İsmail Demir bombayı patlattı: Hizmete hazır

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "150 km menzilli lazer işaretlemeli yüksek hassasiyete sahip TRLG füzemiz ve daha uzun menzillerde çeşitli füzelerimiz; ATMACA, YILDIRIM, BORA ve KASIRGA füzelerimiz hizmete hazır durumdalar" dedi.

GİRİŞ 02.08.2022 09:50 GÜNCELLEME 02.08.2022 09:59
Bu Habere 106 Yorum Yapılmış

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ROKETSAN tarafından geliştirilen TRLG-230 lazer güdümlü topçu füzelerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Demir yaptığı açıklamada "150 km menzilli lazer işaretlemeli yüksek hassasiyete sahip TRLG füzemiz ve daha uzun menzillerde çeşitli füzelerimiz; ATMACA, YILDIRIM, BORA ve KASIRGA füzelerimiz hizmete hazır durumdalar" ifadelerini kullandı.

Bahsi geçen 150 km menzilli füzenin 230mm çapındaki TRLG-230 olduğu değerlendirilmektedir. Daha önce ROKETSAN tarafından TRLG-230 lazer güdümlü topçu füzeleri için menzil bilgisi 70 km olarak açıklanmıştı.

İsmail Demir, TRLG-230 dışında L-UMTAS lazer güdümlü tanksavar füzesinin de menzilinin uzatıldığını (8 km’den 16 km’ye) Mart 2022’de CNN Türk’e verdiği röpörtajda açıklamıştı.

TRLG-230 Füzesi

TRLG-230 FÜZESİ

Geçmişte atışlı test faaliyetleriyle beraber kendini kanıtlamış olan TRG-230 Füzesi’ne lazer arayıcı güdüm kabiliyeti kazandırılması için 2020 yılı Mayıs ayı içinde çalışmalara başlandı.

ROKETSAN tarafından pandemi sürecinde dinamik ve etkin bir çalışma örneği gösterilerek tasarım faaliyetleri kısa süre içerisinde tamamlandı ve prototip üretimleri haziran ayında yapıldı. Sistem seviyesi testleri tamamlandıktan sonra Sinop Test Merkezi’nde atışlı test faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için 2020 yılı Temmuz ayı atış kampanyasına TRLG-230 Füzesi dâhil edildi.

TRLG-230 Füzesi

2 Temmuz 2020’de yapılan ilk atış sonucunda TRLG-230 Füzesi Karadeniz açıklarında olan hedefi vurarak ilk görevini başarılı bir şekilde tamamladı. 4 Temmuz 2020’de de daha zorlu koşullar altında ikinci defa hedefini başarılı bir şekilde vurarak, operasyonel ve performans anlamında Roketsan ürün ailesinde yerini almaya hak kazandı.

Temmuz 2020’de icra edilen atış kampanyasında BAYKAR tarafından üretilen Bayraktar TB2 SİHA’nın lazer işaretlemesi yaptığı hedef, Lazer Güdümlü 230 mm Füze Sistemi (TRLG-230) tarafından başarılı şekilde vuruldu. Lazer Güdümlü 230 mm Füze Sistemi (TRLG-230) İHA ve SİHA’ların işaretlediği hedefleri karadan vurabilecek.

GÜDÜMLÜ TOPÇU MÜHİMMATI İHTİYACI

Günümüz muharebe sahasında sahadaki birliklere yönelik hassas topçu desteği kritik önem taşıyor. Özellikle sahadaki fırsat hedeflerine yönelik yapılacak atışlarda güdümsüz topçu sistemlerinin dağılımın (yüksek CEP değeri problemleri) getireceği olumsuz etkiye karşı maliyet etkin çözümler olarak görülen güdümlü topçu sistemleri birçok ordunun da ilgilendiği silah sistemleri olarak öne çıkıyor.

Dünyada yaygınlaşan lazer güdümlü obüs mühimmatları bu tarz problemlere karşı etkin oyuncular olarak görülüyor. Ancak uygun maliyetli şekilde topçu roketleri üzerinden geliştirilen güdümlü füzeler de bahse konu problemlere karşı etkin alternatif olma potansiyeline sahip. Roketsan tarafından yine bu tarz ihtiyaca karşı geliştirilmiş TRG-122 sistemi de bulunuyor. Ayrıca obüs mühimmatlarının dağılımının iyileştirilmesi için çeşitli yerli projeler de devam ediyor.

Sistem Özellikleri

7/24 Her Türlü Hava ve Arazi Şartında Kullanım
Kısa Atışa Hazırlık Süresi
Nokta Vuruş Yeteneği
Düşük İstenmeyen Etki
Hassas Angajman Yeteneği
Podlu Taşıma Depolama ve Kullanım

Uygun Hedefler

Yüksek Doğrulukta Tespit Edilmiş Hedefler
Topçu ve Hava Savunma Sistemleri
Radar Mevzileri
Toplanma Bölgeleri
Lojistik Tesisler
Komuta, Kontrol ve Haberleşme Sistemleri
Yüksek Öncelikli Diğer Hedefler

KAYNAK: DEFENCETURK
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 106
  • Göktürk 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok deyil on sene önce deselerdi türk üye bunları yapa.az derdim hayal derdim şimdi bakıyorum maşallah supenallah
    Cevapla
  • Afilli 1 yıl önce Şikayet Et
    Yunanın korkulu rüyası hayırlı olsun.
    Cevapla
  • Rıfkı baba 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah, İsmail demir bey, tebrikler, durmak yok yola devam
    Cevapla
  • Deniz 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah
    Cevapla
  • Zaza 1 yıl önce Şikayet Et
    Arladas Erdoğan bu ülkede ne yapti diyenlere gelsin patates biber için ülkeni satma
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle