Bakan Bilgin'den son dakika asgari ücret açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, asgari ücret tartışmalarına ilişkin, "Yıl sonunda bunu dikkate alarak yeni bir düzenleme yapacağız. Emekçilerimizi ezdirmeyeceğiz. Sermayenin emek düşmanlığı yapmasının karşısında olacağız" dedi.

GİRİŞ 31.07.2022 21:04 GÜNCELLEME 01.08.2022 10:56
Bu Habere 268 Yorum Yapılmış

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret tartışmalarına dair önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Bilgin, "Yıl sonunda bunu dikkate alarak yeni bir düzenleme yapacağız. Emekçilerimizi ezdirmeyeceğiz. Sermayenin emek düşmanlığı yapmasının karşısında olacağız" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde de açıklamalarda bulunan Bakan Bilgin, yapılan asgari ücret düzenlemesiyle emeği koruyacak önlemler almaya çalıştıklarını belirterek, şunları söylemişti:

"Biliyorsunuz, bizler geçtiğimiz günlerde bir düzenleme yaptık. Asgari ücret düzenlemeleri ile emeği koruyacak önlemler almaya çalıştık. Türkiye Cumhuriyeti Devleti sosyal bir devlet olduğundan dolayı buna özellikle önem vermektedir. Evet, asgari ücret, adı üzerinde asgari düzeydeki ücret demektir.

Bunu yukarıya çekmek sanayi toplumu içerisinde ancak örgütlülükle ve sendikal özgürlüklerin kullanımı ile ilgilidir. Sendikal özgürlükler ne kadar kullanılıyorsa, asgari ücretin üzerinde ücret seviyesinin belli bir aşamaya tırmandırmak mümkündür. Bu da emekçilerin, çalışanların üretimden daha fazla bir pay almasını sağlayacak bir mekanizma oluşturur.

Demokrasi böyle bir şeydir. Demokrasi toplu sözleşmenin olduğu, sendikal özgürlüklerin olduğu yerdir. Demokratik toplum bunların üzerinde yükseliyor. Çalışanlarının özgürlüklerine saygı duyan işverenlerin, işletmelerinin ürettiği değeri çalışanları ile paylaşan işletmeleri bunun için saygıdeğer buluyoruz. Bu bakımdan bugün gerçekleştirdiğimiz iş birliği protokolü ile aslında bu konuya verdiğimiz önceliğin bir ifadesi olarak görülmelidir."

Milyonların uzun süredir beklediği asgari ücret zammıyla ilgili 1 Temmuz'da Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan açıklama gelmiş ve 2022 asgari ücret ara zammı duyurulmuştu. Başkan Erdoğan asgari ücrete yüzde 30 oranında zam yapıldığını ve net asgari ücretin 5500 lira olduğunu açıklamıştı.

Başkan Erdoğan, "Asgari ücretlilerimizin de kayıplarını telafi etmek gerektiğini gördük. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız talimatımızla hemen Asgari Ücret Komisyonunu toplantıya çağırdı. Bakanlığımızın tüm taraflarla görüş ve anlayış birliği içinde yürüttüğü çalışma sonunda yeni bir asgari ücret rakamı belirledik. Şimdi sizlere yeni asgari ücreti açıklamak istiyorum. Asgari ücrete temmuz ayından geçerli olmak üzere yüzde 30 oranında bir ara artış yapıyoruz. Buna göre yeni asgari ücret net 5 bin 500 lira olacaktır. İşçi başına devletimiz işverenlere de 100 lira destek verecektir" ifadelerini kullanmıştı.

KAYNAK: DHA, AA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 268
  • serhat 1 yıl önce Şikayet Et
    asgari ücret enaz 7500 / 8000 bin olmalı idi. 5500 tl kira ödemiyor.
    Cevapla
  • seyfo 1 yıl önce Şikayet Et
    artırın artırın eleman alacak kobi ler eleman almaz hale geliyor bilginiz olsun.hatta eleman cıkarıyor. 5 kişi çalıştıran işletme 3 kişiye düşürüyor.hem asgari ücreti artırın hemde sigortaları.küçük esnaf bunu kaldıramaz ....türkiye sadece 100 ve üzeri işçi calıştıran işletmelerden ibaret değil.küçük esnafı eziyorsunuz.
    Cevapla
  • kiracılar sinirli 1 yıl önce Şikayet Et
    aaaaalıyacaaasan git ders çalış miiiimur ol kpss ye gir. esnaf eziliyormuşmuş. almadığınız kredi destek kalmadı. esas vatandaş maaşlı çalışanlar eziliyor utanmazlar
    Cevapla
  • Dogrular 1 yıl önce Şikayet Et
    he öylemi sende işcinin emeğini sömür dimi hırsız verdiğin maaşdanmı sigortasını ödüyorsun kücük esnaf eziliyormuş işci eziliyor onuda söylesene sahtekar sende az işci calıstır işcinin hakkını ver
    Cevapla
  • Kul Hakkı 1 yıl önce Şikayet Et
    Kayserideki belediyeler kadroluyu unuttu Sayın Bakanım el insaf sadaka değil hak olanı istiyoruz
    Cevapla
  • Qwert 1 yıl önce Şikayet Et
    Enflasyon maas artirmakla asgari ucreti yukseltmekle asla dusmez Ayni 90 li yillara donduk maaslar.arttikca yeni para basimi olacak demektir mesela 500 1000 tl gibi
    Cevapla
  • yolcu 1 yıl önce Şikayet Et
    büyük firmalar çalışanlarına sahip çıksın dünya kadar para kazanıp işçiyi emekçiyi düünmeyip en az maaşla çalıştırmak için çaba sarfediyo patronlar özellikle tüsiad devletimiz gereğini yapsın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle