Akkuyu nükleer santralinde sona gelindi

Türkiye’nin ilk nükleer gücü olacak olan Akkuyu nükleer güç enerji santrali, Mersin'in Gülnar ilçesinde inşa ediliyor. İlk ünitesi 2023'te devreye girecek santralin, inşasında son viraja girildi.

GİRİŞ 25.07.2022 16:20 GÜNCELLEME 25.07.2022 16:25
Bu Habere 132 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin ilk nükleer gücü olacak olan Akkuyu nükleer güç enerji santrali, Mersin'in Gülnar ilçesinde inşa ediliyor.

İlk ünitesi 2023'te devreye girecek santral, tek başına Ankara ve İzmir'in toplam elektrik talebini, İstanbul'un ise elektrik talebinin yüzde 90'ını karşılayabilecek.

Cumhuriyet tarihinin tek kalemdeki en büyük yatırımı olan Akkuyu Nükleer Güç Enerji Santrali, enerjide dışa bağımlılığı azaltacak, ülkenin gücüne güç katacak.

Türkiye’nin ilk nükleer güç santralinin inşası planlandığı gibi adım adım ilerliyor. 4 reaktörden oluşan tesiste, her bir reaktör bin 200 megavat olacak.

Toplam kurulum gücü ise 4 bin 800 megavat olan santral, tam kapasite devreye girdiğinde yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretebilecek.

Akkuyu NGS'nin 4. ünitesi için yeni parça üretildi!Akkuyu NGS'nin 4. ünitesi için yeni parça üretildi!

SANTRAL 9 ŞİDDETİNDE DEPREME DAYANIKLI

Mersin'in Gülnar ilçesinde 2018'de temeli atılan santralde, ilk reaktör Cumhuriyetin 100'üncü yılında devreye girecek. İkinci, üçüncü ve dördüncü üniteler de birer yıl arayla hizmette olacak.

Deprem kuşağı dışında yer alan güvenli bölgede inşa edilen santral, 9 şiddetinde depreme dayanıklı olarak tasarlanıyor.

Sıfır emisyonla çevreye zararlı sera gazı salınımı yapılmadan, kesintisiz elektrik üretilebilecek.

4 BİN KİŞİ İÇİN İSTİHDAM SAĞLANACAK

Şantiye sahasında 25 binden fazla kişi çalışıyor. Çalışanların yüzde 80’i Türk.
Başta nükleer enerji, inşaat, elektrik elektronik olmak üzere 600’ü aşkın Türk mühendis burada ter döküyor.

Akkuyu, yerli teknoloji ve üretim kapasitesinin gelişmesi adına da öncü bir rol üstlenecek. Santral tam kapasite çalıştığında 4 bin kişi istihdam edilecek.
Ülke ekonomisine katkısı ise 50 milyar dolar olacak.

NÜKLEER ENERJİ DÜNYADA YAYGIN OLARAK KULLANILIYOR

Dünyada nükleer enerji yaygın olarak kullanılıyor. 440 reaktör aktif olarak faaliyet gösteriyor. Küresel enerji talebinin yaklaşık yüzde 10’u bu santrallerden karşılanıyor.

Son dönemde Avrupa Birliği nükleer enerjinin yeşil yatırım olarak kabul edilmesini onayladı. Fransa ve İngiltere de iklim değişikliği hedeflerini tutturmak için yeni nükleer santrallerin yapılacağını duyurdu.

Artan enerji talebinin karşılanması ve küresel emisyonların azaltılmasında nükleer önemli bir seçenek olarak bütün dünyanın önünde duruyor.

KAYNAK: TRT HABER
Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 132
  • hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    reise helal olsun. ülkenin bir zenginliğini daha başka bir ülkeye peşkeş çektik. yerli imkanlarla devlet tarafından yapılsa dolar üzerinden ödeme sistemi kurularak halk sömürülmese fena mı olurdu.
    Cevapla
  • Hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    50 yıldır türlü bahanelerle yapımı sekteye uğratılan bir yatırımı, vizyoner yapısıyla yaptıran bir lidere sahibiz ama gördüğüm kadarıyla reis bu ülkeye çok fazla bol geliyor. Zamanında bu yatırım yapılmış olsa şuan enerjide dışa değildik.
    Cevapla
  • Ah Hasan Ah 1 yıl önce Şikayet Et
    Hasan abim nükleer santral çocuk oyuncağı bir iş değil uzman kimseler tarafından kurulmazsa ufak bir sızıntı felakete sebep olur . Ülkede bu işi tek başına yapabilecek bir sanayi yok kendimiz yapalım .yorum yazmadan araştır oku abim öyle yorum yap. Muhalefet etmek için muhalefet etme. Yanlışlara kızmak kadar doğruları da alkışlamak bilmek lazım. Birazda kitap okumak ama farklı kaynaklar seçmek lazım selamlar
    Cevapla
  • tahir emre 1 yıl önce Şikayet Et
    nükleer enerji de dünyada sayılı ülke bu santralleri kuruyor yapabilsek zaten yapardık kafa basmıyor herhalde senin bu işlere
    Cevapla
  • Can 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel. Devamı lazım. 1 tane yetmez. Türkiye gibi. Bir ülkeye en az 20 lazimm
    Cevapla
  • oğuz 1 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah çok güzel emeği geçenden Allah razı olsun
    Cevapla
  • toto 1 yıl önce Şikayet Et
    bir akkuyu istanbula yetebiliyorsa bundan beş tane gerek demektir tüm türkiyeye. fakat çok riskli bir yatırım. hem de ruslarla. evin bodrum katında dinamit imalatı yapılıyor
    Cevapla
  • Vatan 1 yıl önce Şikayet Et
    Chp bu ülke için milli güvenlik sorunudur.Allah bu ülkeyi chp den korusun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle