Soçi zirvesinin en önemli sonucu

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in Soçi'deki zirvesinde doğalgaza ilişkin çok önemli bir karar alındı. Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Acet, kararın kura olabilecek etkilerini anlattı.

GİRİŞ 07.08.2022 09:30 GÜNCELLEME 07.08.2022 10:10
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Soçi ziyaretini takip eden Kanal7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 Yazarı Mehmet Acet, zirvede alınan doğal gaz kararının önemine işaret etti.

Acet'in, "Soçi zirvesinin en önemli sonucu" başlıklı yazısı:

"Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Soçi’de yaptığı görüşmeler, her daim merak celbeden görüşmeler olageldi.

Bendeniz, Karadeniz’in Kuzeydoğusunda yaklaşık 400 bin nüfuslu bir kıyı şehri olan Soçi’ye Erdoğan’ın Mayıs 2017’de yaptığı ziyareti izlemiştim.

S-400 sistemiyle ilgili mutabakat zemininin ortaya çıktığı bir gezi olmuştu o.

Heyetteki isimlere bakmak, yurtdışına yapılan gezinin gündemi hakkında fikir sahip olmak adına önemlidir.

Erdoğan’ın 5 Ağustos Cuma günü yaptığı gezide heyet listesine bakınca, ekonomiyle ilgili yetkili isimlerin çokluğu dikkatimi çekti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi heyetteki diğer bakanlardı.

KABİNE’NİN NEREDEYSE YARISI SOÇİ’DEYDİ

Erdoğan ile Putin arasındaki görüşmenin kapsamının genişliği, sadece Kabine’nin neredeyse yarısının Soçi çıkarmasına katıldığı bilgisi üzerinden değil, aynı zamanda görüşmelerden sonra açıklanan sonuç bildirisine yansıyan ifadeler üzerinden de anlaşılabiliyor

Bildirinin bir yerinde, “Liderler, ulaştırma, ticaret, tarım, sanayi, finans, turizm ve inşaat gibi sektörlerde uzun süredir iki ülke gündeminde bulunan konularda işbirliğinin güçlendirilmesi yönünde somut adımlar atılması üzerinde mutabık kalmışlardır” ifadesine yer verildi.

Türk ve Rus heyetleri arasındaki görüşmeler ile Erdoğan’la Putin arasındaki baş başa görüşme beklenenden çok daha uzun sürdü.

Erdoğan, Soçi’deki randevusuna tam saatinde gelmesine rağmen, Soçi’den ayrılmamız 2 saat gecikti.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI KAVCIOĞLU’NDAN ESPRİLİ YANIT

Dönüş saati yaklaştığında, heyetteki gazeteciler olarak önce bizler Tur uçağına alındık.

Bir süre sonra görüşmelerini tamamlayan heyet üyeleri de uçağa gelmeye başladılar.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu yanımdan geçerken önce kendisiyle selamlaştık.

Devamında yarı şaka yarı ciddi “Parayı bulduk mu” diye sordum.

Kavcıoğlu güldü, elindeki el çantasını gösterip ön tarafa doğru devam etti.

Uçağımız havalandıktan sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yapacağımız sohbet için ön tarafa davet edildiğimizde bu defa ben, Merkez Bankası Başkanı’nın yanından geçerken, bana gösterdiği çantanın önünde durduğunu fark ettim.

Kaş göz işaretiyle ikimizde aynı anda çantaya bakış atıp gülüştükten sonra, dönüşte Kavcıoğlu’ndan yaptığı görüşmelere dair bilgi alma ümidiyle ileri doğru devam ettim.

Erdoğan’la sohbetimiz bittiğinde uçağımız yere inmişti.

Biz tekrar arka tarafa geçtiğimizde ise, Kavcıoğlu’nun uçaktan ayrıldığını fark ettim.

DOĞALGAZ ÖDEMESİNDE RUBLEYE GEÇİŞ

Erdoğan’ın Soçi gezisinin en önemli sonucuna gelecek olursak…

Gezinin en önemli sonucu, hiç kuşkusuz Türkiye’nin Rusya’dan alacağı doğalgazın bir bölümünü Ruble ile ödemesi hususunda varılan mutabakat oluşturdu.

Cuma günü biz daha Soçi’de iken Rusya Başbakan Yardımcısı Novak şu açıklamayı yaptı:

“Putin ve Erdoğan, Türkiye’ye gaz satışında kısmi olarak ruble ile ödemeye geçme konusunda mutabık kaldı.”

Uçakta, Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu anlaşmayı teyit ettikten sonra şu değerlendirmeleri yaptı:

“Tabii bu Soçi ziyaretinin bir güzel tarafı da şu oldu: Sayın Putin’le Ruble üzerinde mutabık kaldık. Ruble noktasında bu alışverişlerimizi yapacağımız için o da tabi Türkiye-Rusya arasında mali noktada ayrı bir güç kaynağı olarak Rusya ve Türkiye’ye inşallah kazandıracak.”

Doğalgaz ödemelerinde Dolar yerine Ruble kullanılacak olması gerçekten büyük bir haber.

Ne bakımdan büyük bir haber?

Şu bakımdan:

Rusya’ya doğalgaz ödemelerinin ciddi bir kısmının Ruble ile yapılması demek, dolar baskısı nedeniyle oluşan kur ataklarının zayıflaması anlamına gelebilir.

Çok basit.

Ciddi bir yekûn tutan ödemenizi, Dolarla yapacağınız yerde Ruble ile yaptığınız takdirde, daha fazla Dolar bulundurma baskısı azalacağı için kur ataklarının da önüne geçmiş olursunuz.

Soçi’de varılan bu mutabakatın nasıl ilerleyeceğini dikkatle izlemek gerekiyor.

Eğer sonuçları da, beklendiği gibi olursa, Erdoğan’ın 5 Ağustos’ta Soçi’ye yaptığı ziyaret, ileride tarihiyle hatırlanacak ziyaretlerden bir tanesi olacak demektir."

KAYNAK: HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 63
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Neden bir kısmı rubleyle hepsi değil anlaşılır durmuyor
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Dahası, asıl sorman gereken şu, rusya ile ticarette gaz alıp domates veriyoruz yani ticari açık veriyoruz, aradaki fark kadar rubleyi nasıl alacağız? TL ile mi dolarla mı? Dolarla alacaksak ne anladık bu işten. Rubleyi TL ile alabileceksek, neden ruble ile ödüyoruz. Faydasız.
    Cevapla
  • Bu milletin evladı 1 yıl önce Şikayet Et
    Rus turistler ruble gersin yeter
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Elhamdurillah guzel olmuş ama altın ile ticaret kagıt paranın ustundeki yükü alır gercek ticaret yapılmış olur ama ruble ile tl ile ticarette guzel olmuş
    Cevapla
  • Takas 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye ve Rusya arasında yapılan ticaret hacmi kadar yerli para birimi kullanılabilir. Veyahutta örneğin biz Rusya dan gaz onlarda bizden karşılık olarak domates alabilirler.
    Cevapla
  • Yavuz Özmen Almanya 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen dalganı geç böyle. Yiyecekleri çöpe atanlara tık yok tabiki. Türkiye Rusya arasında yapılan anlaşmaları iyice incele sonra yorum yaz
    Cevapla
  • Kamikaze 1 yıl önce Şikayet Et
    Uygun gramajda altın para basılıp anlaşan ülkeler altının değeri üzerinden alış verişler böyle bir para ile yapılsın .. o zaman başta dolar olmak üzere hiç kimse kağıttan basılmış paralara tenezzül etmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle