MTV son ödeme tarihi ne zaman?

Motorlu Taşıtlar Vergisi veya yaygın olarak bilindiği şekliyle MTV için geri sayım başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın himayesindeki bu vergi kalemi, araç sahibi olan herkesi yakından ilgilendiriyor. Bilindiği üzere MTV ödemeleri senede iki kez, iki taksite bölünerek yapılıyordu. Peki, ikinci taksit ödemesi ne zaman yapılacak?

MTV son ödeme tarihi ne zaman?
MTV son ödeme tarihi ne zaman?
GİRİŞ 24.07.2022 11:55 GÜNCELLEME 24.07.2022 11:55

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) için yurt genelinde ödemeler alınmaya devam ediyor. Bilindiği üzere her yıl Ocak ayında ilk ödeme, Temmuz ayında da ikinci ödeme yapılıyordu. Ödemeler altı aylık periyotlarda değişmemekle birlikte ikiye bölünüp taksitlendiriliyor. Benzer şekilde altı ay içerisinde meydana gelen enflasyon farkı ikinci taksite de yansıtılmıyor. Peki, MTV ikinci taksit ödemesi ne zaman sona erecek?

MTV ÖDEMELERİ İÇİN SON GÜN!

Yurt genelindeki milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemesinin son günü 31 Temmuz'dur. Fakat 31 Temmuz bu yıl Pazar gününe denk geldiği için yılın ikinci taksit ödemesi 1 Ağustos Pazartesi gününe ertelendi.

Araç sahipleri, 1 Ağustos Pazartesi günü mesai saatleri içerisinde Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) anlaşmalı olduğu kurumlardan veya doğrudan GİB'den ödemelerini yapabilecek.

MTV ÖDEMELERİNİN TARİHLERİ

Motorlu vasıtası olan bireyler senede iki kez olmak kaydıyla MTV ödemesi yapmaktadır. MTV payı Ocak ve Temmuz aylarında ödenmektedir.

Halkbank şube içi

Sene içerisinde belirlenen rakam, ikiye bölünür ve bu iki ayda taksitlendirilerek araç sahiplerine yansıtılır. 1-31 Ocak ve 1-31 Temmuz tarihlerinde, mesai saatleri içerisinde GİB'in belirlediği kurumlardan ödemeler alınmaktadır. 

NASIL ÖDENİR?

Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni (MTV) günümüzde fiziksel ortamda ve çevrim içi ortamda ödemek mümkündür. Araç sahipleri Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesine girerek, "Borç Öde ve Sorgula" bölümünden internete açık banka ve kredi kartlarıyla MTV ödemelerini gerçekleştirebilir.

İnteraktif Vergi Dairesi, GİB

Bunun dışında araç kaydınızın bulunduğu Vergi Dairesi'nden, e-Devlet'ten ve anlaşmalı kamu bankalarının mobil uygulamalarından da ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

ÜCRETİN BELİRLENME SÜRECİ

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tek tip vergi türü değildir. Araçtan araca farklılık gösterir. 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun 'Yetki' başlıklı 10. maddesinde de bu değişikliğe işaret edilmiştir. Buna göre, MTV belirlenirken aracın motor silindir hacmi; doğaya saldığı emisyon oranı, aracın koltuk sayısı; yaşı ve vasıtanın değeri de hesaba katılır. Buna ek olarak senelik enflasyon oranı da MTV üzerinde belirleyici olur.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın logosu

EN DÜŞÜK VE EN YÜKSEK MTV ÜCRETİ

2022 yılı itibariyle en düşük MTV ödemesi 32 TL'dir. 16 yaş ve üzeri, 100-250 CC motoru bulunan bireyler bu yıl 32 TL ödeme yapacak. Senenin en yüksek ödemesi de 62 bin 633 TL ile 4001 CC ve üzeri motordaki vasıtalar için belirlendi. 20 ton ve üzeri ağırlığa sahip uçak ve helikopterlerin MTV bedeli 106 bin 236 TL tutarında.

MTV NEDİR?

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), yıl içerisinde araç sahiplerinin iki defa ödemekle yükümlü olduğu bir vergi türüdür. Bu vergi kaleminin şartları Karayolları Trafik Kanunu tarafından belirlenmiştir. Bu kalem en düşük silindir hacmine sahip iki tekerlekli motorlardan helikopter ve uçaklara varıncaya dek geniş bir kapsamda değerlendirilir. Araç, sicil kaydı yaptığı günden itibaren MTV'ye dahil edilir.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR MTV'YE TABİİ Mİ?

Elektrikli otomobiller, motorlar ve elektrikle çalışan araçlar da (EV veya Electric Vehicles) Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne tabi tutuluyor.

Elektrikli araç şarj istasyonu

Bu araçların vergileri motor gücüne göre belirleniyor. 2022 yılı itibariyle 70 kW güce sahip aracın MTV'si 328.4 TL, 240 Kw gücündeki vasıtanın MTV'si 15 bin 658,4 TL tutarında oldu. 

Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz