TCMB Başkanı Kavcıoğlu'ndan kredi ve büyüme açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, İSO Meclis Toplantısında konuştu. Kavcıoğlu, "Krediye erişimin tabana yayılmasını ve sanayicilerimizin krediye kolayca erişmesini son derece önemsiyoruz" dedi.

GİRİŞ 29.07.2022 17:24 GÜNCELLEME 29.07.2022 17:24
Bu Habere 72 Yorum Yapılmış

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi Temmuz ayı olağan toplantısı düzenlendi. Toplantıya katılan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ekonomik gelişmeleri ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Kavcıoğlu, "Hedefli kredi politikamızda kaynakların yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı artıracak yönde ve uygun şartlarda sağlanması temel ilkemizdir. Bu nedenle, krediye erişimin tabana yayılmasını ve sanayicilerimizin krediye kolayca erişmesini son derece önemsiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kavcıoğlu, "2.çeyrekte büyümenin ilk çeyreğe yakın gerçekleşmesini bekliyoruz" ifadelerini sözlerine ekledi.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun açıklamaları şöyle:

BÜYÜME AÇIKLAMASI

Türkiye diğer ülkelere kıyasla oldukça güçlü bir büyüme performansı sergiledi. 2.çeyrekte büyümenin ilk çeyreğe yakın gerçekleşmesini bekliyoruz.

Makine-teçhizat yatırımlarının sağlıklı ve sürdürülebilir bir çerçevede devam ettiği görülüyor. Makine-teçhizat yatırımları ekonomimizin arz kapasitesini büyüterek kalıcı fiyat istikrarına katkı sağlayacak. Kapasite artışları yatırım iştahı yüksek olan sektörlerde belirgin şekilde ortaya çıkmaktadır. Güçlü ekonomik büyüme, kapasite kullanım oranlarına da yansımaktadır. Kapasite kullanım oranları tüm sektörlerde yükselirken, bazı alt sektörlerde tarihsel ortalamanın da üzerine çıkmıştır.

İKTİSADİ FAALİYET GÜÇLÜ SEYRİNİ SÜRDÜRMÜŞTÜR

Türkiye ekonomisi büyürken eş anlı olarak cari fazla verir hale gelmesi, büyüme ve fiyat istikrarının sürdürülebilir ve kalıcı olarak tesis edilmesini sağlayacaktır. Yurt içi iktisadi faaliyet negatif arz şoklarına rağmen sürdürülebilir bir yapıda ve kesintisiz bir şekilde güçlü seyrini sürdürmüştür. Sürdürülebilir büyüme ve fiyat istikrarına arz yönlü desteğin devamı için gerekli olan yatırım ihtiyacının ulaşılabilir, uzun vadeli ve düşük maliyetli Türk lirası finansman ile karşılanması önem arz etmektedir.

MERKEZ BANKASI 106 MİLYAR DOLAR FİNANSMAN SAĞLADI

Merkez Bankası olarak tanımış olduğumuz reeskont kredisi imkanı ile son 5 yılda ihracatçı firmalara 106 milyar dolar finansman sağlanmıştır. Kullandırılan reeskont kredisi maliyetleri piyasa faizlerinin çok altında olup firmaların finansman giderlerinin makul seviyelerde seyretmesine katkı sağlamaktadır. Merkez Bankası tarafından reeskont kredisi kullanan firmalara 2017 yılından itibaren uygun faiz koşullarının sunulmasıyla yıllık ortalama 250 milyon ABD dolarına ulaşan maliyet avantajı sağlanmıştır.

KREDİ AÇIKLAMASI

Geçen yılın ilk yarısına kıyasla 2022 yılının ilk altı ayında reeskont kredisi kullanan firma sayısı 2199’dan 4476’ya; kredi kullanım tutarı da 9,3 milyar ABD dolarından 11,1 milyar ABD dolarına yükselmiştir. 

Hedefli kredi politikamızda kaynakların yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı artıracak yönde ve uygun şartlarda sağlanması temel ilkemizdir. Bu nedenle, krediye erişimin tabana yayılmasını ve sanayicilerimizin krediye kolayca erişmesini son derece önemsiyoruz. 

TCMB ve reel sektörler iç içedir. Merkez Bankası makroekonomik koordinasyon ile kredilerin hem uygun maliyetli hem de cari fazla odaklı iktisadi faaliyetle uyumlu dağılımı için hedefli kredi yaklaşımını benimsemiştir.

YENİ EKONOMİ MODELİNE ODAKLANDIK

Yeni ekonomi modelimizde cari fazlaya destek olacak hedefli kredi politikalarımızla ülke ekonomimiz için en verimli sonuçları almaya odaklanmış durumdayız. Tüm düzenleme ve kararlarımızı da bu doğrultuda alıyoruz.

İSO BAŞKANI BAHÇIVAN'DAN 'FAİZ' AÇIKLAMASI

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Erdal Bahçıvan ise "Yüksek faiz yükü altında gerçekten çok zorlu mücadele vermekte olan sanayicilerimizin; faiz maliyetlerinin düşürülmesine dönük çalışmaların en güçlü taraftarı olacağından hiç kimsenin şüphe duymaması gerekir. Ancak ekonomik güven ve küresel gerçeklerle uyum sağlamayan bir takım adımlar kısa vadede yüksek faize dönük bazı çözümler getirse dahi, oluşturduğu güven kırılganlıkları, beklentilerdeki bozulmaların etkisiyle daha uzun vadede hem finansal kaynaklara erişimi zorlaştırmakta hem de maliyetini artırmaktadır" dedi.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 72
  • Remzi 1 yıl önce Şikayet Et
    İmalat sanayiine Kgf desteği gerekli. Özel bankalar çok yüksek faiz alıyorlar.
    Cevapla
  • İstanbullu 1 yıl önce Şikayet Et
    Başkan sen yüzde yüz haklısın da bunu anlatmakta sorun yaşıyorsun . Milletin & Devletin bütün emeğini sömüren TÜSİAD çı sermaye ve yavruları alışmışlar 90 senedir çalışmadan ki kendi bilançolarında yüzde 80 işlem dışı ( faiz ve kur ) ile para kazandıklarını gösteriyorlar . Yani normal şartlarda tam tersi yüzde 80 sanayi ve iş olmalı yani Türkiye iş ve çalışan açısından bu günün dört kat üzerinde olması gerekir . Dolayısı ile imalat artınca mal ucuzlar hem yurt içinde refah artar hem de ihracat kolaylığı sağlanmış olur . Ama bunun için batılı ortakları izin vermez .
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Tebdir aldı. Düşük faizle kredi verneyi kesti. Tabii ses iso dan geldi. Çünkü ucuz kredi çekip döviz alanlar ortaya çıkmış oldu. Hem düşük krediden hemde döviz kurundan kazanıyorlardı. Anlıyacağın dövizle mal satıp banka kredisi ile bırç ödeyip üç kağıt ekonomşsi yapan iso üyeleri suçüstü oldu. Geç kalınmış ama doğru bir karar.
    Cevapla
  • Hacı 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunu yapanlar meclisin içinde oraya ayar verin yeter . Firmalar ve stokcular t Um filmciler oyuncular hepsi mecliste başka yerde aramayın orayı temizleyin 10 yılda türkiye kendini bulur
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Piyasalarda arz talep dengesini korumak bağımsız merkez bankasının görevi,insanlar dolarize olurken merkez bankası neden seyretti de tedbir almadı,şimdide piyasa oyuncularını sucluyorsun,dolar alarak millet yanlış mı yapmış ,varlıklarını enflasyona göre korumaya çalışmış,siz buna yanlış diyorsunuz,aslında yanlışı tedbiri alamayanlar yapmıştır,piyasayı yönetemezsiniz sadece yönlendirebilirsiniz,gerçek şu ki yönlendirememişsiniz
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    O piyasayı yönlendirmeye çalışsa bu sefer de direk müdahale ediyor diye şikayet edersin. O para baronların istediği gibi hareket etmeleri aç gözlü olmaları. Sen de muhalefet tarafı açıklama yapacağım diye bu sıkıntının altında ezilmek bile umurunda olmadığı açık.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle