Samsung, ABD'de 200 milyar dolarlık çip fabrikası kuracak

Samsung, 20 yıl içerisinde ABD'nin Texas eyaletinde kurmayı planladığı çip fabrikası için yaklaşık 200 milyar dolar harcamayı planlıyor.

Samsung, ABD'de 200 milyar dolarlık çip fabrikası kuracak
Samsung, ABD'de 200 milyar dolarlık çip fabrikası kuracak
GİRİŞ 23.07.2022 17:57 GÜNCELLEME 23.07.2022 17:57

Samsung 20 yıl içinde ABD'nin Teksas eyaletinde 11 yeni çip üretim tesisi için yaklaşık olarak 200 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. Samsung'un bu yatırımı ABD ve Çin arasında çip alanında devam eden çekişmede ABD'nin elini güçlendirecek.

Çarşamba günü Teksas denetçisinin (Texas Comptroller) web sitesinde yayınlanan bilgilere göre, Samsung bu tesislere toplamda 192 milyar dolar yatırım yapacak. Ayrıca bu tesislerde yaklaşık 10 bin kişi istihdam edilecek.

Samsung tesislerin inşası için yakın zamanda vergi indirimi talep etti. Teksas eyaletinde büyük yatırımlar için 10 yıl süreyle emlak vergisinde indirim yapılan bir teşvik programı bulunuyor. Ancak bu program yıl sonunda sona erecek. 

Samsung’un bu yatırımı uzun vadeli bir plan. Samsung'un bu yatırım planını ne zaman hayata geçireceği henüz bilinmiyor. Ancak vergi indiriminden yararlanmak için Samsung tesislerin inşasına hemen başlarsa en erken tesis tahminlere göre 2034 yılından önce faaliyete geçmeyecek. Diğer tesislerin ise hizmeti girmesi 2042 yılını bulacak.

Samsung'un bu yatırımı dünyanın çip üretiminin çoğunun son yıllarda Asya'ya kayması üzerine ABD'nin çip üreticilerine 50 milyar dolarlık fon ayırmasından sonra geldi. Ancak yasanın ABD Kongresi'nde hâlâ çalışmalarına devam ediliyor.

Geçen yıl Samsung, Teksas eyaletinde bir şehir olan Taylor'da gelişmiş bir çip üretim tesisi için 17 milyar dolar harcayarak Teksas merkezli üçüncü fabrikasını kuracağını söylemişti. Şirket bu yıl tesisin temelini attı. Tesisin 2024'ün sonlarına doğru faaliyete geçmesini bekliyor.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar