Tam 333 milyon dolar! Oyun sektöründe Türkiye Avrupa'nın en çok yatırım alan ülkesi oldu

Startups.watch isimli bir araştırma şirketi tarafından yapılan araştırmada Türkiye'nin 333 milyon dolar ile Avrupa'da oyun sektörü alanında en çok yatırım alan ülkesi olduğu ortaya çıktı.

GİRİŞ 22.07.2022 15:11 GÜNCELLEME 22.07.2022 16:21
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Startups.watch, Türkiye için 2022 yılı yarıyıl yatırım raporunu yayınlandı. Rapora göre 2022’nin ilk yarıyılında Türk oyun girişimlerine 333 milyon dolar yatırım yapıldı ve böylece Türk oyun sektörü, Avrupa’da en çok yatırım alan ülke oldu. Türkiye’nin ardından 158 milyon dolarla İngiltere ikinci sırada yer alırken Norveç ise 60 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı.

2021 YILINDA 266 MİLYON DOLAR YATIRIM ALAN TÜRKİYE'YE BU YIL 333 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPILDI

Türk oyun sektörü, 2021 yılında 266 milyon dolar yatırım almıştı. Bu yılın ilk yarıyılında ise 333 milyon dolar yatırım alarak 6 ay içerisinde geçtiğimiz yılın toplamını geride bıraktı. Böylece Türk oyun sektörü hem kendi rekorunu yeniledi hem de Avrupa birincisi oldu.

TÜRKİYENİN OYUN SEKTÖRÜNE BU YIL 500 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPILMASI BEKLENİYOR

Oyun geliştiricilere özel kuluçka merkezi Game Factory'nin İletişim Direktörü Rıfat Tellioğlu, blockchain ve metaverse girişimlerine yapılan yatırımların 20 milyon dolara ulaştığını ve önümüzdeki dönemlerde daha fazla yatırım göreceğimizi söyledi.

"Bu yılın ilk yarısında oyun sektörüne yapılan yatırımlar adet bakımından azalsa da yatırım miktarı, 2021'in toplamını geride bıraktı. 6 ay içerisinde 333 milyon dolar yatırım alan Türk oyun sektörünün yıl sonunu en az 500 milyon dolarla kapatmasını bekliyorum. Ayrıca ilk yarıyılda Türkiye'deki blockchain ve metaverse girişimlerine yapılan yatırımlar 20 milyon dolara ulaştı. Önümüzdeki dönemlerde daha çok blockchain oyununun yatırım aldığını göreceğiz."

TÜRK GİRİŞİMCİLERE HER GÜN ORTALAMA 7,78 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPILDI

Bu yılın ilk yarısında Türkiye girişimcilik ekosistemi 1,4 milyar dolar yatırım aldı. 768 milyon dolar yatırım alan Getir, yemek & market teslimatı sektörünü ilk sıraya taşıdı. Teslimat sektörünün ardından oyun sektörü geldi. Böylece oyun sektörüne yapılan yatırımlar, e-ticaret ve finans sektörüne yapılan toplam yatırımın 4 katını geçti.

2022'nin ilk yarıyılında 160 tane Türk girişimine yatırım yapıldı. Böylece yaklaşık olarak her gün yeni bir girişim yatırım almış oldu. Finans sektörü, 20 adet yatırımla ilk sırada yer aldı. Ardından 12'şer yatırımla oyun, sağlık ve yapay zekâ & makine öğrenmesi sektörleri geldi. Yatırım adedi bakımından ilk sırada yer alan finans girişimleri, ortalama 1,35 milyon dolar yatırım aldı. Girişim başına düşen ortalama yatırım miktarı sağlık sektöründe 1,32 milyon dolar, yapay zekâ sektöründe 10,61 milyon dolar, oyun sektöründe ise 28 milyon dolar oldu.

KAYNAK: GAMEFACTORY
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 23
  • Ayhan Bıyıkoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet maalesef, Z kuşağımızı bu oyunlar ile büyük bir ablukaya aldılar, çocuklarımız gelişmiyor ,köreltiliyor ve daha fazla zarar görmesi için para ödüyorlar. Avrupalı nın çocuğu bu oyunları oynamıyor.
    Cevapla
  • gaeman 1 yıl önce Şikayet Et
    Bilmeden konuşma
    Cevapla
  • 1071 1 yıl önce Şikayet Et
    333m dolar yatırım yapıldı ama milyarlarca dolar geri alındı bizim z kucağı kafasının telefondan kaldırmıyor 7/24 oyun oynuyor oynadığı oyunlarada deli para basıyorlar paket satın alıyorlar
    Cevapla
  • MİUS Kızıl Elma 1 yıl önce Şikayet Et
    Gençlere tarihini anlatacak yerli oyunlar yapılmalı, Türkiye yapmazsa elin küreselci oyun şirketi yapıyor..
    Cevapla
  • Dağdelenoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef birileri bu tür oyunlarla, çocuk ve gençleri sanal bağımlı yapıp, beyinlerini uyuşturuyor. Yazık. Çok çok yazık. Bu oyunlar ülkemizde acilen sınırlandırılmalı.
    Cevapla
  • Necaittin 1 yıl önce Şikayet Et
    Hayret... adı üstünde oyun. Oyun ve oyalamayla gözümüzü oyacaklar. Hayra alamet değil. Gençleri kuşatmaya alacaklar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle