Kavcıoğlu: 1 milyon 960 bin firmaya kredi verildi

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Ankara’da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sektör Meclisleri İstişare Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu. Kavcıoğlu, "Net ihracatın, büyümeye son 5 çeyrek boyunca arka arkaya pozitif katkı sağladığı görülmektedir. Mayıs ayı itibarıyla toplam istihdam edilen kişi sayısı 30,8 milyon ile tarihsel yüksek seviyeye ulaşmıştır." dedi.

Kavcıoğlu: 1 milyon 960 bin firmaya kredi verildi
Kavcıoğlu: 1 milyon 960 bin firmaya kredi verildi
GİRİŞ 02.08.2022 14:43 GÜNCELLEME 02.08.2022 15:29
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kavcıoğlu fiyat istikrarını cari denge ile sağlayacaklarını söyledi. Özel sektörün yanında olacaklarını belirten Kavcıoğlu "Bankacılık sektörümüzün likidite karşılama oranı yasal seviyelerin oldukça üzerindedir. Takibe girmiş alacak oranları olumlu bir gelişme izlemiştir" dedi.

Kavcıoğlu'nun açıklamaları şöyle:

İhracatımız 2022 yılının ilk yarısında yıllık yüzde 20 artışla 126 milyar dolara ulaştı, bu miktar tarihsel en yüksek rakamdır. Turizm sektörünün ilk altı aylık verileri memnuniyet vericidir. 2022 yılında ihracatımızın ülke ve ürün çeşitliliği 2006 yılına göre iki kat artmıştır. TL cinsi ihracat ve yatırım kredileri 2022 başından itibaren hızlı bir artış göstermiştir. Yatırım ve ihracat kredilerinin toplam krediler içindeki payının yüzde 28 ile son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştığının altını çizmek istiyorum.

 2022 yılının ilk yarısında sağlanan krediler 2021 yılının tümünün neredeyse iki katına ulaşmıştır. Kredi veriler firma sayısı 1 milyon 878 binden 1 milyon 960 bine ulaşmıştır. Ülkemiz, salgın döneminde diğer ülkelere kıyasla oldukça başarılı ve güçlü bir reel ekonomik performans sergilemiştir. birçok ülkede iktisadi faaliyet gerilemiş ve pek çok ekonomide büyüme sıfıra yakın bir seyir izlemiştir.

Bankacılık sektörümüzün likidite karşılama oranı yasal seviyelerin oldukça üzerindedir. Takibe girmiş alacak oranları olumlu bir gelişme izlemiştir. Bankacılık sektörünün likidite, aktif kalitesi, karlılık ve sermaye yeterliliği uluslararası akranlarından pozitif yönde ayrışmıştır.

ENFLASYONDA KALICI DÜŞÜŞÜ AMAÇLIYORUZ

Reeskont kredilerinin karşılanması konusunda elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Hepimize düşen görev bu kredilerin en sağlıklı bir şekilde doğru yerlere, doğru firmalara ulaşmasıdır. En kısa zamanda enflasyonda kalıcı bir düşüşü amaçlamaktayız. Araçlarımızı bundan sonra da liralaşma perspektifinde kullanmaya devam edeceğiz. Amaç cari fazla vererek, Türkiye'de sürekli ve kalıcı fiyat istikrarını sağlamaktır. Bu çerçevede her türlü makro ihtiyati tedbiri almaya devam edeceğiz. TCMB'nin temel amacı fiyat istikrarını sağlamaktır, biz de bunun cari dengeyle olacağına inanıyoruz. Özel sektörümüzün yanında olmaya devam edeceğiz.

HİSARCIKLIOĞLU: FİNANSMANA ERİŞİM ZORLAŞTI

Son dönemde, finansmana ulaşımın zorlaştığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Her ildeki firmalarımızdan bu yönde gelen şikayetler arttı. En büyük sıkıntıyı küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz yaşamaktadır” dedi.

Kavcıoğlu, kredi faizlerindeki yükselişin yanı sıra, kredi limitlerinin reel olarak daraltıldığını kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, “Merkez Bankası fonlama faizi yüzde 14, mevduata verilen ortalama faizler yüzde 20 civarındayken, bazı bankalar ticari kredilere yüzde 30 ila 50 arasında faiz uyguluyor. Bazıları da hiç kredi vermemektedir” diye konuştu.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 17
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Verdiğin kredinin nerede kullanılacağını sormadan denetlemeden verirsen böyle ağlanırsın.
    Cevapla
  • NE KADAR 1 yıl önce Şikayet Et
    HANGİ firmaya NE KADAR kredi verildi?
    Cevapla
  • Ali güney 1 yıl önce Şikayet Et
    sizin verdiğiniz krediyele Altın dolar alıyorlar.yazık çok yazık
    Cevapla
  • Duyarlı insan 1 yıl önce Şikayet Et
    İyicene ezecen bu işadamlarını ne dolaplar ne dolaplar milletin parasını göz göre nasıl çaldıklarını sn başkan reisimiz biliyor hem yüzde 500 karla çalış utanmadan çıkıp birde kredi iste sizde taşın altına elinizi sokun artık bu gücü sizlere reisimiz verdi almasınıda bilir ona göre biraz müsiad ı örnek alın ya birde kurunun yanında yaşda yanar kendiniz temizleyin içinizdeki bataklığı yoksa reisimiz bu bataklığı temizler aklınızı alır nokta
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Yahu hiç mi muhakeme yeteneği yok sizde? Azerbaycan manatı 1 yılda 4,9 TL den 10,5 TL ye gelmiş. Bulgar levası: 5 Tl den 9 TL ye gelmiş. Gürcistan lari si: 2,73 ten 6,58 TL ye gelmiş. Bunları da mı sanayici stoklamış? Yahu TL nin değeri düşmüş. Birikimin bitmiş, teminat göstereceğin her şeyi satmışsın paranın değeri düşmüş. Ne alakası var bunlarla? Sen mi aldın da bulgar levasını yükseldi?!
    Cevapla
  • Alpaslan 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın başkan sizde biraz yürek varsa vermiş olduğunuz kredilerin yerine döviz alanlara gereğini yapmanızdır. Çünkü Verilen paralarda 85 milyonun hakkı var!!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle