Küresel gıda fiyatları dört aydır düşüşte

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün açıkladığı dünya gıda fiyatları endeksi temmuzda 140,9'a gerileyerek art arta dördüncü ayda düşüş gösterdi. Türkiye'de ise Temmuz ayında markette 36 ürünün 25’inde fiyat artışı yaşandı.

GİRİŞ 05.08.2022 13:11 GÜNCELLEME 05.08.2022 16:06
Bu Habere 327 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) yayınladığı rapora göre, Küresel Gıda Fiyatları Endeksi Temmuz ayında, iki basamaklı bir düşüş kaydeden temel tahıl ve bitkisel yağ fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte son 10 yılın en sert aylık düşüşünü gösterdi. Endeks, Temmuz ayında bu sene başındaki tarihi rekorlarını kırdığından bu yana art arda 5’inci ayında geriledi ve geçtiğimiz Haziran ayına göre yüzde 8,6 düşüşle 140.9 olarak gerçekleşti.

Bununla birlikte, küresel ölçekte en çok işlem gören gıda emtia ürünlerinin fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyen endeks, 2021 yılının Temmuz ayına kıyasla yüzde 13,1 daha yüksek bir seviyede kaldı.

BİTKİSEL YAĞ FİYATLARI SON 10 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

FAO Bitkisel Yağ Fiyatları Endeksi, Haziran ayına göre Temmuz’da yüzde 19,2 düşerek son 10 ayın en düşük seviyesine geriledi. Palm yağı fiyatlarının Endonezya'dan bol miktarda ihracat imkânı beklentisi, palm tohumu yağının bol miktarda yeni ürün arzı beklentilerine yanıt vermesi ve soya yağı fiyatlarının uzun süreli durgun talep nedeniyle düşmesiyle birlikte, tüm yağ türleri için uluslararası fiyatlarda düşüşler yaşandı.

TAHIL KORİDORU FİYATLARI DÜŞÜRDÜ

FAO Küresel Tahıl Fiyat Endeksi de ay içinde yüzde 11.5 geriledi ancak bu oran Temmuz 2021 fiyatlarına göre yüzde 16.6 daha yüksek bir seviyede gerçekleşti. Endekste temsil edilen tüm tahıl fiyatlarının düşmesine buğday fiyatlarındaki yüzde 14.5’lik düşüş öncülük etti. Bu düşüşe kısmen Ukrayna ve Rusya arasında tahıl ihracatındaki engellerin (önemli Karadeniz limanlarının açılması) kaldırılmasına yönelik anlaşmanın hayata geçmesi ve kısmen de Kuzey Yarım Küre’deki hasat mevsimi neden oldu. Küresel pirinç fiyatları da 2022’de ilk kez düştü.

TÜRKİYE'DEKİ FİYATLAR

İç pazarda ise Temmuz ayında markette 36 ürünün 25’inde fiyat artışı, 11’inde ise fiyat azalışı görüldü. Temmuz ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 72,7 ile limon oldu. Limondaki fiyat artışını yüzde 69,6 ile domates, yüzde 38,1 ile yumurta, yüzde 35,5 ile sivri biber, yüzde 33,8 ile kırmızı mercimek ve yüzde 28,5 ile marul takip etti.

Markette fiyatı en fazla azalan ürün ise yüzde 16,8 ile ıspanak oldu. Ispanaktaki fiyat düşüşünü yüzde 15,6 ile yeşil soğan, yüzde 10,2 ile patlıcan, yüzde 8,1 ile Antep fıstığı, yüzde 5,4 ile toz şeker, yüzde 5,3 ile ayçiçek yağı izledi.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 327
  • furkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Pazarda 8 tl olan domates adı bilinen büyük marketlerde 25 hatta 30 tl, millet pazardan alsın marketlerin elinde mal patlayınca göreceğiz
    Cevapla
  • Şenol 1 yıl önce Şikayet Et
    Eeeee ne olacak şimdi dünyada düşüyor bizde yükseliyor seyretmeye devam galiba
    Cevapla
  • fakir... 1 yıl önce Şikayet Et
    biz sahte müslüman olduğumuz için bu fiyatlar düşmüyor.milettin çoğu hırsız,üçkağıtçı,faizci,stokçu.yalancı,(bunların hiçbiri faiz dışında kafir dediğimiz avrupada yok)bizim diyanet başkanlığı bu çirkin insanlarla vaazlarda mücadele edilmeli.devlette görevini yapmalı kamu kurumları dinlenme yeri olmamalı.sala başını al maaşını devri kapanmalı.inanın o kadar sorunlar varki bir gün bile bitiremezsiniz.bu sorunların hepsi biz sahte müslümanların alçaklığı ve kalitesizliği yüzündendir.bir kilo domates alacağim diyorsun bir markette 8 tl diğerine gidiyorsun 15 tl.sizce suç kimde.....
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Diyanetin kendisi sahtekar neler yaptığını internete gir görürsün.Müslümanlık bizde ölmüş Elfatiha
    Cevapla
  • Hüseyin 1 yıl önce Şikayet Et
    Daha üç gün önce sürekli aldığım 5 kg şekere 10 lira zam yapılmış indirim nerde
    Cevapla
  • Savaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu yıl yaş sebze ve meyve birde hububat ve bakliyat ihracatı yasaklansa nasıl olur acaba
    Cevapla
  • Kemal 1 yıl önce Şikayet Et
    Sende bir yerlerine kına yakarsın o zaman mazot niye düşmüyor gübre niye düşmüyor bunu sorgula önce tek dert çiftçinin malını oldurmek mi bu kafayla giderseniz bu millet aç kalmayada müstahak olacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle