Türkiye'ye bomba petrol teklifi: Gelin siz çıkartın

Tarımdan alanından sonra Venezuela ile yeni birliktelik enerji alanında olacak. Venezuela Devlet Başkanı Nicholas Maduro'nun 'Gelin petrolü siz çıkartın' sözleri sonrası önümüzdeki günlerde TPAO ve TPIC’ten bir heyet Venezuela’ya gidiyor.

GİRİŞ 26.07.2022 11:13 GÜNCELLEME 26.07.2022 11:35
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Milliyet'ten Didem Özel Tümer, 'Türkiye Venezuela’da enerji de aramasın mı?' başlıklı yazısında Türkiye'nin Venezuela'daki adımlarını kaleme aldı.

İşte Tümer'in o yazısı:

Rusya – Ukrayna Savaşı’nda bugün, savaşın kendisinden çok, doğurduğu sonuçları konuştuğumuz bir aşamaya geldik. Meğer Dünya’yı savaşa tutuşan bu iki ülke doyuruyormuş, onu öğrendik. Onlar savaşadururken Dünya’nın ‘acından öleceği’ ortaya çıktı. Bu, savaşın sonuçlarından sadece biri. Bir yandan da Avrupa’da kavurucu sıcağın altında, önümüzdeki kışın nasıl donmadan geçirileceğinin hesabı başladı.

Öte yandan, tahıl koridoru meselesinde imza aşamasına Türkiye’nin büyük çabasıyla ulaşıldı. İmzalar atılır atılmaz, dört bir yandan gelen tebrik ve teşekkürler, teslim edilen bir hak. Ancak, imzaların daha mürekkebi kurumadan Odessa Limanı’na düzenlenen saldırı, soru işareti yarattı. Bundan sonraki temel mesele koordinasyon sürecinin işleyişi, verilen sözlere sadakatin yakından izlenmesi olacak.

Cuma günü, ‘açlık krizine’ doğru giden ‘gıda krizinde’ kritik imzalar için Dünya gözünü kulağını İstanbul’a çevirmişken, aynı sırada içeride, kabaca “bizim çiftçimiz, toprağımız, hayvanımız var iken ne işimiz var Venezuela’da” şeklinde özetlenebilecek tartışma da bir kez daha gündemdeydi. Aynı gün Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gelen, “yurtdışında arazi kiralamıyoruz” açıklaması bu eleştiriye cevaptı. Açıklamayı görünce, “dışarda Dünya’ya merhem olmaya çalışırken, içerde ikna ile uğraşmak diye buna denir” diye düşündüm.

Konuya aşina olmayanlara kısa bir özet. Tartışmanın fitili Haziran ayı başında Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’nun ziyaretiyle ateşlendi. O ziyarette imzalanan anlaşmalardan biri de tarım alanındaydı. Ziyaretten iki gün sonra Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci Diyarbakır’da katıldığı bir etkinlikte, Maduro’nun Türkiye’ye, “gelin bizim ülkemizde üretim yapın. 100 kilo buğday üretin 70’ini alın kendiniz dışarıda değerlendirin, 30’unu bize bırakın yeter” dediğini aktardı. İşte bu açıklamadan sonra, “tropik ülkede buğday nasıl yetişir?” sorusuyla başlayan tartışma, yukarıda ‘kabaca’ tarif ettiğim noktaya kadar geldi dayandı.

Tarım Bakanlığı, eleştiriler üzerine önce, 15 Haziran’da bir açıklama yaptı ve özetle şunları söyledi:

*Venezuela Üretken Tarım ve Araziler Bakanı Wilman Castro Soteldo, “Türk yatırımcıların Venezuela’da 400 bin hektar tarımsal alanda yatırım yapabileceklerini” iletti.

*Yapılan teklif, Türkiye için ayrılan ve ‘Turkish land’ olarak adlandırılan bölgede tarımsal yatırım yapılması ve elde edilecek hasılatın yüzde 70’inin yatırımcıya, geri kalan yüzde 30’luk kısmının da Venezuela’ya bırakılması şeklinde. Yatırımcının elde edeceği hasılatın Türkiye’nin ihracatı için de kullanılabileceği kaydedildi.

*Dünya Ticaret Örgütünün raporlarına göre yaklaşık 41 ülke, başka ülkelerde arazi kiraladı, 62 ülke de arazilerini başka ülkelere kiraladı veya sattı. İngiltere başta Afrika’da olmak üzere 4,4 milyon hektar arazi kiraladı. Bu, Danimarka’nın yüzölçümüne eşit. ABD’nin aynı yöntemle kiraladığı arazilerin büyüklüğü 3,7 milyon hektar. ABD, İsviçre ve Çin’in Moldova büyüklüğünde kiraladığı tarım arazileri bulunuyor.

Tarım Bakanlığı’nın 3 temel şey söylediği bu açıklamaya göre:

Talep onlardan geldi. Ad bile vermişler.

Yüzde 30 onların, yüzde 70 yatırımcının olacak

Dünya’nın önde gelen ‘daha büyük ülkeleri’ de arazi kiralıyor.

ERDOĞAN'IN ZİYARETİNDEN ÖNCE PLANLANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan 25 – 29 Temmuz tarihlerinde Meksika, Venezuela ve Arjantin’i ziyaret edecekti. Seyahat duyuruldu ancak Arjantin, ülkenin Cumhurbaşkanı’nın ABD ziyareti nedeniyle listeden çıkıp, BM Genel Sekreteri Guterres’in de katılması planlanan ‘tahıl koridoru’ imzalarının ziyaretle çakışması ihtimali belirince seyahat ertelendi. Maduro’nun talebi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Cumhurbaşkanı’nın ziyaretinden önce Venezuela’da iki ülke arasındaki işbirliği konusunda yerinde inceleme yapması kararlaştırılan Tarım Bakanı Kirişçi ise önceden planlandığı gibi Venezuela’ya uçtu. Ve oradaki temaslarına ilişkin paylaşımlarına başlar başlamaz, Türkiye’deki tartışma da kaldığı yerden devam etti. Eleştiriler üzerine bakanlık ikinci bir açıklama yaptı ve cuma günü de özetle şunu söyledi: ‘Arazi kiralayan Türkiye Cumhuriyeti değil’, ‘özel sektör yatırım yapmak isterse diye hazırlık yapıyoruz’.

Ayrıca açıklamada buğdaydan hiç bahsedilmiyor ancak soya ve ayçiçeğine atıf var. ‘Türkiye bu 2 ürünü büyük oranda ithal ediyor, yeterli arazi olsa bile iklim ve coğrafi koşullar iç talebi karşılamaya yeterli değil’ deniliyor. Anlaşılan Venezuela’da bu iki ürünün üretimi üzerinde duruluyor.

ENERJİ DE GİDECEK

Erdoğan’ın ertelenen ziyaretinin Eylül ayındaki BM Genel Kurul’unun akabinde gerçekleşebileceği ifade ediliyor. Hatta listeye Kolombiya’nın da eklenmesi söz konusu. Ama bundan önce Venezuela’ya bir de enerji heyetinin gitmesi planlanıyor. Çünkü Maduro, Türkiye’yi ülkesindeki petrol ve doğalgaz alanında da yatırıma davet etti.

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Dünya’nın enerji açlığını göz önüne alan ABD 2019 yılından bu yana Venezuela’ya uyguladığı ambargoyu, ABD’li petrol şirketi Chevron’un devam eden muafiyetine, Eni (İtalya) ve Repsol (İspanya) şirketlerine de petrol ve gaz üretimi için tekrar lisans vererek gevşetti. Bu gevşemenin artması ihtimaline hazırlık yapan Maduro da Türkiye’ye ‘gelin siz çıkartın’ diyor. İşte bu yüzden önümüzdeki günlerde önce TPAO ve TPIC’ten bir heyet Venezuela’ya gidecek. Ardından da Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in seyahati öngörülüyor.

Şimdi soru şu: Türkiye Venezuela’ya petrol ve gaz için de gitmesin mi?

KAYNAK: MİLLİYET
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 23
  • Baston 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de öyle büyük tarım arazileri yok.Malesef her geçen yıl da küçülüyor.Ekonomik olmaktan çıkıyor.İşi bilenler yurt dışında buraları kiralayıp yapsın.Zararı olmaz faydası olur.
    Cevapla
  • Derinceli 1 yıl önce Şikayet Et
    Yalannnn. Sahibimiz izin vermiyecegine göre.
    Cevapla
  • 16brs59 1 yıl önce Şikayet Et
    Yalan olduğunu nereden biliyorsun işkembeden atma Senin sahibin kim
    Cevapla
  • Tuzla 1 yıl önce Şikayet Et
    Libya somali Ve sudanda 49 yilligina kiralanan araziler Adam basi 100 er donum arazi verilerek oraya yerlesecek turkiyedeki ozellikle dogu Ve guneydogudaki topraksiz marabalara verilsin orada yerlesip tarim hayvancilik yapsinlar urettikleeini almayi turkiye garanti etsin hem nufus gocu olur o ulkeler 30 sene sonra turkiyeye ekonomik olarakta baglanir
    Cevapla
  • İshak 1 yıl önce Şikayet Et
    Yazması kolay, git yap
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne işimiz var taaa venezüella da dermi Chpkk der
    Cevapla
  • Şemseddin Sami 1 yıl önce Şikayet Et
    Venezuela bilinen dünyanın en büyük petrol rezervine sahip ülkesi.ABD buradaki Türk dostu Maduroyu devirmek için her türlü yolu denedi fakat tutmadı... ABD sömürgesi olmayıp petrol gelirlerini fakir halkının istifade etmesini istemediği için ABD Maduroyu istemiyor..Reis inşaallah bir yolunu bulur ve Venezüellaya yardımcı olur.. Biz dostelimizi uzatıriz bati ise sömürmek için uğraşır... Batı'nın iddia ettiği insan hakkı kendisinin sömürmesi için bir kılıf
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle