Ejder meyvesi üreticiye kazandırıyor

Adana'nın Kozan ilçesinde 2 yıl önce narenciye bahçesi kurarken denemek için aldığı fidenin bahçede meyve vermesi sonrası sera kurmaya karar veren girişimci, ejder meyvesinde ilk hasadı gerçekleştirdi.

Ejder meyvesi üreticiye kazandırıyor
Ejder meyvesi üreticiye kazandırıyor
GİRİŞ 06.08.2022 12:20 GÜNCELLEME 06.08.2022 13:41
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Damyeri Mahallesi'nde üretim yapan Recep Ak, oğlu ile birlikte çiftçilik yapıyor. Fidancıdan narenciye fidanı alırken tesadüfen gördüğü ve deneme amaçlı satın alarak ektiği ejder meyvesinin bahçede meyve vermesi üzerine araştırmalar yapan Ak, bu meyvenin serasını kurmaya karar verdi. Bir dönüm araziye ejder meyvesinin altı farklı türünü diken Ak, Dragon, Royal red, Macenta Vietnam White ve tüm çeşitlerinin dikimini 18 ay önce yaptı. Meyvelerin ortalama ağırlığının 300 gramla, 500 gram arasında değişmekte olduğunu belirten Üretici Ak, "İlk hasadımızı bu yıl yapıyoruz. On beş ay sonra meyve vermeye başladı. Ejder meyvemiz tamamen ihracata gidiyor. Öncelikle bölgemizde ürünün üretimin artmasını sağlamak istiyorum” dedi.

"BAKIM MALİYETİ DAHA DÜŞÜK"

Geleneksel tarımın dışında alternatif tarım ürünlerine de bakmamız gerek diyen Ak “Bir dönüm ejder meyvesinin yıllık getirisi, yüz dönümlük geleneksel tarıma eş değer. Bakım maliyeti de daha düşük. Bir dönüm seraya bir kişinin haftada bir gün ayırması yeterlidir. Sezon getirisi ben birinci yıl burada bir ton meyve bekliyorum bu sezon. Fidan getirisi de var bunun. Ben bu sene dikim yapalı 18 ay oldu ve şu an kendini amorti etti” dedi.

“ÇİÇEĞİ VE MEYVESİNE YOĞUN TALEP VAR”

Vitamin yönünden zengin olması bu meyveyi değerli kılıyor diyen Ak, “B ve C vitaminleri sayesinde kemikleri güçlendiriyor. Lif sayesinde sindirim sistemini destekliyor. Bununla beraber tansiyon hastalarına, kalp ve damar hastalıklarına çok iyi geldiği söyleniyor. Diyabet hastalarına ciddi manada talepler geliyor. Özellikle şu çiçeklerinden çay yapıyoruz” diye konuştu.



“TANESİ 30’TL’DEN BAŞLIYOR”

Talebin çok fazla olduğunu anlatan Ak şöyle devam etti:

"Biz seradan kilo bazında satıyoruz. Piyasada tane bazında veriliyor. Piyasada fiyatı 30 ile 50 TL arasında değişiyor. Biz kilosunu 80 TL’ye veriyoruz. Yine tabii ki aracılar kazanıyor en fazla. Bu sezon bir, bir buçuk ton civarı arasında hasat bekliyoruz. Her yıl katlanarak üretim oluyor. Kaktüs türlerinden olduğundan dolayı su fazla istemiyor. Kışın ayda bir defa, yirmi dakika. 2 bin 200 fidan var ve biz bunlardan hem fide üretiyoruz hem de meyve alıyoruz. Her ağaçtan 2 meyve alsak bile 4 bin 400 meyve yapar bu meyveler en az 400 gram ağırlığında. Üreticilere getirisi yüksek olan bir üretim olduğunu söyleyebilirim.”

Üretici Ak, Adana ve Kozan'ın tropikal meyve ürünleri olan avokado ve birçok meyve türü üretimi için avantajlı olduğunu ve deneme yaptığını, başarılı olduğunu kaydederek iklim ve toprağın buna çok elverişli olduğunu söyledi.

KAYNAK: İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • Hoca Nasrettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Trabzon'da görev yaparken arkadaşım pazardan karayemiş meyvesi almış bizlere de ikram etti. Yörenin şivesiyle balli mi balli dedi. İlk kez yiyeceğim, ağzıma attığım an yoğun bir tanen tadıyla ağzım yüzüm yamuldu. Sonra düşündüm ya burda güneşli gün yok elma, armut, üzüm yetişti de ısrarla bunu yemeye kalkmadılar. Tatlı olmuyor meyveler burda dedim. Ejder meyvesi de böyle bir meyve, bizim için damak zevkimize uymaz ama asya bölgesi için büyük bir nimet.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    gecen hafta incirin kilosu 100 tl diye baslik attilar pazarda 25 tl
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    baslikda tanesi 80 tl sonra 30 tl ye düştü
    Cevapla
  • canacan 1 yıl önce Şikayet Et
    iki yıl oldu saksıda uzadıkca uzadı meyve felan yok.atacam bu ne ya sinir oldum tek meyve dahi olmazmı.
    Cevapla
  • Galete 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim basit gördüğümüz meyveler, bunlardan hem lezzetli hem faydali, mesela elma armut.
    Cevapla
  • Ejder 1 yıl önce Şikayet Et
    Erzurum'da yetiştirdin sanırım
    Cevapla
  • Abbas kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    5 para etmez meyvesi var şişirdikçe şişirdiler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle