Bursa'nın İnegöl ilçesinde bu yıl rekolte fazlası veren şeftali çiftçinin elinde kaldı. Şeftali, yaşanan bolluk nedeniyle tarlada kilosu 3, pazarda ise 10 TL'den satılırken, üreticiler fiyatların düşmesine isyan etti.

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İsaören Mahallesi'nde hasadı devam eden şeftali tarlasında incelemede bulundu. Açıklama yapan Sezai Çelik, "Şeftali hasadının devam ettiği şu günlerde, İnegöl’de en çok şeftali üretiminin yapıldığı İsaören Mahallesi'ndeyiz. İnegölümüzde toplam da 7 bin ton civarında şeftali yetiştiriliyor. Bunun 4 bin tonu bu civarda yetiştiriliyor. Biliyorsunuz daha önceden erkenci şeftalilerle ilgili haber yapmıştık. O sırada şeftalinin fiyatı 8-9 lira civarında gidiyordu. Umudumuz kalite arttıkça fiyatın artmasıydı. Ama bugün gelin görün ki, şeftali pazarda 10 lira, marketlerde 25 lira. Ama dalında 3 lira" dedi.

Geçen sene şeftalinin 8-9 liraya alıcı bulduğunu, bunun nedeninin ise yaşanan don olaylarından dolayı şeftalinin az olmasından kaynaklandığını belirten Başkan Çelik, "Genel Başkanımız bizden haftalık ürünlerle ilgili fiyat alır. Çiftçiden sofraya giden süreçle ilgili. Şu anda şeftali dalında 3 lira, süper marketlerde 25 lira. Bunu kim yapıyor, neden oluyor. Ben size onu anlatayım. Geçen sene şeftali 8-9 lira civarında alıcı buldu. Neden buldu? Ülkenin birçok yerinde kış sert geçtiği için don oldu, kırağı oldu. Şeftali azdı. O nedenle şeftali geçen sene 8-9 liraya alıcı buldu. Bu sene şeftali üretiminde girdi maliyetleri yüzde 200 arttı. Ona rağmen şeftali 3 lira.

Aroma bile şeftaliyi 2 liraya alıyor. Millet aromaya şeftali topluyor. Şu gördüğünüz sofralık şeftaliyi aromaya toplayıp satıyor. Bu arada biz şunu gördük; demek ki bizim ülke genelinde ki şeftalimiz hava koşullarından etkilenmediği zaman iç piyasaya fazla geliyor. Üretim fazla olunca elde kalma söz konusu oluyor. Bunu bilen tüccarlarda ayağına kurşun sıkıyor. Neden? Bu çiftçi şeftaliden 2 sene üst üste para kazanmazsa bu şeftaliyi kesecek. Sen daha sonra 3. sene burada şeftaliyi mi bulacaksın? İhracata mal toplayan da buradan 4 liraya mal topluyor. Neden bunu yapıyorsunuz? Yazık ya. Sen bu şeftali üreticini mutlu et, seneye de üretsin. Para kazanmadığı zaman zaten kesiyor.

Daha önceki yıllarda da bu durum olmuştu. Bu şeftaliler yaşlı değil. Bir ara şeftali kesimi olmuştu, şeftali pahalanmıştı. Şeftalimizin yüzde 50’si hasat oldu. Daha yüzde 50’si ağaçta. Devletimiz aracılığıyla ihracat kanalının açılması lazım. Büyükşehir Belediyesi bu konularda devreye gidiyor. Kendilerini de arayacağım. İnşallah onlarda devreye girer. Bu şeftalinin ihracatıyla ilgili ne yapılması gerekiyorsa, onlarında çalışma yapacağını umuyorum" diye konuştu.

Yorumlar 11 Yorum Var
  • Ali29 09.08.2022 09:05
    Aracılara ucuz ucuz verirler ama vatandaş gitse ayağına alsa kilosuna 15 tl der 20 tl der. Ürettiğin ürünü çık pazarda kendin sat, bağlantılarını kendin kur. Aracı demek köprü demektir, müşteri ile üretici arasında köprüyü kurar sen o köprüden geçersin senden geçiş ücreti alır, hemde öyle bi ücret ki senin onca emeğinden alın terinden daha fazlasını kazanır.
  • aha 09.08.2022 00:29
    ürünü kendin piyasaya sürecen aracı ya ürün yok
  • Kemalettin 08.08.2022 18:52
    Suyu cıkmıs bir bardak seftali suyu alalım lutfen
  • Gariban çiftçi 08.08.2022 17:26
    İhracatin önünü açın yoksa tamamen baticaz.rusun yiyeceği şeftalinin içindeki ilaçtan bize ne .
  • mevlana diyarından 08.08.2022 15:56
    yolunuz düşerse, üreticiden 5 kilo şeftali iste, kilosuna 15 lira ister
Daha fazla yorum görüntüle