Merkez Bankası'ndan enflasyon açıklaması

Dün açıklanan temmuz ayı enflasyon rakamları sonrası bugün TCMB, Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı.

GİRİŞ 04.08.2022 10:09 GÜNCELLEME 04.08.2022 10:54
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Dün açıklanan verilere göre, tüketici fiyatları, 2022 Temmuz ayında aylık bazda yüzde 2,37 arttı. 2022 Haziran ayında yüzde 78,62 olan yıllık enflasyon 2022 Temmuz ayında yüzde 79,60'a yükseldi. Üretici fiyatları ise aylık bazda yüzde 5,17 artarken, yıllık Yİ-ÜFE yüzde 144,61'e çıktı. Beklenti enflasyonun yüzde 80'i aşması yönündeydi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyondaki artışa en belirgin katkı temel mal ve hizmet gruplarından geldiğini kaydetti.

ARTIŞA EN BELİRGİN KATKI MAL VE HİZMET GRUBUNDAN

"Tüketici fiyatları Temmuz ayında yüzde 2,37 oranında artmış, yıllık enflasyon 0,98 puan yükselişle yüzde 79,60 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde, tüketici yıllık enflasyonu enerji grubunda gerilerken diğer gruplarda yükselmiştir. Enflasyondaki artışa en belirgin katkı temel mal ve hizmet gruplarından gelmiştir.

Temel mal grubunda yıllık enflasyon tüm alt gruplarda yükseliş kaydetmiştir. Bu dönemde, yıllık enflasyon hizmet grubunda lokanta-otelde gerilerken, ulaştırma ve kirada daha belirgin olmak üzere diğer alt gruplarda artmıştır. Alkollü içecekler ve tütün ürünleri fiyatlarındaki artışta tütün ürünlerindeki vergi ayarlamasının sınırlı etkisinin yanı sıra üretici firmaların fiyatlama davranışları etkili olmuştur. Gıda grubunda yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada sınırlı bir düşüş kaydetmiş, işlenmiş gıdada ise yükselmeye devam etmiştir. Enerji enflasyonu, uluslararası enerji fiyatlarındaki görünüme paralel olarak gerileyen akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarıyla düşüş göstermiştir. Uluslararası emtia fiyatlarının etkileriyle rafine petrol ve ana metal fiyatlarında gerileme gözlense de özellikle diğer enerji kalemlerinin etkisiyle üretici enflasyonundaki yükseliş sürmüştür. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin mevsimsellikten arındırılmış aylık değişimi bir önceki aya göre artışa işaret ederken, göstergelerin yıllık enflasyonlarındaki yükseliş devam etmiştir.

Temmuz ayında tüketici fiyatları yüzde 2,37 oranında artmış ve yıllık enflasyon 0,98 puan yükselerek yüzde 79,60 olmuştur. Bu dönemde B ve C endekslerinin yıllık değişim oranları sırasıyla 4,04 ve 4,43 puan artarak yüzde 68,46 ve yüzde 61,69 olarak gerçekleşmiştir.

Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya göre temel mal, hizmet, alkol-tütün-altın ve gıda gruplarının katkıları sırasıyla 1,44; 0,75; 0,45 ve 0,32 puan artarken enerji grubunun katkısı 1,98 puan azalmıştır.

Mevsimsellikten arındırılmış verilerle incelendiğinde, aylık artış C endeksinde daha belirgin olmak üzere her iki endekste de önceki aya kıyasla yükselmiştir. Aylık fiyat artışları B endeksini oluşturan alt gruplardan temel mallarda artarken, hizmette yatay seyretmiş, işlenmiş gıdada ise yavaşlamıştır.

OTEL VE LOKANTA SINIRLI GERİLEDİ

Hizmet fiyatları Temmuz ayında yüzde 3,20 oranında artmış, grup yıllık enflasyonu 2,76 puan yükselişle yüzde 51,45 olmuştur. Bu dönemde, yıllık enflasyon lokanta-otelde sınırlı bir miktar gerilerken diğer alt gruplarda yükselmiştir. Ulaştırma hizmetlerinde fiyatların yüzde 5,01 oranında artmasıyla alt grubun yıllık enflasyonu yüzde 90,71 seviyesine ulaşmıştır. Karayolu ve demiryoluyla şehirler arası yolcu taşımacılığı ile havayolu taşımacılığının yanı sıra otobüs ile şehir içi yolcu taşımacılığı ve kargo ücretleri ulaştırma grubunda dikkat çeken kalemler olmuştur. Temmuz ayında lokanta-otel alt grubunda fiyat artışları (yüzde 2,49) hız kesmiş, yıllık enflasyon yüzde 79,14 olmuştur. Kira alt grubunda aylık artış (yüzde 4,24) Temmuz ayında hızlanmıştır. Diğer hizmetlerde genele yayılan fiyat artışları gözlenirken, haberleşme alt grubunda internet ücretleri öne çıkmıştır.

Temel mal fiyatları Temmuz ayında yüzde 3,67 oranında artmış, grup yıllık enflasyonu 6,07 puan artışla yüzde 70,93 olarak gerçekleşmiştir. Bu dönemde, yıllık enflasyon tüm alt gruplarda yükselmiştir. Dayanıklı mal fiyatları (altın hariç) Temmuz ayında yüzde 3,85 oranında artmış, bu gelişmede beyaz eşya (yüzde 5,44) ve otomobil (yüzde 4,34) fiyatları ana belirleyici olmuştur. Böylelikle, bu alt grupta yıllık enflasyon yüzde 84,93 seviyesine ulaşmıştır. Diğer temel mallarda fiyat artışları grup geneline yayılmakla birlikte ilaç, ev ile ilgili temizlik malzemeleri ve kişisel bakım ürünleri öne çıkmış, grup aylık enflasyonu yüzde 4,47 olarak gerçekleşmiştir. Giyim ve ayakkabı grubunda fiyatlar mevsim normalinin aksine yüzde 1,74 oranında artmış, yıllık enflasyon 5,10 puan yükselişle yüzde 31,45 olmuştur.

ENERJİ FİYATLARINA VURGU

Enerji fiyatları Temmuz ayında yüzde 3,13 oranında gerilemiş, grup yıllık enflasyonu 22,06 puanlık düşüşle yüzde 129,27 seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu gelişmede, uluslararası ham petrol fiyatlarındaki geri çekilmeyi takiben akaryakıt fiyatlarında gözlenen düşüşün etkisi hissedilmiştir. Temmuz ayında akaryakıt fiyatları yüzde 8,18 oranında azalmış, alt grup yıllık enflasyonu 37,11 puan düşüşle yüzde 214,87 seviyesine gerilemiştir. Tüp gaz fiyatları da uluslararası gelişmelerinden olumlu etkilenmiş ve yüzde 3,98 oranında düşüş kaydetmiştir. Diğer yandan, şebeke suyu fiyatlarındaki artış eğilimi devam etmiştir.

Gıda ve alkolsüz içecek fiyatları Temmuz ayında yüzde 3,15 oranında artmış, grup yıllık enflasyonu 0,72 puan yükselerek yüzde 94,65 olmuştur. Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdada 0,65 puan düşüşle yüzde 91,00’a gerilerken, işlenmiş gıdada 1,98 puan artışla yüzde 98,02 seviyesine yükselmiştir.

İşlenmemiş gıda grubunda mevsimsellikten arındırılmış veriler son iki aydır gerileme kaydeden taze meyve sebze fiyatlarında bu dönemde yükselişe işaret etmiştir. Diğer işlenmemiş gıda kaleminde yumurta, pirinç, patates ve bakliyat fiyatlarındaki artış dikkat çekmiştir. İşlenmiş gıda fiyatlarında görülen yüzde 3,61 oranındaki artışta ise ekmek-tahıllar ile kahve-çay-kakao ve alkolsüz içecek alt grupları öne çıkmıştır.Alkollü içecekler ve tütün ürünleri fiyatları, sigara fiyatlarındaki vergi ayarlamasının sınırlı etkisinin yanı sıra üretici firmalar kaynaklı yapılan artış sonucunda Temmuz ayında yüzde 6,85 oranında artmış, yıllık enflasyon yüzde 82,66 seviyesine yükselmiştir. Bu dönemde alkol-tütün grubunun aylık tüketici enflasyonuna katkısı 0,30 puan olmuştur.

Yurt içi üretici fiyatları Temmuz ayında yüzde 5,17 oranında artmış, yıllık enflasyon 6,30 puan yükselişle yüzde 144,61 olmuştur. Alt gruplar geneline yayılan fiyat artışları Temmuz ayında da devam ederken, elektrik, doğal gaz, temel eczacılık ürünleri ve tütün ürünlerindeki fiyat artışları dikkat çekmiştir. Öte yandan, uluslararası petrol ve endüstriyel metal fiyatlarındaki gerilemenin üretici fiyatları üzerindeki etkileri sınırlı da olsa gözlenmeye başlamış, bu dönemde rafine petrol ürünleri ve ana metal fiyatları düşüş göstermiştir."

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 50
  • Mülk sahibi 1 yıl önce Şikayet Et
    ÜFE %144, TÜFE %80 ev kiraları neden %25 ile sınırlı. Bu faşits bir yaklaşım değil mi? Kira zammı gerçekte ÜFEye göre olması gerekiyor. Hadi geçtik üfeyi, tüfeye göre olsun. Yok bide tüfenin ortalamasını alıyorlar. O da yetmezmiş gibi yüze 25 sınır koyuyorlar akılları sıra. O ev kirasıyla geçinen ev sahibi ne yiyip içecek. Market %300 zamlanmışken kiraya Yüzde 25 sınır koymak faşizimdir. Kira zammına gelince enflasyonu görmezden gelmekle adaleti mi sağlamış olduk. Bi milletin mülküne ortak olmadığınız kalmıştı zaten. Kul hakkı diye bi şey var. Bu ülkede sadece kiracının hakkı yok. Mülk sahiplerinin hakkını kim koruyacak?
    Cevapla
  • Mülk sahibi 1 yıl önce Şikayet Et
    Misafirlere cevap: Maaşlara hükümet yüzde yüze yakın zam yaptı. Ev kirasına gelince %25 sınır koyup fitneye sebep oluyor. Kira zammı enflasyon oranı kadar oldu. Fahiş bir durum yok. Mülkün kirası değeriyle orantılıdır. Bu oranı korumak için kira artışları ÜFEye göre yapılması gerekiyor. 1 milyonluk evin kirası 3-4 binden aşağı kurtarmaz. Hal böyleyken kiracı olan kişi milyonluk bir evde 1500 tlye nasıl kalabilir. Kim buna razı olur.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Mülk Allah'ındır sen emanetçisin. Ver evini ticariyse ben de odalarını kiralayım başkasına kabul eder misin? Ben %300 maaş zammı aldım mı ki benden böyle kira istiyorsun?
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Mülk sahibi, Üfe, üretici fiyat endeksi, Tüfe tüketici fiyat endeksi. sen üretim mi yapıyorsun tüketim mi? Ticari mi senin konutun? Ticariyse bana ver ben de odalarını kiraya vereyim kabul eder misin? Bu ülkede konutu gelir aracı görürsen, bana da ticaret hakkı tanıyacaksın, faize gelince haram da barınma hakkını sömürmek hak mı? Ben %300 zam mı aldım maaşa da konut kirasını %300 e çıkarmaya çalışıyorlar bu mu hak? Allah seni de evsiz barksız bıraksın inşallah gönülden dua ettim hidayete er diye beddua değil yani.
    Cevapla
  • Mert 1 yıl önce Şikayet Et
    Vallah enflasyon gerçekten var mi yok mu beli değil, millet dışarda keyif yapmaktan kaçınmıyor hiç, iflas eden lokanta yok bu ülkede, tam tersi her tarafta mantar gibi fazlalık var. Yola çıkıyorsun, trafik düşmeden gidemiyorsun, sözde para yok muş... Bide internet girmek için para bulan ama sonra açlık numarası yapanlar için ne demeli ? Bide internet girmek için para bulan ama sonra açlık numarası yapanlar için ne demeli ?
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülke 84 Milyon, 9 milyon sığınmacı 93 milyon 2-3 milyon kayıtsız kaçak 95 milyon, hepsi de senin etrafında dolanıp keyif yapıyor değil mi? Nasıl bir cehalet de sana iletişimin temel ihtiyaç olmadığına inandırdı da interneti lüks gördün. Evet %10 yani 9 milyon kişi keyif yapıyor ama geri kalanın anası ağlıyor. Kimse karnı tokken açlık numarası yapmaz. Gel ben sana kapatan, iflas eden dükkan göstereyim. Dünya senin etrafından dönüyor herhalde.
    Cevapla
  • Akif 1 yıl önce Şikayet Et
    Bedavamı olsun? Bulabiliyorsun şükret! Dünya diken üstünde! KK yada aplanız gelince bedavamı dağıtacak??? Atın şu at gözlüklerinizi!!
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Avrupada yağın litresi 1euro dan 5 euroya çıktı. Ordaki vatandaşın maaşı aynı. Zamlanmadı. Sen bu akılla git. Reisten başkasına oy moy yokkkk
    Cevapla
  • vtndş 1 yıl önce Şikayet Et
    Gerekirse soğan ekmek yeriz yeter ki Reis gitmesin diyenler. Soğan 10, ekmek 5 lira. 4 kişilik bir aile günde 1 kilo soğan 4 ekmek tüketse aylık 900 lira ediyor.
    Cevapla
  • Vatandas 1 yıl önce Şikayet Et
    KK gelse düsecekmi ?
    Cevapla
  • Alper 1 yıl önce Şikayet Et
    Kk gelince her gün et süt bal börek yeriz!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle