Fiyat artışları sonrası bakanlık frene basacak

Tarım ve Orman Bakanlığı ilk olarak özel sektörün stokçuluğunu ve fiyat artışını frenleyecek bir çalışma başlattı. Bazı önemli ürün kalemleri için ilgili kurumlar aracılığıyla yeni alımlar planlandığı ve piyasanın düzenleneceği öğrenildi.

GİRİŞ 23.07.2022 06:59 GÜNCELLEME 23.07.2022 08:59
Bu Habere 210 Yorum Yapılmış

Mısır, ayçiçeği yağı, mercimek, şeker, buğday, arpa gibi stratejik gıdalar, üreticilerden uygun fiyatlarla alınarak stoklanacak. Bu sayede piyasada üreticiyi zarar ettirecek şekilde fiyat kırılmasının önüne geçilecek. Yüksek miktarda ürün alınacağından, özel sektörün piyasayı bozmasını sağlayacak kadar stok yapmasına da engel olunacak.

Böylece ürünler, istediğinde piyasaya ürün süren stokçuların değil, devletin elinde bekleyecek. Reyon fiyatlarının yükselmesini durduracak şekilde, ihtiyaç anlarında piyasaya sürülecek. Bu sayede gıda enflasyonu da frenlenmiş olacak.

DEPOLAR TAM DOLACAK

Hükûmet, bu çerçevede ilk olarak önceki gün Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı arpa ve buğday üreticilerine, buğday için kilogram başına 1 lira, arpa için kilogram başına 50 kuruş Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alım primi desteği ödemeyi karara bağlamıştı. Söz konusu desteklerle alım süreci işlerken, TMO’nun geçici alım merkezleri de dâhil olmak üzere tüm bölgelerdeki alım randevularının tamamen dolduğu belirtildi. TMO depolarının, tamamen doldurulacağı ifade edildi. TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal da daha önce “Bütün amacımız ve hedefimiz, iç piyasadan stok oluşturmak ve bunun için fiyatlandırma yapmak. TMO olarak geçici alım merkezleri açıyoruz. 2022 yılında mümkün olduğu kadar en yüksek rekolteyi, en yüksek stoku yurt içindeki üreticilerimizden temin etmek istiyoruz” demişti.

400 YENİ PROJE

Tarım ve Orman Bakanlığının ürün stokunun yanı sıra ekilebilir tarım alanlarının artırılmasına yönelik çalışmaları da sürüyor. Edinilen bilgilere göre, son çalışmalarla geçen yıl nadas alanları 1,1 milyon dekar azalırken, uzun yıllardan beri azalışta olan tarla alanında 4 milyon dekar artış yaşandı. Ayrıca 3 milyon dekar alan tarımsal üretime kazandırılarak toplam ekilen alan miktarı 23,4 milyon hektara yükseldi. Nadasa bırakılan 20 milyon dekar alanın üretime kazandırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiği belirtilirken, üretimin artırılması amacıyla bu yıl yaklaşık 400 projenin hayata geçirildiği öğrenildi.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 210
  • Cskn 2 yıl önce Şikayet Et
    Şimdiye kadar niye doldurulmadı
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    yeterli bir çözüm olmamakla beraber, iyi bir başlangıç, hem üreticinin ürününü çok düşük fiyata alamazlar. şayet ciddi bir çözüm getirilmezse 2023 seçimleri AKP için bir kâbus olur, halk önce cebine, midesine ve ailesinin geçimine bakar. dünyada bu kadar göç boşunamı oluyor, ölümü bile göze alarak, daha iyi bir yaşam için göç ediyor, doğduğu, büyüdüğü ülkesini terk ediyor. bir söz var ( açlık sofuluğu bozar ) diye. yoruma açık olsada, halk ilkönce kendini düşünür.
    Cevapla
  • Ekrem 2 yıl önce Şikayet Et
    Bence Rusya'da da Temel gıda maddelerinde uygulanan bir sistem var. Bu ürünler de satış fiyatını devlet belirliyor ve halka satış bu fiyat üzerinden yapılıyor ürün üzerine etiketi koyuyor sıkıysa daha pahalı satsın bence çok daha etkili bir yöntem. Tabi cezalarında can yakıcı olması şart. Aklına geldikçe zam yapan satıcıya verilecek ceza öyle canını yakacak cinsten olmaliki birdaha yapmaya korkmalı. Ama çok acil iğneden arabaya eve kiralara kadar piyasadaki bu serbest ticaret diye millete soymayi bu rantı önlemek devlete düşüyor acil çözüm lazım.
    Cevapla
  • Kartal 2 yıl önce Şikayet Et
    Bugünlerde takip ediyorum malum marketler nedensiz bir şekilde zam yapmaya devam ediyorlar. Sanırım bunlar RTE yi indirelim derken kendileri iflasa sürükkenecek. Çünkü halk eskisi gibi rastgele alışveriş yapmıyor.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Almaya da 25 kalem temel ürün devlet kontrolünde satılıyor. Hiç bir market 1kğ şeker i 1 avro dan bir kuruş fazlaysa satmıyor. 1 lt. Ayçiçek yağını 1.5 avro dan bir kuruş fazlaysa hiç kimse satamaz. Sattığı anda sistem üzerinde görüyor ve hemen binlerce avro ceza. İşte sistem bu, kontrol bu. Bunu sağlamak zor mu yav. Bizde herkes tutturduğuna hadi gelde çık işin içinden. Enflasyon düşermiş hiç.asla düşmez hep artar. Bu işlemeye ek önlemler de işe yaramayacak. Hatta dahada artar fiyatlar.
    Cevapla
  • Gurbetçi 2 yıl önce Şikayet Et
    Almanya'da ay çiçeği yağı şu an 4 Euro. Allah aşkına insanlara yanlış bilgi vermeyiniz. Maalesef Almanya'da ayni, herşeye zam geldi. Devlet hiç bir şeyi artık kontrol altında tutamiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle