Doğal gazda yeni rekor hazırlığı! Tam 11 milyar metreküp

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle doğal gaz sıkıntısı için Avrupa çareyi Azerbaycan'da bulmuştu. Azerbaycan, 2022 yılında doğal gaz tedarikinde rekor kırmayı hedefliyor.

GİRİŞ 03.08.2022 09:39 GÜNCELLEME 03.08.2022 11:48
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının ardından uygulanan yaptırımlar nedeniyle doğal gaz sıkıntısı yaşayan Avrupa çareyi kardeş ülke Azerbaycan'da bulmuştu. 2022 yılının sonunda doğal gaz tedarikinde rekor hedef belirleyen Azerbaycan, gaz arz hacmini 11 milyar metreküpe çıkarması bekleniyor.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin Norveç, Cezayir ve Azerbaycan'dan daha fazla boru hattı gazı satın alma konusunda ilerleme kaydettiğini söyledi.

Ayrıca Borell, AB'nin, Rusya'nın gaz ithalatındaki payının yılbaşındaki yüzde 40'tan bugün yüzde 20'ye düşürülmesiyle başa çıkmayı başardığını, özellikle de gaz kullanım payı iki katına çıkmış olan daha fazla LNG satın alarak başa çıktığını kaydetti.

DOĞAL GAZDA 11 MİLYAR METREKÜP HEDEFİ

Azerbaycan TAP ve TANAP aracılığıyla 2022'nin sonunda Avrupa'ya gaz arzını 9,1 milyar metreküpe çıkarmayı planlıyor ve 2023'te gaz arz hacminin 11 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor.

İmzalanan anlaşmalara ilişkin Borell, "Temmuz ayında, Enerjide Stratejik Ortaklık üzerine bir Mutabakat Muhtırası'nın imzalanmasını memnuniyetle karşıladığımız AB-Azerbaycan İşbirliği Konseyi'ne eş başkanlık ettim. Daha uzun vadede, bu çeşitlendirme hamlesiyle daha fazla ilerleme bekleyebiliriz. Ancak Acı gerçek şu ki, bu kış için Rus dışı kaynaklardan alabileceğimiz ekstra gazın sınırlarına yaklaşıyoruz. Bu nedenle, büyük kısmı enerji tasarrufundan, yani talep azalmasından gelmek zorunda kalacak" dedi.

ENERJİ ANLAŞMASI İMZALANMIŞTI

18 Temmuz'da Azerbaycan ve Avrupa Komisyonu, enerji sektöründe stratejik işbirliği konusunda bir mutabakat zaptı imzaladı. Belge, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından imzalandı.

AB ve Azerbaycan, enerji krizinin ortasında artan gaz arzı konusunda aktif diyalog halindeler. AB-Azerbaycan enerji işbirliği yeni bir seviyeye ulaştı ve Güney Gaz Koridoru çerçevesinde devam ediyor. AB, enerji arzının çeşitlendirilmesine büyük önem vermektedir ve Güney Gaz Koridoru bu açıdan özellikle önemlidir.

TANAP DETAYI

Hatırlamak gerekirse, 31 Aralık 2020'de TAP (Trans-Adriyatik Boru Hattı) inşaatının tamamlanmasıyla Azerbaycan, Güney Gaz Koridoru üzerinden Avrupa'ya ticari gaz tedarikine başladı. SGC, Hazar ve Orta Doğu bölgelerinden Avrupa'ya doğal gaz tedarik yolu için Avrupa Komisyonu'nun bir girişimidir. Azerbaycan'dan Avrupa'ya uzanan güzergah, Güney Kafkasya Boru Hattı, TANAP ve TAP'tan oluşuyor.

Geçen yıl TAP, Avrupa'ya 8,1 milyar metreküp gaz taşıdı. Azerbaycan, 2022'nin sonunda Avrupa'ya gaz arzını 9,1 milyar metreküpe çıkarmayı planlıyor ve 2023'te gaz arz hacminin 11 milyar metreküpe ulaşması bekleniyor.

KAYNAK: STAR GAZETESİ
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Vatandaşa Sor 1 yıl önce Şikayet Et
    Tırcilarin sıkıntıları giderilmelidir.Azerbaycanlı kardeşlerimize duyurulur
    Cevapla
  • Cskn 1 yıl önce Şikayet Et
    Azerbaycan hükümeti ticari tırlardan geçiş için yüksek para almamalıdır.
    Cevapla
  • Para 1 yıl önce Şikayet Et
    AZARBAYCAN TURK TİRLARİNDAN OZEL OLARAK ALDİGİ araç başına 700 USD iptal etmelidir KARDEŞLİK BUDUR.
    Cevapla
  • Kenan kasarcı 1 yıl önce Şikayet Et
    700 dolar çok fazladır
    Cevapla
  • Oguz turku 1 yıl önce Şikayet Et
    Yolun acik olzun Turkiye ve Azerbaycan Tanap yuzde 62 Azerbaycan yuzde 30 Turkiye ve yuzde 8 de bp nin burada sozkonusu Turkiyenin ve Azerbaycanin faydasidir. Tanap Turkiye Azerbaycan ortakligidir.
    Cevapla
  • Ergün 1 yıl önce Şikayet Et
    Yolun açık olsun kardeş Azerbaycan
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle