Botaş’a Deutsche Bank kredisi

Botaş, Alman yatırım bankası Deutsche Bank’tan LNG alımları için 925 milyon Euroluk kredi sağladı.

Botaş’a Deutsche Bank kredisi
Botaş’a Deutsche Bank kredisi
GİRİŞ 09.08.2022 09:09 GÜNCELLEME 09.08.2022 09:20

Deutsche Bank, üç yıl vadeli ve Hazine ve Maliye Bakanlığı garantili olarak verdiği kredinin miktarının artırabileceğini açıkladı. Öte yandan söz konusu kredinin Botaş’ın ABD, Singapur, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, İsviçre, İngiltere, Cezayir ve Katar’dan yapacağı sözleşmeli LNG alımları finanse edileceği de bildirildi. Botaş’ın krediyi Rus doğalgazına alternatif olarak spot LNG’yi artırma çabaları içerisinde değerlendiriliyor. Deutsche Bank Türkiye CEO’su Organ Özalp, krediyle ilgili yaptığı açıklamada, anlaşmanın Deutsche Bank Türkiye’nin devam eden gelişimi ve odağında önemli bir adım olduğunu belirterek, “bankanın ülkeye sürekli desteği ve bağlılığını teyit ediyor” ifadelerini kullandı. Söz konusu kredi, Botaş’ın LNG alımları için yaptığı ilk borçlanma oldu. Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Botaş’a ait Türkiye’nin ilk doğal gaz depolama tesisi Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi’nde incelemelerde bulundu. Bakan Dönmez, halihazırda 3.2 milyar metreküplük depolama hacmine sahip tesisin kapasitesinin 4.6 milyar metreküpe çıkarılacağını açıkladı.

PETROL ŞİRKETLERİ REKOR KAR YAZDI

ABD’de artan benzin fiyatları konusunda Beyaz Saray’ın eleştirilerinin hedefi olan enerji şirketleri, çeyrek sonuçlarında rekor kar açıkladı. Amerikan enerji devleri ExxonMobil ve Chevron, petrol fiyatlarının Ukrayna’daki savaş nedeniyle keskin yükselişiyle karlarını da artırdı. İkinci çeyrek sonuçlarında, ExxonMobil 17.9 Milyar dolar, Chevron ise 11.6 Milyar dolar kar açıkladı. Avrupalı petrol devlerinden Shell 18 milyar dolar, TotalEnergies5.7 milyar dolar ve Eni ise 3.8 milyar dolar kar ettiğini duyurdu. ABD’de benzin fiyatlarının Haziran ortasında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından, ABD Başkanı Joe Biden, ExxonMobil ve Chevron’a yönelik eleştirilerini sertleştirmiş, Biden, “Exxon bu yıl Tanrı’dan daha fazla para kazandı” ifadelerini kullanmıştı.

ALMANYA NÜKLEERDEN ÇIKIŞTA ARTIK KARARSIZ

Rusya adım adım gaz kesintisini artırırken, yaklaşan enerji krizi, Almanya’da ülkenin son üç nükleer santralini kapatmanın akıllıca olup olmadığı konusundaki tartışmayı yeniden alevlendirdi. İktidar partilerinden de nükleer santralleri bir süre daha açık tutmanın bir tabu olmadığına yönelik açıklamalar yapıldı. Hükümet, yıl sonunda nükleerden tamamen çıkış planında değişiklik yapıp yapmama konusunda, ulusal elektrik şebekesinde “stres testi” yaptıktan sonra karar vereceğini duyurdu. Mart ayında şebekede yapılan ön stres testi, Almanya’nın enerji güvenliğini sağlamak için nükleer elektrik santrallere ihtiyaç duymayacağı yönünde bir sonuç çıkarmıştı. Ancak 5 ay sonrasında, Rusya’nın Kuzey Akım 1’den gelen gazı da tamamen kesme ihtimalinin bu kez testin sonucunu değiştirmesi bekleniyor.

SICAK SU KESİLDİ

Öte yandan gaz stoklarını kış mevsimi için doldurmak için yüzde 15 enerji tasarrufu gayretleri kapsamında, Almanya’nın Hanover kentinde kamu binaları, yüzme havuzları ve spor salonlarında sıcak sular kesildi. Ayrıca büyük binaların gece aydınlatılması da yasaklandı. Münih, Leipzig, Köln ve Nuremberg kentlerinde de benzer önlemler alındı.

SELÇUKLU BELEDİYESİ GÜNEŞTE HEDEF BÜYÜTTÜ

Selçuklu Belediyesi Güneş Enerjisi Santralleri (GES) yatırımlarıyla, hem doğayı koruyor hem de temiz kaynaklardan elektrik üreterek karbon salımının önüne geçen örnek çalışmalar gerçekleştiriyor. Selçuklu Belediyesi, hizmet binası çatısına ve Kelebekler Vadisi parkına kurduğu GES panelleri ile 2021 yılında 827 bin 612 kW elektrik üretti. Üretilen elektriğin yanında 366,63 ton karbon salınımı engellenirken, 4 bin 280 ağacın doğada kalması sağlandı. Belediye ayrıca Kelebekler Vadisi’nde üretilen elektriğin gündüz kullanımının fazlası olan 290 bin 105 kW miktarı da MEDAŞ’a sattı. Selçuklu Belediyesi’nin Bağrıkurt mahallesinde yapmayı planladığı 3.6 mW’lık GES projesinin de kısa sürede ihaleye çıkarak yıl içerisinde yapılması ve faaliyete geçmesi planlanırken, Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı belediyenin elektrik ihtiyacının tamamının güneş enerjisinden sağlamayı hedeflediklerini açıkladı.

HEDEF, DAHA FAZLA AĞACI KURTARMAK VE KARBON SALIMINI AZALTMAK

Günümüzde enerjinin ne kadar kıymetli olduğunu bildiklerini ve mevcut enerjiyi en verimli şekilde kullanmak için çalıştıklarını vurgulayan Başkan Pekyatırmacı, “Belediye olarak enerjimizi üretmek ve tasarruf sağlamak, aynı zamanda doğayı korumak için bu çalışmaları yapıyoruz. Belediye hizmet binamızın çatısında başlattığımız GES projesini bir üst kademeye taşıyarak Kelebekler Vadisi Parkımızda bu çalışmayı sürdürdük. Belediye hizmet binamızda üretilen elektrik hizmet binamızın elektrik ihtiyacının yüzde 14’ünü karşıladı. Kelebekler Vadisi’nde kurulan panellerimiz ise Kelebek Müzemizin ihtiyacı olan elektriğin yüzde 86’sını karşılamanın yanında elektrik satışı yapmamıza da olanak verdi. Yıl içerisinde Bağrıkurt Mahallemize kuracağımız GES panelleri ile birlikte elektrik ihtiyacımızın tamamını karşılayıp daha fazla ağacı kurtarmak ve karbon salınımını azaltmayı hedefliyor hem de belediyemize yeni bir gelir kaynağı oluşturmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

RUS PETROLÜNE TAVAN FİYAT YILSONUNDA

G7 ülkelerinin, bu sene Aralık ayında Rus petrol ihracatında bir fiyat sınırlama mekanizmasını uygulamaya koymayı hedeflediği bildirildi. Avrupa basınına yansıyan ve üst düzey bir G7 yetkilisinin açıklamalarına dayandırılan haberde, tavan fiyat uygulamasının, Avrupa Birliği (AB) ile uyumlu hareket etmek ve sonuç alabilmek amacıyla AB’nin Rus ham petrolünün deniz yoluyla ithalatını yasaklayan yaptırımlarının yürürlüğe gireceği 5 Aralık tarihine kadar hayata geçirileceği belirtildi. Öte yandan Rusya Merkez Başkanı ElviraNabiullina ise, Rus petrolüne tavan fiyat uygulayacak ülkelere petrol satmayacaklarını açıkladı. ABD, Kanada, Japonya, Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere’den oluşan G7 grubu Haziran ayında Rus ham petrolüne tavan fiyat koymayı değerlendireceklerini açıklamıştı. Hindistan ve Çin’i henüz ikna edemeyen Batı ülkeleri, Rusya’nın petrol üretimine devam etmesi ancak Ukrayna savaşını finanse etmemesi için fiyatın üretim maliyetlerinin biraz üstünde ancak piyasa fiyatlarının çok altında olmasını istiyor.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.