Turan Yolu için geri sayım başladı: Tam 15 milyar dolarlık...

Karabağ zaferi, Türkiye ile Asya arasında yeni bir koridor doğurdu. Turan Yolu, 1.1 trilyon dolarlık ekonomiye sahip Türkçe konuşan devletleri birbirine bağlayacak. Böylece 15 milyar dolarlık ticaretin yolu açılacak.

GİRİŞ 23.07.2022 10:47 GÜNCELLEME 23.07.2022 11:24
Bu Habere 62 Yorum Yapılmış

Türkiye ile Asya ve Türk Cumhuriyetleri'ni birbirine bağlaması planlanan Turan Yolu'nda sona gelindi. Azerbaycan'ın işgal edilmiş topraklarını Ermenistan'dan geri almasıyla gündeme gelen Zengezur Koridoru, Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri'ni direkt birbirine bağlayacak. Gürcistan ve İran üzerinden yapılan geçişler ve buradaki kısıtlamalar son bulacak.

SINIRSIZ TİCARET DÖNEMİ BAŞLAYACAK

Bu yolla birlikte bir anlamda sınırsız ticaret dönemi başlayacak. Türkiye, yeni yol ve bağlantıların açılmasının olumlu etkileri olacağından hareketle Azerbaycan'ın batı bölgelerinde ülke ile birlikte yoğun bir inşa faaliyeti sürdürüyor. Hattın bu yıl açılması planlanıyor. Koridorun fonksiyonel hâle gelmesiyle Güney Kafkasya'da ekonomik işbirliği tesis edilebilecek.

1.1 TRİLYON DOLAR

Zengezur, gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) toplamı 1.1 trilyon dolar olan Türkçe konuşan devletleri de birbirine bağlayacak proje olarak öne çıkıyor. Türkiye ile Azerbaycan'ın ticaret hacmi 4.5 milyar dolar civarında seyrediyor. Hedef ise 15 milyar dolar. Koridorla Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine kesintisiz olarak karadan ulaşım sağlanabilecek.

Sabah'ın haberine göre, Zengezur Koridoru, Çin'in Tarihî İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması amacıyla hayata geçirdiği "Bir Kuşak Bir Yol Projesi" açısından da önem taşıyor. Koridorun işler hâle gelmesiyle Azerbaycan'ın Türkiye ile Çin arasındaki konumunun da Kuşak-Yol Projesi bağlamında pekişeceği ve Ukrayna Savaşı'nın ardından daha önemli hâle gelen proje için Zengezur'un kritik bir alternatif güzergâh olabileceği ifade ediliyor.

Zengezur Koridoru veya Nahçıvan Koridoru, 2020 Dağlık Karabağ Savaşı'nın Azerbaycan tarafından kazanılmasının ardından Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanan ateşkes antlaşmasının 9. maddesi gereğince Azerbaycan ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında bağlantıyı kuracak olan koridor olarak tanımlanıyor.

Cengiz Özgencil

AZERBAYCAN ODAK ÜLKE OLDU

Karabağ zaferinin ardından ticari ilişkilerin de daha fazla arttığı Azerbaycan ile çok sayıda yeni proje ve işbirliği de gündemde. Birçok Sivil Toplum Kuruluşu da bu alandaki organizasyon ve işbirliklerine ağırlık verdi. 13. Boğaziçi Zirvesi'de Azerbaycan'ı hedef ülke yapmak istediklerini söyleyen Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) Kurucusu Cengiz Özgencil, "Azerbaycan uluslararası ticarette yeni bir lige doğru ilerliyor. Hem Türkiye hem de dünya ile çok daha güçlü ticari ilişkileri var. Turan Yolu'nun da devreye girmesi ile sınırsız bir ticaret dönemine geçmiş olacağız" dedi. Bu yıl 50 ülkeden iş ve devlet insanını İstanbul'da ağırlayacaklarını belirten Özgencil, "Bugüne kadar yabancı ülkelerden cumhurbaşkanı, başbakan, bakan, prens ve prenses düzeyinde kıymetli misafirleri ağırladık" diye konuştu.

KAYNAK: SABAH
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 62
  • Dede 1 yıl önce Şikayet Et
    Nakçivan kolidoru alinmali azerbaycan birleştirilmeli turmenistanla birleşik türk devletleri olmali nufus artirilmalı turkiye nukleher fuze yapmalı
    Cevapla
  • Faruk 1 yıl önce Şikayet Et
    Batum sınır kapısından günlük giriş yapan Gürcüler market alışverişini Türkiye’den yapıp evine dönüyor. Neden ? Çünkü paramızın değeri öyle düştü ki yağmaya açık memleket haline geldik. Buna ne yapmayı düşünüyorsunuz ?
    Cevapla
  • Memoli 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne saçmalıyorsun sen, esnaf zararına mı veriyor sanki, bunun adına ticaret deniyor ne güzel işte ihracat yapmış oluyorsun.
    Cevapla
  • ÖNCE VATAN 1 yıl önce Şikayet Et
    Devlet yönetmek SÖZ sahibi olmak TEHDİTLERE cevap vermek , buna benzer büyük TÜRKİYE PROJESİ olduğu sürece ENGELLEMELER olacaktır.
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Koridoru verecekleri yok girip kendimiz alalım. İrandan da kara bağlantısını almalıyız. İranı yenebiliriz.
    Cevapla
  • Adamın biri 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok şükür 68 lerde 70 lerde Kızıl Elma Turan dediğimizde bize söylemedkleri söz takmadıkları Lakap kalmamıştı şimdi görüyor vr anlıyorum ki o mücaedeleller boşuna verilmemiş bu Ülkü uğruna şehit olan Ülküdaşlarımız boşuna şehit olmamış ozamanlardada aynı zihniyet bu mücadelenin önüne set çekmeye çalıştılar bugünde onlar ve onların Torunları engellemeye çalışıyorlsr ama nafile YOLU HAK OLANIN HEDEFİDE PAK OLUR İNŞALLAAAHHH
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle