Merkez Bankası ve İAR'dan yeni altın hamlesi

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR), vatandaşa yıllık altın bazında en az yüzde 3 ek getiri sunan Fiziki Altın Tasarruf Sistemi'ni (FATSİS) hayata geçiriyor.

GİRİŞ 02.08.2022 11:53 GÜNCELLEME 02.08.2022 12:16
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR), yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmaları doğrultusunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile iş birliğine giderek vatandaşa yıllık altın bazında en az yüzde 3 ek getiri sunan Fiziki Altın Tasarruf Sistemi'ni (FATSİS) hayata geçiriyor.

İAR'dan yapılan açıklamaya göre, daha önce Ziraat Bankası, Vakıf Bank, Halk Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Vakıf Katılım Bankası olmak üzere 5 kamu bankasının yanı sıra İş Bankası, Akbank, Emlak Katılım ve Denizbank'ın dahil olduğu 9 bankanın iş birliğiyle uygulamaya alınan Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi (KADSİS) projesi genişletildi.

İSTEYEN FATSİS UYGULAMASINA GEÇEBİLECEK

Buna göre, KADSİS kapsamında altınını gram altın olarak bankaya yatıranlar, dilerlerse FATSİS uygulamasına geçerek TCMB güvencesi ile yıllık altın bazında en az yüzde 3 ek getiri fırsatı elde edecek.

KADSİS ile vatandaşlar, ellerinde bulunan fiziki altınları seçilmiş kuyumculardan oluşan 250'ye yakın Altın Değerleme Noktası'na (ADN) giderek gram altın olarak banka hesaplarına yatırabiliyor. İAR, şimdiye kadar gerçekleştirilen ve tek bir şikayet alınmayan bu sistemi genişletmek için potansiyel bankalarla görüşmeleri sürdürüyor.

Bankalarla entegre çalışan sistem; sürekli, güvenli, sürdürülebilir, kolay ulaşılabilir özellikleri ile öne çıkıyor. KADSİS ile vatandaşlar, bankacılık sistemine entegre olan Fin-Tech alt yapısı sayesinde Altın Değerleme Noktaları'na giderek bankaların kapalı olduğu saat ve günlerde de altınlarını hesaplarına gram altın olarak yatırabiliyor.

YILLIK EN AZ YÜZDE 3 GETİRİ

TCMB ile yapılan iş birliği doğrultusunda, altınların bankadaki hesaplara gram altın olarak geçmesini takiben FATSİS uygulamasına geçilebiliyor. Bu kapsamda vatandaşlar, hesaplarındaki altınları Merkez Bankası güvencesindeki FATSİS hesaplarında kur korumalı olarak değerlendirebiliyor ve yıllık olarak altın bazında en az yüzde 3 getiri avantajından faydalanabiliyor.

KARGO İLE FİZİKİ ALTIN TESLİMİ YAKINDA DEVREYE GİRECEK

KADSİS ile vatandaşlar, banka hesaplarındaki altınlarını istediği zaman fiziki olarak geri alabiliyor. FATSİS uygulamasıyla da altın yatırımcıları, vade sonunda isterlerse TL hesaplarında biriken kur korumalı bakiyelerini alabileceği gibi vade başlangıcında yatırdıkları gram altınlarını üzerine eklenen yüzde 3 getirisiyle birlikte altın hesaplarında tutmayı tercih edebiliyor. Her 2 durumda da en az yüzde 3'lük getiri, TCMB güvencesinde oluyor.

Altın yatırımcısının, dilediğinde ihtiyacı kadar altını banka hesaplarından fiziki çekebilme talebine cevap verecek olan altyapı çalışmalarının tamamlanmasına da kısa bir süre kaldı.

Bu kapsamda, "www.kadsis.com" üzerinden vatandaşların banka hesaplarında bulunan altınlarından dilediği kadarının adreslerine kargo ile teslim edileceği fiziki altın teslim hizmeti devreye girecek. Ayrıca, Altın Değerleme Noktaları'ndan da gram altın olarak fiziki altın teslimini sağlayacak altyapı çalışmaları da kısa zamanda tamamlanarak uygulamaya geçirilecek.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 39
  • Adalet nerede 1 yıl önce Şikayet Et
    Faizsiz çalışan bankalar ben de tercih etsem de, kar payı veriyor, ne iste kullandığını ne kadar kar yaptigini aciklamiyor. Insafina kalmış %10-16 kar veriyor da belki %200 kazandın niye aciklamiyorsun, boyle gizli saklı ortaklik mi olur. Bunlara da bir duzenleme yapılsın. Devlet bankalarindan biri de tanamen bağımsız, faizsiz çalışsın, oyle ekonomiye para kazandirsinlar. En mağdur, dindar insanlar, hicbir sey yapmadan para bankada 1/4 degerine düşüyor, o sirada banka belki neler kazanıyor.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Devletler büyük projeler yaparken dolar ve altınla alışveriş yapar. Yastık altındaki altınlar eğer ekonomiye erken kazandırılabilirse ki bu ülkemizde çok büyük rakamlara ulaşır. Ülkemiz dolara muhtaç olmadan hem bu projeler erken bize ulaşır devlet ve millet olarak bunun ekmeğini yeriz doları da zayıflatmış oluruz. Ama bazı cahiller görüyorum ki olayı böyle anlamadıkları için dolar aliym altın aliym gömiym kafasında. O zaman mı helal size bunlar. Devlet de sana diyor ki bunları gömme ben senin altınını paranı hem koruyayım hem işleteyim projeler geliştireyim hem ülkemiz kazansın hem aynı zamanda senin altının paran yine sana değerlensin devlet güvencesinde.
    Cevapla
  • bekir 1 yıl önce Şikayet Et
    Döviz Efektif olarak yatırılan varlıkları vatandaş gene döviz ya da efektif olarak çekebildiği için bankalar 200 milyar dolardan fazla DTH topladı - Altın yatıran Altın geri çekebilirse herkes altını bankada tutar - Sen altın ver biz sana vadede bizim belirleyeceğimiz alış kurundan karşılığı TL verelim denirse kimse altınını sisteme sokmaz - yatırdığın gibi gram altın alabilmek çok önemli
    Cevapla
  • Hataylı 1 yıl önce Şikayet Et
    Enerji açığında Milleti arkanıza alın bir anda her tarafı GÜneş enerjisi ve rüzgar enerji santralleriyle donatalım enerjide dışa bağımlığı min seviyeye indirelim hem halk kazansın hem devlet
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Tabi, Siemens sana rüzgar türbinlerini bedava hediye ediyor, hiç bakım da gerektirmiyor, bol da enerji üretiyor. Bekle sen. Mesele enerji maliyeti değil mesele dolar fiyatı.
    Cevapla
  • xray 1 yıl önce Şikayet Et
    Buna gerek yok. Sadece yapilması gereken tüm bankaların fiziki altın birikimleri yapması bile yeter.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle