Merkez Bankası'ndan 10 ay sonra bir ilk

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 10 ayın ardından ilk kez kamu iktisadi teşebbüslerine doğrudan döviz satışı gerçekleştirmedi.

Merkez Bankası'ndan 10 ay sonra bir ilk
Merkez Bankası'ndan 10 ay sonra bir ilk
GİRİŞ 05.08.2022 16:40 GÜNCELLEME 05.08.2022 21:37
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

AA muhabirinin TCMB verilerinden derlediği bilgilere göre, temmuz ayında kamu iktisadi teşebbüslerine (KİT) döviz satışı gerçekleştirilmedi. Böylece 10 ayın ardından ilk kez KİT'lere döviz satışı yapılmamış oldu.

Bankanın KİT'lere döviz satışı, ocakta 4 milyar 146 milyon dolar, şubatta 5 milyar 368 milyon dolar, martta 3 milyar 240 milyon dolar, nisanda 3 milyar 296 milyon dolar, mayısta 1 milyar 816 milyon dolar ve haziranda 105 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu da yılın ilk yarısında KİT'lere toplamda 17 milyar 971 milyon dolarlık döviz satışına işaret etti.

Uzmanlar, TCMB'nin KİT'lere döviz satışının büyük kısmının doğal gaz ithalatı yapan BOTAŞ'a gerçekleştirildiğini belirterek, yaz aylarında doğal gaz ithalatının düşmesiyle döviz ihtiyacında düşüş yaşandığını söyledi.

TCMB'nin yaz aylarında KİT'lere döviz satışının düşük seviyelerde gerçekleştiğine dikkati çeken uzmanlar, söz konusu işlemin hacminin geçen yılın haziran-temmuz ve ağustos aylarında toplamda 269 milyon dolar düzeyinde bulunduğunu bildirdi.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 6
  • paşa 1 yıl önce Şikayet Et
    kendi para cinsinden ticaret yapılmadığı müddetçe doların hegemonyası bitmez. erdoğan yıllar önce söylemişti. geçenlerde putin böyle bir söyle söyledi. bakalım cesaret edip yapabilecekler mi
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkücü RUMUZLU yorumcuya cevap... Felaket tellallığı değil. Bu ülkede en çok tüketim, elektrik üretim ve sanayide kullanılır. Döviz alamışsak doğalgaz da almamışızdır bu durumda, üretimde bir sıkıntı var demektir. Eğer dolar talep alamadılarsa döviz sıkıntısı var demektir. Doları 18 tl olması döviz sıkıntısı değil midir? Hala partizanlık 2023 te kim gelirse gelsin aynı hataları yaparsa aynısını söylerim.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Döviz rezervi, 6 milyar dolar civarına düşmüş. Hala sevinecek bir şey bulan da var, ülkücüyüm diye eleştireni İYİ partili Chp li sanan da var. Kendin çal kendin oyda o zaman ülkücü.
    Cevapla
  • ÜLKÜCÜ 1 yıl önce Şikayet Et
    misafir RUMUZLU yorumcuya cevap... işiniz gücünüz felaket tellallığı ve aynı zamanda davulun kasnağına İYİ vuruyorsunuz sesiniz 18.haz. 2023 de tekrar misliyle İYİ Kesilecek...NOKTA...
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Merkez bankasında dolar kalmamış kitlere para satamamış, sen diyorsun putin. Kim senle TL ticaret yapacak? Putinle anlaşsan ne? Suudiler senin TL yi kabul edecek mi petrol alırken? Hammade avrupadan geliyor, ABD den geliyor adamlar sana TL ile satış yapacak mı? Hem de ruslarla iş yaparken?
    Cevapla
  • Vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    İyi haberler peş peşe geliyor. Felaket tellaları morarıyor...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle