günü akşamına kadar vergi sorumlusu sıfatıyla bağlı bulundukları vergi dairesine ödenecek.

Buna göre, 2022 Ağustos ayında 5 milyon TL karşılığı döviz bildiriminde bulunan gerçek bir kişinin, aynı ay içerisinde bildirdiği tutarı 2,5 milyon TL'ye düşürmek ya da 7,5 milyon TL'ye çıkarmak istemesi halinde ilk bildirimine ilişkin düzeltme bildirimi vermesi gerekecek.

VERGİ ORANI YÜZDE 0

Bildirim süresi sona erdikten sonra bildirimlere ilişkin yapılan düzeltme talepleri dikkate alınmayacak. 31 Mart 2023 tarihine kadar yapılan bildirimlerin bu tarihten sonra düzeltilmesi mümkün olmayacak.

Yurt dışında bulunan ve madde kapsamında bildirime konu edilen varlıkların, Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlardaki hesaplara transfer edildiği veya yurt dışından getirilerek bu hesaplara yatırıldığı tarihten itibaren en az bir yıl süreyle bu hesaplarda tutulması halinde, bildirilen varlıkların değeri üzerinden madde kapsamında uygulanması gereken vergi oranı yüzde 0 olarak dikkate alınacak.

Bildirime konu varlıkların; bildirimin yapıldığı tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi yada transfer edilmesi, tarh edilen verginin süresinde ödenmesi, varlıkların defter tutan mükelleflerce kanuni defterlere kaydedilmesi ve bu kıymetler için pasifte özel fon hesabı açılması, bu fon hesabının ve varlıkların 2 yıldan önce işletmeden çekilmemesi ve fon hesabının sermayeye ilave dışında başka bir amaçla kullanılmaması halinde beyana konu tutarlara ilişkin hiçbir suretle vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacak.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 4
  • Selim 1 yıl önce Şikayet Et
    Varlık barışında uygulamada büyük sıkıntılar var o nedenle itibar görmüyor. Gelen paraların %90 ı bloke oluyor bu nedenle parayı getirmiyorlar Reisin bu işe el atması lazım
    Cevapla
  • yavuz 1 yıl önce Şikayet Et
    hükümet dövizle mücadelede çok gevşek. adamlar düşük faizle kredi çekip miyarlarca dolar aldılar bunu merkez bankası başkanı söyledi döviz alanların kredilerini geri çağırın yada %20 vergi koyun.
    Cevapla
  • yatan sevdalıları 1 yıl önce Şikayet Et
    bence bu çağrıyı politikacılara yapın man adalarından geri getirsinler ülkede refaha kavuşsun sorsak herşey vatan için dersiniz bende herşey sizin yan gelip yatanlarınız için
    Cevapla
  • yokluk barışı 1 yıl önce Şikayet Et
    hep varlıklılarla barışıyorsunuz. birazda borçlularla, kredi borçlarını ödemede zorlananlarla (icralıklar takiptekiler değil, ödemeye çalışanlarla), yoksulluk sınırı altında tek maaşla yaşam mücadelesi veren vatandaşlarla barışsanızya.. !!
    Cevapla