Dost ülkede petrol hamlesi: Türkiye bize katkı sağlayacak

Türkiye ile Malezya petrol ve doğal gaz şirketi PETRONAS arasındaki görüşmelerin sürdüğünü belirten Malezya Dışişleri Bakanı Seyfeddin Abdullah, Türkiye’nin yakın dönemde Malezya’ya bu alanda katkı sağlayacağını umduklarını belirtti.

GİRİŞ 04.08.2022 16:22 GÜNCELLEME 04.08.2022 16:39
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

Malezya Dışişleri Bakanı Seyfeddin Abdullah, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesinde, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin, dijital ekonomi ve askeri savunma sanayi gibi yeni potansiyel yatırım alanlarıyla geliştirilmesi konusunda mutabık kaldıklarını bildirdi.

İki bakan, Çavuşoğlu'nun Malezya ziyaretinde yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Malezyalı Bakan, Çavuşoğlu ile oldukça verimli bir ikili görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, "Sayın Çavuşoğlu’nun ziyareti, Malezya ile Türkiye arasındaki güçlü bağın kanıtıdır. İkili ilişkilerimiz her geçen gün daha da güçleniyor." dedi.

Başbakan İsmail Sabri Yakup'un Ankara’ya başarılı bir ziyaret gerçekleştirdiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çok sayıda alanda iş birliğine yönelik verimli görüşmeler yaptığını dile getiren Abdullah, Malezya Kralı Sultan Abdullah Şah'ın da önümüzdeki aylarda Türkiye’ye resmi ziyarette bulunacağını kaydetti.

Başbakan Yakup'un ziyaretinin ardından Türkiye-Malezya ilişkilerinin “kapsamlı stratejik ortaklık” düzeyine yükseltildiğini hatırlatan Bakan Abdullah, "İki ülke bakanları olarak, aramızdaki resmi ve gayriresmi görüşmeleri ve diğer bakanlar arasında da temasları arttırarak iki kardeş ülke ilişkilerini önümüzdeki yıllarda çok daha fazla geliştirilmeyi umuyoruz." ifadelerini kullandı.

Abdullah, ayrıca 2023 yılında yapılacak Antalya Diplomasi Forumu'na daveti için Bakan Çavuşoğlu'na teşekkür etti.

"SERBEST TİCARET ANLAŞMASI'NIN GENİŞLETİLMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Malezya-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması’nın (MTFTA) Ağustos 2015’te imzalanmasından bu yana iki ülke arasındaki ekonomik hacmin istikrarlı büyüme kaydettiğine dikkati çeken Abdullah, anlaşmayı yatırım, hizmetler ve e-ticaret alanlarına genişletmek üzere sürdürülen müzakerelerin son safhasına geldiğini vurguladı.

Abdullah, iki ülke Merkez Bankası’nın, döviz takasının da anlaşmaya dahil edilmesi için mali alandaki müzakerelerin hızla sonuca ulaştırmasını beklediklerini bildirdi.

YENİ POTANSİYEL YATIRIM ALANLARI

Çavuşoğlu ile görüşmesinde yeni potansiyel yatırım alanlarının araştırılması konusunda da anlaştıklarını, bunlar arasında dijital ekonomi ve askeri savunma sanayinin öne çıktığını dile getiren Malezyalı Bakan, şöyle devam etti:

"Biz dijital ekonomi ve mikro çip üretiminde iş birliğini geliştirmeyi önerdik, Türk tarafı askeri savunma sanayi konusunda öneride bulundu. Kanımca bu iki alan ekonomik ilişkilerimizi hem hacim hem de nitelik olarak hızla geliştirebilecek potansiyeli içeriyor çünkü burada yalnızca almak veya satmak değil teknoloji transferi ve ortaklığı söz konusu."

Malaysia Airports Holdings Berhard (MAHB) şirketi aracılığıyla İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın işletmesine katılımın, Malezya'nın, Türkiye ekonomisine yatırımları sürdürme niyetini kanıtladığını vurgulayan Abdullah, Çavuşoğlu ile görüşmesinde bununla bağlantılı konuları ele aldıklarını bildirdi.

Abdullah ayrıca, Türk Petrol ve Türk Petrol Açık Deniz Teknoloji Merkezi ile Malezya petrol ve doğal gaz şirketi PETRONAS arasındaki görüşmelerin sürdüğünü, Türkiye’nin yakın dönemde Malezya’ya bu alanda katkı sağlayacağını umduklarını belirtti.

AFGAN HALKINA YARDIM İŞ BİRLİĞİ

Çavuşoğlu ile görüşmesinde, Malezya’ın Küresel Barış Misyonu ile Türk Kızılayın Afganistan’a insani yardım konusunda iş birliği yapılmasına dair görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Abdullah, iki kuruluşun Afgan halkına destek için birlikte neler yapılabileceği konusunda görüşmeler yürütmesine karar verdiklerini kaydetti.

Abdullah, ayrıca, özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı’nın yarattığı etkileri de göz önüne alarak, gıda güvenliğinin görüşmede gündeme geldiğini belirterek, Çavuşoğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğündeki Ukrayna krizinin çözümüne yönelik diplomatik girişimler konusunda Başbakan Yakup’u bilgilendirdiğini aktardı.

Müslüman ülkelerin, sosyal bilimler alanında ortak çalışmalar yürütmesi gereğine değindiklerini kaydeden Abdullah, İstanbul İbn Haldun Üniversitesi ile Malezya İslam Üniversitesi arasında ortak proje yürütülmesi önerisinin de gündeme geldiğini ifade etti.​​​​​​​

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 45
  • ROTTO 1 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman dayanışması bu işte. Böyle olmalı. Emin olun ABD nin Almanya ve Fransa ve diger AB ülkelerin, haksız olduklarını bile bile karşımızda hep Yunan a destek vermeleri de bu Din baglarindandir. Keske muslumanlar da bunu gorebilse, Mısır gibi TC ye rekabet ypacm diye kafir Yunan la iş tutup Müslüman Türk e karşı tatbikat yapmasa..
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Bravo.. Bu güzel haber işte...
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    by kemale katkılarından dolayı tşk ediyoruz ulan by kemal olmasa bu anlaşma olmzadı helal be :)))
    Cevapla
  • Hasan SGK Emekli 1 yıl önce Şikayet Et
    Petrol arama,bulma ve rezerv keşfinde Dünya sıralamasında sondan ilk üçü zorladığımızı tahmin ettiğim bizi boşverip kendi petrolünüzü kendiniz çıkarın derim sizi de yakmayalım kardeşimiz Malezya.
    Cevapla
  • Bülent 1 yıl önce Şikayet Et
    sende sindirim bozukluğu var herhalde
    Cevapla
  • Hasan SGK Emekli 1 yıl önce Şikayet Et
    Milyardolarlık maliyetle dev sondaj gemimiz Abdülhamit kaç gündür denizin ortasında demirli sondaj yapacağı yerin talimatını bekliyor.Yazıktır günahtır bu millete yeri belli değil mi ki zamanımızı ve paramızı israf ediyorsunuz.Bir şeyi de şov yapmadan yapamazmısınız?
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Herşeyide biraz devlet aklından fazla bilmeyi verin be
    Cevapla
  • Erol 1 yıl önce Şikayet Et
    Hasan abi o geminin her hareketi stretejik planlamalarla yapılmalı, bir karar verdiğinde üç gün sonra vazgeçmeyeceksin. Ona göre etraflıca düşünüp hareket edilmeli. Sakin ol sen okeyini oynamaya devam et, bunları devlet en ince ayrıntısına kadar düşünüyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle