Plansız alanlar imar yönetmeliğinde değişiklik

Tarımsal amaçlı sulama sistemlerinin ihtiyacı için alanı 125 metrekareyi geçmeyen güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemleri, metal konstrüksiyonla yapılması halinde yapı ruhsatı ve yapı kullanma izninden muaf olacak.

GİRİŞ 23.07.2022 10:43 GÜNCELLEME 23.07.2022 15:22
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının "Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yapılan değişiklikle askeri yasak ve güvenlik bölgelerinin tespiti için de tarım, orman, mera ve korunan alanların tespitinde olduğu gibi ilgili kurumdan görüş alınması ve bu alanların hâlihazır harita veya kadastro paftaları üzerine işlenmesi hükmü getirildi.

Bu yönetmelik kapsamındaki köy yerleşik alanı içi ve civarı ile iskan dışı alanlarda yapılabilecek yapıların ihtiyacı için saçak sınırlarına taşmamak ve mimari görünüşe bağlı kalınmak kaydı ile çatıya oturtulmak suretiyle yapılacak güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemleri uygulamalarında, etüt ve projelerinin ruhsat vermeye yetkili idarece incelenmesi, etüt ve projelerinin ve inşasının sorumluluğu, müellifi ve fennî mesulü olan mimar ve mühendislere ait olmak kaydı ile ruhsat alma zorunluluğu kaldırıldı.

GÜNEŞ KAYNAKLI YENİLENEBİLİR ENERJİ SİSTEMLERİ, MUAF TUTULDU

Tarımsal amaçlı sulama sistemlerinin ihtiyacı için yapılacak olan, alanı 125 metrekareyi geçmeyen güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemleri de, ilgili tarım ve orman müdürlüğünden uygun görüş alınmak ve betonarme temel içermeden metal konstrüksiyon ile yapılmak kaydı ile yapı ruhsatı ve yapı kullanma izninden muaf tutulurken bu yapılarda da etüt ve projelerinin ruhsat vermeye yetkili idarece incelenmesi, etüt ve projelerinin ve inşasının sorumluluğunun proje müellifi ve fennî mesulü olan mimar ve mühendislere ait olması hükümleri getirildi.

GİZLİLİK ARZ EDEN YAPILARA KOLAYLIK SAĞLANACAK

Ayrıca kırsal alanlar ile iskân dışı alanlarda yapılacak olan, devletin güvenlik ve emniyeti ile Türk Silahlı Kuvvetlerinin, Sahil Güvenlik Komutanlığının, Jandarma Genel Komutanlığının ve Emniyet Genel Müdürlüğünün eğitim, harekât ve savunması bakımından gizlilik arz eden yapıların ruhsat alma şartları kolaylaştırılırken, bunların ilgili idarelerden alınan imar durumuna, kat nizamı, cephe hattı, inşaat derinliği ve toplam inşaat metrekaresine uyulmak kaydı ile statik ve tesisat ve yapımına dair her türlü sorumluluğunun kurumlarına ait olduğunun ilgili idareye yazı ile bildirilmesi ve her türlü projelerinin ilgili kurumlarca tasdik edilmesi kaydı ile diğer prosedürler aranmadan hızlıca ruhsat düzenlenebilmesi sağlandı.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Urfa’da sıcaklık 44-50 buluyor ama güneş enerjisinde sondan birinci
    Cevapla
  • Eğrisi doğrusu 2 yıl önce Şikayet Et
    Hisseli tapular nolacak millet köyüne gidip ev yapamıyor yaptırmıyor hissedarlar mağdur ediliyor vatandaşlarımız örneğin hissedarlardan biri ev yapmak istese hissedarlardan birisi imza vermese oraya ev yapmak mümkün olmuyor peki şimdi soruyorum size bu hak mı adalet mi acil çözüm istiyoruz devletimizden...
    Cevapla
  • Anadolu 43 2 yıl önce Şikayet Et
    Senin akraban sana izin vermiyorsa devlet ne yapsın. Yada bile bile hisseli arazileri ucuz diye alanlara ne demeli
    Cevapla
  • bülent duman 2 yıl önce Şikayet Et
    evet herkez güneş enerji sistemi kursun.direk enerji kayıp yok.
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Önce yüzyıllardır oturdukları toprakların tapuları verilmeyip işgalci ilan edilen insanlara tapularını verinde insanca yaşayabilsinler...Her yıl Orman yangınlarında her şeylerini kaybediyorlar..
    Cevapla
  • Deli Dumrul 2 yıl önce Şikayet Et
    Devlet, yüz yıllardır tapu vermiyorsa orası senin değildir.
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    daha açık anlatır mısın? beğensek neyi beğenicez anlamadık? osmanlı tapun var da geçerli mi saymıyorlar? ormanı mı bilerek yakıyorlar tapu alabilmek için?
    Cevapla
  • Alper saçak 2 yıl önce Şikayet Et
    Mükemmel düzenlemeler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle