Atak yerli üretim motorla uçacak

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin taarruz helikopter ihtiyacı için geliştirilen Atak T-129 helikopterinde motor düğümü çözülüyor. TEİ tarafından Atak helikopterlerinde kullanılmak üzere üretilen yerli motor T-625’in çalışmalarında sona gelindi.

GİRİŞ 04.08.2022 09:05 GÜNCELLEME 04.08.2022 15:25
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

“Kendi motorumuzun eli kulağında” ifadesini kullanan savunma sanayi kaynakları, testleri devam eden yerli motorun kısa bir süre içinde Atak’lara entegre edilmeye başlayacağını belirtti. 2023 sonuna kadar motorun teslim edileceği bilgisini paylaşan kaynaklar, Atak’a yerli motorların entegre edilmesiyle ABD’den ‘ihracat izni’ alınmadan diğer ülkelere satışının gerçekleşeceğini de söyledi.

PAKİSTAN’A MESAJ

Atak helikopterlerine şu ana kadar birçok ülke tarafından talep geldiğine dikkat çeken kaynaklar, bu taleplerin ağırlıklı olarak Asya ve Afrika ülkeleri olduğuna işaret etti. Atak helikopterinin ilk yurtdışı teslimatı Filipinler’e yapılırken ihraç edilecek 6 helikopterden ilk 2’si bu ülkenin Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine katılmıştı. Pakistan ile 30 helikopter için sözleşme imzalanmış ancak bu satış, ABD engeline takılmıştı. Pakistan’a ihracat konusunu da değerlendiren kaynaklar Pakistan’a “Kendi motorumuzu yapıyoruz, sabırlı olun” mesajı verildiğini bildirdi.

ETKİN ROL OYNUYOR

Atak, kendi sınıfındaki en etkin taarruz helikopteri olarak dikkati çekiyor. Türk savunma sanayisinin yeni kabiliyetler kazandırdığı Atak helikopteri, güvenlik güçleri tarafından yurtiçinde ve sınır ötesinde terörle mücadelede etkin şekilde kullanıyor. 3 saat havada kalabilen, 5 ton kalkış ağırlığına sahip Atak, taarruz, hassas angaje, silahlı keşif, silahlı destek, silahlı koruma, hava savunma sistemlerini tahrip, derin taarruz, meskûn mahal muharebesi gibi görevleri yerine getiriyor.

KAYNAK: HÜRRİYET
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 26
  • Polat 1 yıl önce Şikayet Et
    acele edin 2023 e az kaldi her sey hazir olsun secimlere kadar inşallah..
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Abd ye mütekabiliyet yapabildiğimiz gün bağımsız olabildiğimiz gündür.
    Cevapla
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Dışişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü "Amerika'da Yaşayan Türk Vatandaşlarımıza Uyarı"
    Cevapla
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Hadi insallah. Yalniz reis bu pakistan ihracindaki abd vetosu ile f16 yunan dayatmasinin karsiligini mutekabiliyet esaslarinda odetmelidir. Ucak olmaz celik olur bugday olmaz gaz olur.
    Cevapla
  • Veysel 1 yıl önce Şikayet Et
    Atak helikopterine, yerli motorun entegre edilmesine bir yıl kaldı. Kendi üretimimiz olan savaş helikopterine yerli motoruda biz imal ediyoruz. Bunlar sıradan olaylar değil. Bakın pakistan 30 helikopter siparişi verdi ve bizi bekliyor. Kısa bir zaman içinde savunma sanayimiz şimdiki gücünü katlayarak koşmaya başlayacak. Ülkemizin düsmanlarının korkusuda bu. On yıl önce yerli piyade silahımızı üretemezken şimdi geldiğimiz şu maazzam duruma bakın. İnşallah bu emekler boşa gitmeyecek. Reisin dediği gibi büyük ve güçlü Türkiye inşası hedefine ulaşacak.
    Cevapla
  • KAPISIZ 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye, yerli malı belgesi, yerlilik şartları, yerli ve milli üretim, patent gibi konuları hiç araştırdın mı? İyi kalplisin, araştır lütfen.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye, neden utanayım, gurur duyarım. Peki kamera sisteminin yerli olduğuna emin misin? Bana söyler misin, kamera sensörlerini (chip) nerede üretmişler de aselsan yerli kamera yapmış? Hala anlamamışsın, savaş halinde mermi bulamamış ülkeyiz. Sizin yerli dediğiniz her şeyin en alt parçasına kadar yerli olması gerekiyor, özellikle savunma sanayiinde.
    Cevapla
  • Türkiye, 1 yıl önce Şikayet Et
    Misafir arkadaşım, sihaların kamera sisteminde de senin gibi düşünenler vardı, sağolsunlar bir bedel ödetmeden sözleşmeden çıkmamıza vesile oldular. Belki de sen bunların yerli üretilebildiğini öğrendiğinde söyleminden utanacaksın. Hatta fazlasını duymaya başlayacaksın.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yine ABD izin vermezse yine satamazsın. Sen ambargo yedikçe anlayacaksın nelerin yerli olduğunu. Kablo vermez yine uçamazsın. Yanmaz havacılık kablosu. Perçin vermez yine satamazsın. Hidrolik hortumu vermez yine yaçamazsın. Eaten ve Parket havacılık hortumlasını satmaz uçamazsın. Size anlatmadıkları çok şey var. Hayal dünyasından çıktığınızda çok geç olacak.
    Cevapla
  • Nedim 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu motoru kaç beygir gücü bilmiyorum ama Altay tankına bile taka bilirsiniz.aynı abraham tankı gibi bei hiç kimseye muhtaç olmazsın
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    KızılElma, hem cahilsin hemde itiraz ediyorsun M1 Abrams tanklarında bu Sikosky helikopterldeki motorlardan var. Böylece daha çok üretip daha ucuza malediyorlar, kalite sınıfına göre helikopterlere, daha düşü kalite olaları tanklarında kullanıyorlar. Nedim kardeşim bu cahillere anlatacağına google da M1 Abrams tank motoru yaz desem daha iyi olur değil mi? İşte bu cahillerle benim oyum bir olduğundan ceremesini çekiyorum.
    Cevapla
  • Kızıl Elma 1 yıl önce Şikayet Et
    Hay ben senin beynini. Sen bildiğin işi yap.Bilmedigin konularda konusma.Turbo jet motoru takarsa senin gibiler takar kara araçlarına.
    Cevapla
  • vatandaşş58 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah rızası için yorum yapmadan önce bir fikriniz olsun be kardeş. Bir tank motoru görseline bak birde helikopter. arada benzerlik bulursan bence gemiyede takılabilir sıkıntı yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle