Kabak aşılı karpuz bereketi
Bu yıl karpuz fiyatları erken ucuzladı. Bunda havaların sıcak gitmesinin elbette etkisi vardı. Ama ondan önemlisi, yeni karpuz yetiştirme yönteminin oldu. Karpuza kabak bereketi geldi.

Bülent YARDIMCI'nın haberi
Çin’den sonra dünyanın en büyük karpuz yetiştirici Türkiye’de bu yıl ‘kabaktan çıkan karpuz’lar hem üreticiyi hem tüketiciyi sevindiriyor. Kabak kökü üzerine aşılanmış karpuz fideleri üretimi artırıyor, fiyatları düşürüyor. Karpuz, bu yılın en ucuz meyvesi. İstanbul marketlerinde şu günlerde karpuzun kilosu 40 kuruşa kadar düştü.
Karpuzdaki ucuzlukta sıcak giden havalar etkili olurken en önemli nedenin hazır karpuz fideleri olduğu belirtiliyor. Hazır fide kullanan üretici artık karpuz fidesi yetiştirmiyor; kabak kökü üzerine aşılanmış hazır karpuz fidesi alıp tarlaya dikiyor. Adana ve Antalya’da faaliyet gösteren fide firmaları, kabak kökü üzerine aşıladıkları karpuz fidesini ülkenin dört bir yanına satıyorlar.
Dekara 10 ton veriyor
Kabak - karpuz fidesinin verimi çok yüksek. Dekara 5-10 ton karpuz veriyor. Hem de aynı tarlaya her yıl üst üste karpuz ekilebiliyor.
Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu’nun 2006 yılında Antalya’dan getirip çevrede dağıttığı 10 bin aşılı karpuz fidesinden alınan sonuç çok başarılı oldu. Tarıma elverişli toprakları çok az olan Hakkari, İran karpuzu yemeyi bırakıp çevreye karpuz satmaya başladı.
Kabak - karpuz fidesi sayesinde, ülkenin her yanında karpuz tarlaları genişliyor, üretim ve ihracat artıyor. Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, artan üretimin tüketilebilmesi için büyükşehir belediyelerinin karpuz sergilerine izin vermesini istiyor.
Bu yıl çileğe doyduk
3-5 yıl öncesine kadar çilek deyince akla Bursa ve Karadeniz Ereğlisi gelirdi.
Şimdi öyle değil..
Sanayileşen Bursa’da çilek tarlaları daraldı, ama öte yandan çilek yurt sathına yayıldı. Örneğin Bayburt’ta, Allahuekber Dağları’nda, 1500-2 bin metredeki köylerde çilek yetiştiriliyor.
Üretim arttığı için bu yıl adeta çileğe doyduk. En ucuz meyvelerden biri olan çilek, hazır yemek firmalarının ikram ettiği meyvelerin başında geliyor. Tarım Bakanı Mehdi Eker, Aydın Atça’da düzenlenen Çilek Festivalinde, şöyle konuştu:
“Çilek üretimimiz son yıllarda 145 bin tondan, 250 bin tona çıktı. Bundan 5 sene önce dünyada çilek üretiminde sekizinci sıradayken bugün dördüncü sıraya çıktık. Yine o yıllarda ihracatımız 10 bin ton, kazancımız da 12 milyon dolarken, bugün ihracatımız 17 bin tona, kazancımız da 22 milyon dolara çıktı.”
-
faruk duran 16 yıl önce Şikayet Etgenetiği bozmak. allah bakara suresinde (onlar ekinle ve yaratılışla oynarlar)diyor.bu aşılamalar hormonlar ve genetiği bozulmuş gıda lar insan dengesini bozuyor.Beğen
-
senol kayıkçı 16 yıl önce Şikayet Etcaroline . denen arkadaş türkmüsün bilmiyorum ama aklın biraz kıt herhalde israilin ne alaksı var mevzuda çekirdegi yokmu karpuzun tohumu yokmu karpuzun boş boş yazmaBeğen
-
Caroline Brown 16 yıl önce Şikayet EtYazık olacak Karpuza... Bütün hububatın genleriyle oynadılar ve sonuçta tohumlar ya tohumsuz ürün veriyor yada tohumları bir daha ekince ürün vermiyor mısırda olduğu gibi .Şimdi de karpuza sıra geldi.Tohumculukta ileri teknolojiye sahip olan İsrail buna da el attı demek.göz göre göre tarım sektörünü İsraile emanet eden AKP hükümetini kınıyorum.Derhal tarım kalkınmasını milli olarak gerçekleştirmek zorundayız yoksa bu millet ekecek birşey için israile yalvarmak durumunda kalacak açlık sefalet.. bizi bekliyor bunu görün artık.Beğen
-
ebubekir 16 yıl önce Şikayet Ettecrube konuşuyor. arkadaşlarben izmirin ödemiş ilçesinden yazıyorum.bulunduğum yerde karpuz çokça yetiştiriliyor ama geçen sene yetiştiren çiftçi arkadaşlar kabağa karpuz fidesini aşılamışlardı.sonuç kabak gibi karpuz oldu.bu sene herkes orijinal karpuz tohumuna döndü tadı yok kabak karpuzun inanmayın...Beğen
-
Yaşar AY 16 yıl önce Şikayet EtKABAK TADI. Ürün bereketli,fiyatlar ucuz,tüketici memnun olabilir ama birde lezzet olsa.........Beğen