Fed sonrası kripto paralar sert yükseldi

ABD Merkez Bankası'nın dün beklenildiği gibi politika faizini 75 baz puan artırmasının ardından Fed Başkanı Powell'ın faiz artışlarının bir noktada yavaşlaması gerektiği açıklamasının ardından kripto para piyasasında talep artışı oldu.

GİRİŞ 28.07.2022 12:29 GÜNCELLEME 28.07.2022 17:12

Piyasaların gözü kulağı Amerika Birleşik Devletleri’nden gelecek faiz kararındaydı. Geçtiğimiz Haziran ayında 28 yıl sonra faizi 75 baz puan arttıran ABD Merkez Bankası, Temmuz ayında da 75 baz puan artışa gitti. Bu artışla politika faizi yüzde 2,25-2,50 seviyesine çıkarıldı.

Fed’in piyasa beklentisi doğrultusunda gerçekleşen faiz kararından sonra riskli piyasalardan olan  kripto para piyasalarında hızlı yükseliş oldu.

ABD ekonomisinin henüz resesyonda olduğunu düşünmediğini belirten Fed Başkanı Jerome Powell, topantı sonrası yaptığı açıklamada faiz artışlarının bir noktada yavaşlaması gerektiğini ancak bu duruma gelecek veriler ışığında karar vereceklerini dile getirdi.

Powell'ın gelecek toplantılarda daha yumuşak adımlar atılabileceği mesajı kripto paralara olan talebi artırdı.

Fed’in faiz kararı öncesinde gün içinde hafif toparlanma eğilimine giren kripto paralar, faizin artırılmasının ardından hızlanmaya başlayan talep artışı ile gün sonunda yükselişe geçti. Günlük yüzde 8 artışla toplam piyasa değeri yeniden 1 trilyon doların üzerine çıktı.

BİTCOİN  23 BİN DOLARA DAYANDI

Kripto para piyasasının lideri olan Bitcoin (BTC), 23 bin dolar seviyesine yükseldi.

Geçtiğimiz gün güne 21.250 dolar seviyesinde başlayan Bitcoin (BTC), yüzde 8’lik değer artışının ardından 23.000 dolara dayandı. Bugün de dün yakaladığı değer artışını koruyarak sabah saatlerinde 23.150 dolar seviyesinde hareket eden Bitcoin, saat 11.40 itibarıyla 22,960 dolar seviyesinde işlem görüyor.

ETHEREUM’DAN SIÇRAMA

Bitcoin’den sonra kripto para piyasasının en büyük ikinci kripto parası olan Ethereum (ETC) ise yüzde 13’e yaklaşan değer artışı ile sert bir yükseliş göstererek 1.450 dolardan 1.650 dolar seviyesine kadar yükseldi. Bugün ise Ethereum 1.623 dolar seviyesinde hareket ediyor.

EN FAZLA YÜKSELEN ALTCOIN

Fed’in faiz kararının ardından kripto para piyasalarında oluşan talep artışında en fazla yükselen altcoin ise Lido DAO (LDO) oldu. Kripto paralar arasında ilk yüzde yer alan Lido DAO, yaklaşık yüzde 45’lik bir yükselişin ardından 2,19 dolara çıktı. Bugün ise yükselişin ardından düşüşe geçen LDO, 2 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Kripto piyasalarına olan talep artışından en iyi şekilde yararlanarak yüzde 20’nin üzerinde değer artışı gören altcoinler arasında Bitcoin Gold (BTG), Synthetix (SNX), Qtum (QTUM), Ethereum Classic (ETC) ve Uniswap (UNI) yer aldı.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.