ROSATOM: Akkuyu NGS'de Türk firma sayısı artacak

ROSATOM Genel Müdürü Likhachev, Akkuyu Nükleer Güç Santrali sahasında çalışanların yüzde 80'den fazlasının Türk vatandaşı olduğunu belirterek, bu sayının ve projedeki toplam Türk firması sayısının zamanla artacağını bildirdi.

GİRİŞ 05.08.2022 11:41 GÜNCELLEME 05.08.2022 15:14
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (ROSATOM) Genel Müdürü Alexey Likhachev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi öncesi yaptığı yazılı açıklamada, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) Türk şirketleriyle çalışmaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Şirketlerin, ülkenin en büyük projesine gösterdikleri ilgiden memnun olduklarını kaydeden Likhachev, "Azimlerini, gayretlerini, deneyim kazanma isteklerini ve nükleer endüstri tedarikçileri statüsünde yeni yetkinliklerini takdir ediyoruz. Şu anda Akkuyu NGS sahasında yaklaşık 25 bin kişi çalışıyor. Bunun yüzde 80'den fazlasını Türk inşaat şirketlerinde çalışan Türk vatandaşlar oluşturuyor ve zamanla bu sayı artacaktır. Projedeki toplam Türk firması sayısı da artacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Likhachev, böylesine büyük ölçekli ve teknik bakımdan karmaşık bir projenin yönetiminin tüm katılımcılara büyük sorumluluklar getirdiğinin farkında olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Burada çalışmaya aday olan her şirketten öncelikle belirlenen görevleri uygulama yeteneğinin onaylanmasını bekliyoruz. ROSATOM'un şeffaf satın alma sistemi Türkiye sahasında da başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Sahada en nitelikli ve deneyimli yükleniciler görev yapmaktadır. İkinci şartımız ise üstlenilen yükümlülüklerin son derece şeffaf, dürüst ve titiz bir şekilde yerine getirilmesidir. Son olarak da şirketin, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belirlediği, 2023'te ilk ünitenin inşasının tamamlanması hedefine ulaşılmasına katkıda bulunmak için mümkün olan her şeyi yaptığını görmek istiyoruz."

AKKUYU NÜKLEER'DEN MAAŞ ÖDEMESİ AÇIKLAMASI

Akkuyu Nükleer AŞ, Titan-2 ve Ic İçtaş İnşaat AŞ (T2IC) çalışanlarına temmuz ayının maaş ödemelerini kendi öz kaynaklarından yapmaya karar verdiğini duyurdu.

Şirketten yapılan yazılı açıklamada, Akkuyu NGS inşaat sahasında çalışmaların sürdüğü ifade edildi.

Bugün itibarıyla, inşaat ve montaj işlerini yürüten şirketlerin çoğunun iş kapsamlarıyla alakalı TSM Enerji İnşaat Sanayi Limited Şirketi ile sözleşmelerini imzaladıkları aktarılan açıklamada, kalan sözleşmelerin de en kısa zamanda tamamlanacağı belirtildi.

Açıklamada, T2IC ile yapılan sözleşmenin feshedilmesinin ardından Akkuyu NGS'nin, TSM Enerji İnşaat Sanayi Limited Şirketi ile alt yükleniciler arasındaki sözleşmelerin imzalanması sürecinde aktif olarak yer aldığı vurgulanarak, "T2IC'nin tarafların mutabakatı ile sözleşmeyi feshetmeyi reddetmesi ve mali konularda çalışanların maaşlarının ödenmesi dahil yükümlülüklerinin gereğini yerine getirmemesi nedeniyle Akkuyu Nükleer, T2IC'nin çalışanlarına temmuz ayı maaş ödemelerini kendi öz kaynaklarından yapmaya karar vermiştir. Türk lirası olarak maaş alan çalışanların ücretleri yüzde 35 oranında artırılacaktır."

Daha önce T2IC'de istihdam edilen işçi, mühendis ve yöneticilere TSM'ye geçme teklifi yapıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Devir sırasında, çalışanların Türkiye Cumhuriyeti çalışma mevzuatı uyarınca sahip olduğu tüm haklar korunacaktır ve önceki iş yerinde çalışma süresine bağlı olarak kıdem tazminatı, kullanmadığı izin tazminatı ve ihbar tazminatı dahil tüm hakkı olan ödemeler yapılacaktır. Bu önlemler, inşaat sahasında işin sürekliliğini ve kalitesini, Akkuyu NGS'nin inşaat çalışmalarını takvime uyulmasını, işçilerin çalışma koşulları açısından haklarının korunmasını ve çalışanlara ücretlerin zamanında ödenmesini sağlamak için alınmıştır."

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 18
  • alparslan 1 yıl önce Şikayet Et
    Nükleer teknolojiyi nasıl elde edecektin o zaman. Ayrıca, baz santral olmadan rüzgâr, güneş yeterli değil. En azından depolama işi devreye girene kadar termik, barajlı hidrolik, dogalgaz ya da nükleer gibi güvenilir, kararlı ve kontrol edilebilir baz santrallere belli oranda ihtiyaç var.
    Cevapla
  • koray 1 yıl önce Şikayet Et
    Nükleer santral zaten bize ait değil Rusların ülkemizde kurduğu, yönetimi ve kontrolü tamamen ruslara ait olduğu santraldir. Yap işlet devret modeliyle yapılmıyor yani bir süre sonra kontrolü bize geçmeyecek. Ruslar 60 yıl süreyle bize buradan dolar karşılığı elektrik satacaklar. Keşke bunun yerine güneş ve rüzgara yatırım yapılsaydı.
    Cevapla
  • aaa 1 yıl önce Şikayet Et
    yap işlet sahip ol
    Cevapla
  • ömer 1 yıl önce Şikayet Et
    yüz de 51 rus yüzde 49 turktür işletme hakkı onlarda zamanla devredilecek belirt miyorlar baksat yapılısını ögrenmek toryumlu santraller kurmak hicbir ülke sana yanaşmadı
    Cevapla
  • HakkıDayı 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah sanki sözleşmeyi sen hazırlamışsın...
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah ne çok biliyorsun
    Cevapla
  • bekir 1 yıl önce Şikayet Et
    paranızı tlye yatırın diyenler dolarla anlaşma yapmış 15 cent 2.5-3 liradan elektrik alacağızmı yoksa çarpılacağızmı bilmiyorum
    Cevapla
  • trafo 1 yıl önce Şikayet Et
    cahil herif elektrik enterkonekte sisteme bağlanacak,dolayısı ile fazlası yurtdışına gidecek.Elektrik petrol gibi global fiyatlanır.
    Cevapla
  • Errrrrr 1 yıl önce Şikayet Et
    Temizlik işlerini verirler bizimkilere
    Cevapla
  • Kimkio 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu nükleer işini de öğrenip artık bu konuda da kimseye muhtaç olmayacak duruma geliriz inşallah. Maalesef ruslardan başka kimse yanaşmadı Türkiye'de nükleer santral kurmaya. Japonların ve fransızların nasıl yan çizdiğini gördük.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle