Benzin ve motorin fiyatları rekor kırarken onlar da rekor kırdı!

Tüketicinin yüksek fiyatlardan benzin ve motorin almasına neden olan petrol üreticilerine sert tepki gösteren BM Genel Sekreteri Antonio Guterres küresel enerji krizini, 'Korkunç açgözlülük' olarak niteledi.

GİRİŞ 04.08.2022 12:43 GÜNCELLEME 04.08.2022 15:36
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Küresel bazda artan petrol fiyatları, benzin, motorin ve doğal gaz tüketicilerinin cebini zorluyor.

Küresel enerji krizi, dünyada etkisini sürdürürken, petrol ve doğal gaz devleri yıllık karlarını açıkladı. Rekor kar elde ede şirketlere bir tepki de, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten geldi.

Guterres, hükümetleri enerji krizi sırasında petrol ve gaz şirketlerinin karlarını vergilendirmeye çağırdı.

Petrol ve doğal gaz şirketlerinin ve mali destekçilerinin "korkunç açgözlülüğünü" Guterres hükümetleri, en savunmasız insanları desteklemek için 'bu aşırı kârları vergilendirmeye' çağırdı.

Guterres Çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte, "Petrol ve gaz şirketlerinin, en yoksul insanların ve toplulukların sırtındaki bu enerji krizinden iklime büyük bir maliyeti olacak şekilde rekor karlar elde etmesi ahlak dışıdır." dedi.

BENZİN VE MOTORİN UÇARKEN KAR REKORU KIRDILAR

Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük iki petrol şirketi Exxon Mobil Corp. ve Chevron Corp., İngiltere merkezli Shell ve Fransa'nın TotalEnergies'i, son çeyrekte yaklaşık 51 milyar dolar kazandı.

Bu kar, söz konusu şirketlerin, bir önceki yıl kazançlarının neredeyse iki katı.

Guterres, "Bütün hükümetleri bu aşırı karları vergilendirmeye ve fonları bu zor zamanlarda en savunmasız insanları desteklemek için kullanmaya çağırıyorum. Ve her yerde insanları fosil yakıt endüstrisine ve finansörlerine net bir mesaj göndermeye çağırıyorum: bu korkunç açgözlülük en yoksul ve en savunmasız insanları cezalandırırken tek ortak evimizi de yok ediyor." dedi.

"TÜM ÜLKELERİ ETKİLEYECEK DALGANIN İŞARETLERİNİ GÖRÜYORUZ"

Politikacılar ve tüketici savunucuları, petrol şirketlerini, karları şişirmek ve tüketicileri sömürmek için küresel arz kıtlığından yararlandıkları için eleştirdiler. ABD Başkanı Joe Biden Haziran ayında Exxon ve diğerlerinin yakıt fiyatlarının rekor seviyeye yükseldiği bir zamanda "Tanrı'dan daha fazla para" kazandıklarını söyledi.

Geçen ay İngiltere, Kuzey Denizi'ndeki petrol ve gaz üreticilerine yüzde 25 oranında beklenmedik bir vergi getirdi. ABD'li milletvekilleri, Kongre'de benzer bir fikri tartışıyor.

Guterres, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının ve iklim çöküşünün küresel bir gıda , enerji ve finans krizini körüklediğini de belirtere şu ifadeleri kullandı:

"Borç içinde boğulan, finansmana erişimi olmayan ve COVID-19 pandemisinden kurtulmak için mücadele eden birçok gelişmekte olan ülke eşiği geçebilir. Hiçbir ülkeyi boş geçmeyecek bir ekonomik, sosyal ve politik çalkantı dalgasının uyarı işaretlerini şimdiden görüyoruz."

KAYNAK: STAR GAZETESİ
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • ölum dunya 1 yıl önce Şikayet Et
    bu sirket sahipleri para veya dolar veya altinlar veya mulk gibi seyler mezar tasi yapacaklar hele birde vicdansiz ev sahipleri var ya fakir ev mezarlik zenginler sizler care ne sizlerde ölüm tatacak siniz bu dunya kul hakki yiyen herles cenabi allah karsinda hesap verecek fani dunya para tapan zenginler 7 aile veya11 aile ölum var
    Cevapla
  • Hoca Nasrettin 1 yıl önce Şikayet Et
    İşte maliyet artışını onu bunu bahane eden durmadan fiyat yükselten firmaların gerçek yüzü. AÇGÖZLÜLÜK. Savaşı ABD değil birkaç büyük silah firması, pandemileri ilaç firmaları, gıda sıkıntısını da büyük gıda trolleri oluşturuyor. Bunların Yoğun olduğu ülke ABD. Yönetimler hiç bir zaman büyük firmalara karşı çıkamıyorlar. Keser Döner Sap Döner Gün Gelir Hesap Döner.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizde de aynı firmalar yüzde üçuüz beşyüz kar etmiş tamam kazansınlar da bu aşırı kar hırsı ne yazık değil mi millete . Bu enflasyonun çığu swbebi bu bahaneyi buldular enerji doğalhaz bas zammı .
    Cevapla
  • Mardinli 1 yıl önce Şikayet Et
    Herkes bir şekilde voleyi vuruyor bizim ülkede de ne petrol var ne tarım ne hayvancılık ne sanayi bizde artan tek şey nüfus ve A-Z'ye ürünlerdeki artış :)
    Cevapla
  • Soytarı 1 yıl önce Şikayet Et
    Umarım bu son kazançları olur Rabbim kendi hazinesinden versin başka ve kolay ucuz olan bir İlim açsın unutmayın her yokuşun bir inişi olur başlarına bela olmasın petrol
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle