Yarım asırdır boş kalan araziler yeşerdi: Kilosu 400 TL

Kastamonu'nun Şenpazar ilçesinde yarım asırdan fazla süredir kullanılmayan araziler aronya ile tarıma kazandırıldı. İstanbul'daki fabrikasını bırakıp memleketine dönen Ercüment Oğuz, 61 dönüm araziye 18 bin 900 aronya fidesi dikti.

Yarım asırdır boş kalan araziler yeşerdi: Kilosu 400 TL
Yarım asırdır boş kalan araziler yeşerdi: Kilosu 400 TL
GİRİŞ 27.07.2022 17:08 GÜNCELLEME 27.07.2022 17:10
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

İstanbul'da paslanmaz çelik üretimi alanında fabrikası bulunan Ercüment Oğuz, COVID-19 salgını sürecinde memleketi Kastamonu'nun Şenpazar ilçesine gitti.

Burada 6 ay kalan Oğuz, daha sonra memleketine yatırım yapmak istedi. İlçede çoğunluğu engebeli bölgelerde bulunan arazileri kiralayan Oğuz, buralarda aronya yetiştirmeye karar verdi.

Oğuz, toplam 61 dönüm araziye 18 bin 900 aronya fidanı dikti.

YATIRIM YAPMAYA KARAR VERDİ

Ercüment Oğuz, İstanbul'da doğup büyüdüğünü söyledi.

Şenpazar'da kaldığı süre içinde memleketine yatırım yapmaya karar verdiğini anlatan Oğuz, "Bu maceraya böyle başladık. Kızım Çin'de yüksek lisansını yaparken tıbbı ve aromatik bitkilere ilgi duydu. O dönemde burada ne yapabiliriz diye mesai harcadık. Analizler doğrultusunda burada katma değer anlamında getirileri olarak bitkiler arasından yaban mersini çeşidi olan aronyada karar kıldık" dedi.

SATIŞ FİYATI 400 LİRA

Aronyaya talebin yüksek olduğunu belirten Oğuz, şöyle devam etti:

"Dönüme 300 fidan diktik, 61 dönümlük aronya bahçesi kurduk. Toplamda 18 bin 900 ağaç sayısına ulaştık. Ağaç başına 5 kilogram verim alınıyor. Dönümde 300 ağaçta 1,5 ton civarında ürün elde edersiniz. Ekonomik değer anlamında da şu anda yaş olarak meyvenin satış fiyatı kilogramı 400 lira civarında. Bu ürünler Şili ve Peru'dan geliyor. Zincir marketler eğer 12 ay boyunca kendi iç piyasamızı besleyebileceksek yerli ürünü tercih edeceklerini görüşmelerimizde bize iletti. Bu hem Şenpazar'a istihdam sağlıyor hem tarım arazilerimiz korunuyor hem ülkeye çok ciddi bir döviz girdisi de sağlayacak."

Kiraladığı arazilerin uzun zamandır boş olduğuna işaret eden Oğuz, başlangıç olarak 13 kişiyle istihdama katkı sağladıklarını dile getirdi.

İlerleyen yıllarda aronya için soğuk hava deposu ve işleme tesisi kuracaklarını ifade eden Oğuz, bu sayede istihdamı da artıracaklarını kaydetti.

BÖLGENİN TAMAMEN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK BİR PROJE

Şenpazar Kaymakamı Emre Kazanasmaz da Ercüment Oğuz'un ilçeye yaptığı yatırımdan dolayı memnuniyet duyduklarını söyledi.

İlçenin göç verdiğini belirten Kazanasmaz, şunları kaydetti:

"Ercüment Bey büyük bir fedakarlık yaparak İstanbul'daki işletmelerini geride bırakarak kendi memleketine dönüp yaklaşık yarım asırdır ekilmeyen toprakları tekrar yeşertti. İnşallah bölgenin tamamen çehresini değiştirecek bir proje olacak. Vatandaşlarımızdan da ilgi çok büyük. Bundan birkaç sene sonra Şenpazar, Kastamonu, tamamen bu havza yaban mersiniyle, aronyayla anılacaktır. Yaklaşık 50-60 yıldır belki daha da fazla zamandır ekilmeyen birçok toprağımız tekrar yeşerecek."

KAYNAK: AA
Tuğba Bozkurt Haber7.com - Editör
Haber 7 - Tuğba Bozkurt
YORUMLAR 9
  • SAMET 1 yıl önce Şikayet Et
    Haberin içeriğinde hatalar var , Aronya yaban mersini çeşidi değil, Yaban Mersini fundagiller familyasına ait, Aronya Gülgiller familyasına ait, Ülkemize Şili ve Perudan gelen ürünler Aronya değil Yaban Mersini, Şuan aronyanın yaş fiyatı toptan 30-60 tl arasında satılıyor, yetiştiriciliği çok zor olmadığı için ülkemizin birçok bölgesinde üretimine başlanıldı, sağlık açısından yüksek antioksidan içerdiğinden mutlaka tüketmemiz gereken bir ürün, yurtdışında ilaç-kozmetik ve gıda sanayiinde çok kullanılıyor, ülkemizde de bu konuda yeni oluşumlar başladı
    Cevapla
  • Hoca Nasretttin 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamın tarım arazisi yok üfürüyor, tarlalara ev yaptırmayın. Adamın köyü orman köyü değil üfürüyor, ormanları kesmeyin. Oysa parası olsa köyü veya şöyle yeşil bir alan bulsa ilk işi yazları veya tatilde gidipte kalmak için ev yapmak ister. Çünkü şehirde betonların arasında yaşadığı için, apartman katında kaldığı için yeşil alan içinde müstakil bahçeli bir ev hayali ile yaşıyordur. Köyde 1.5 dekar arazi ile geçinmek için tarım yapmak veya hayvancılık yapmak isteyip evi olmadan çadırda ikamet etmesini beklemek saçmalık değil mi? Ciddiyetten uzak yorumlar yapmayın gerektiğinde bina da yapılacak, ağaçta kesilecek yada köy yeri boşaltılıp kimse o bölgeye gezi amaçlı dahi sokulmayacak.
    Cevapla
  • murat 1 yıl önce Şikayet Et
    ya hayal mi görüyorsunuz siz. ne 400 tl si. nasıl bir fiyattir bu böyle. bende bu konu ile ilgili yatırım yapacağım ama kurusu bule bu fiyatlara zor gider aklınızı peynir ekmekle mi yediniz siz
    Cevapla
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    bir hotel iki uc bin yemek bin iki bin bir izine gidecek olsam galiba bir yil calisip bir ay zor tatil yapacagim eski zaman da bir aylik para yeter idi avrupa bile cok sey bu kadar pahali degil avrupa cay parasi icin kavga ederler tr gitti mi zengin nr yaparlar ayni insanlar
    Cevapla
  • laedri 1 yıl önce Şikayet Et
    maşallah hemşerime elinden geleni fazlasıyla yapmış Allah işini gücünü rast getirsin..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle