Yasak sonrası beyaz etin fiyatı çakıldı

Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Koç, beyaz ette toptan fiyatların düştüğünü belirterek, "Fiyatlar tepe taklak aşağı gidiyor. Yüzde 60-70 düşüş var" dedi. Koç, yükselen maliyetleri göstererek "Üretici korunmalı" dedi.

GİRİŞ 26.07.2022 07:08 GÜNCELLEME 26.07.2022 13:06
Bu Habere 602 Yorum Yapılmış

Kurban Bayramı ile düşüşe geçen beyaz et sektörünü bu defa piknik yasağı vurdu. Yangın tehlikesi sebebiyle orman alanlarında 31 Ağustos tarihine kadar kamp ve piknik yasağı getirilmesiyle beyaz ette fiyatlar yüzde 70 gerileyerek adeta dip yaptı. İndirim marketlerinde bütün pilicin kilogram fiyatı 29 liraya kadar gerilerken, maliyetleri karşılamakta zorlanan üreticisi ise zor durumda.

Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Koç, fiyat düşüşlerinde iki faktörün etkili olduğunu belirterek "Kurban Bayramı’nda kırmızı et ile birlikte fiyatlar düşüşe geçmişti. Devletin ormanlık alanlarda kamp ve piknik yasağı getirilmesiyle arz talep dengesi tamamen bozuldu. Beyaz et sektörü zarar ediyor. Üretici fiyatı 38 liraya kadar çıkan tavuğun toptan satış fiyatı şu an 23-24 lira. Geçen yıl 20 liraydı. Her şeyin fiyatı üç kat artmışken biz neredeyse geçen yılki toptan fiyata satış yapıyoruz" dedi.

Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Koç

"NE OLUYOR DİYE ARAYIP SORAN YOK"

Fiyatların böyle giderse daha da düşeceğini ifade eden Koç şunları kaydetti:

"Fiyatlar tepetaklak aşağı doğru gidiyor. Yüzde 60-70 düşüş var. Fiyatlar 38 lira iken 'Halk yiyemiyor' diyenler fiyatlar 23 liraya gerilediğinde 'Bu şekilde üretici nasıl ayakta kalıyor' diye tepki göstermiyor. Bedava verseniz 'Niye bedava veriyorsunuz' diye soran yok. Fiyatları normal seviyeye geldiğinde müdahale eden devlet kurumları bu dönemde de üreticinin ve sanayicinin ayakta kalması için aynı mücadeleyi göstermesi lazım."

BİR KİLO EKMEĞE BİR KİLO TAVUK ETİ

Tedbir alınmaması durumunda sektörde iflasların yaşanabileceği konusunda uyaran Koç şöyle devam etti:

"Düşünsenize geçen yıl 1 liradan satılan ekmeğin fiyatı 4 liraya çıktı. Bir kilo ekmeğe şu an bir kilo beyaz et alabiliyorsunuz. Ekmeğin hammaddesi buğday. Buğday ise tavuğun yediği en ucuz hammadde. Bu durumda ayakta kalmamız çok zor. Beyaz et sektörü en çok yazın para kazanır. Tavuk fiyatları kışın zaten düşer. Bu dönemde üretici kazanıp borcunu ödeyemezse iflaslar gelir. Bunun tarihte örnekleri var. Şeker Piliç, Mudurnu gibi. Maalesef ders almıyoruz. Fiyatlar yükselirken müdahale edenler düşerken izliyor. İflaslar gelirse kimse bunun önünde duramaz. Üretim azalırsa tavuğun kilosu 100 liraya kadar çıkar. İşte asıl o zaman hem üretici hem tüketici zarar görür."

"BEYAZ ET İLE KIRMIZI ET ARASINDAKİ MARJ AÇILDI"

Fiyatlardaki ani gerileme ile birlikte beyaz et ile kırmızı et arasındaki marjın çok açıldığına dikkat çeken Abdullah Koç, "En büyük sıkıntımız fiyatların dengesizliği. Dünyanın bir çok ülkesinde kırmızı et ile beyaz etin fiyatı aynı. Gelişmiş ülkelerde ise tavuk eti 10 lira ise kırmızı et 15 lira. Yani 1'e 1.5 marj var. Bizde ise bu marj 2-3 kat açıl durumda. Beyaz et 23-24 liradan satılırken kırmızı etin kilosu 80-100 lira bandında. Yani beyaz et aleyhine bir durum söz konusu" diye konuştu.

KÖMÜRDEKİ BELİRSİZLİK

Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Koç, beyaz et fiyatları düşerken maliyetlerin arttığına dikkat çekerek, "Kış şartlarında maliyetlerimizin yüzde 60'ını kömür oluşturuyor. Türkiye Kömür İşletmelerinin bayisi gibiyiz. Devlet bize her yıl kömür istikakı veriyor. Bayi fiyatına kömür alıyoruz. Geçen sene kömür maliyetlerimizin yüzde 20'sini bayi fiyatına vermişti. Soma işletmesi özelleştirildikten sonra istikakımızı da alamıyoruz. İşin kötü tarafı sadece bu değil. Şu an özelleşen işletmelerdeki kömür fiyatları da belli değil. Tonu 1500 lira iken yarın 3.000-3.500 lira mı olacak bilemiyoruz. Üreticiler şu.an önünü göremiyor" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ / ÖMER TEMÜR
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 602
  • İsmail Bahadır 1 yıl önce Şikayet Et
    Yükselirke ne oluyor sordunuzmuda? Düşerken sorulsun
    Cevapla
  • Garip 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu tavukcularda az vizdansiz degil ha
    Cevapla
  • Hızır ilyas HASTA 1 yıl önce Şikayet Et
    Ormanlarda yangın tehlikesine karşı piknik yasağı Tavuk eti satışını düşürdü diyerek yangınlara evetmi diyelim. Hormonlu GDO, lu ürünlerle zaten zehirlediniz bizi
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar cakal
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Fiyatı tüketici belirler. Almazsın olur biter. Her ürünün alternatifi vardır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle