500 bin işletmenin gözü e-ticaret düzenlemesinde

Elektronik ticaretin düzenlenmesine ilişkin kanunda yapılan değişikliklerin Resmi Gazetede yayınlanmasıyla birlikte gözler, 1 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek olan yasayla üretici, satıcı ve çalışanların nasıl etkileneceğine döndü.

500 bin işletmenin gözü e-ticaret düzenlemesinde
500 bin işletmenin gözü e-ticaret düzenlemesinde
GİRİŞ 21.07.2022 15:03 GÜNCELLEME 21.07.2022 15:03

E-Ticaret platformlarının çok kıymetli şirketler olduğuna dikkat çeken Dr. Kızılbay, “Bunlar çok kıymetli şirketler. Bu şirketler sanki yanlış bir iş yapıyormuş gibi bir anda müdahale ederek hizaya sokmaya çalışmak iletişim açısından yanlış. Bu şirketlerin sürdürdüğü inanılmaz bir operasyonel süreç var. Milyonlarca insan bu sektörden bir şekilde kazanç sağlıyor. Bunu yanlış bir iş yapıyor gibi frenlemek, cezalandırmak çok büyük bir yanlışa kapı açar” açıklamasını yaptı.

500 BİN İŞLETME SATIŞ YAPIYOR

Dr. Kızılbay, yasadaki maddeler çerçevesinde platformlara yapılacak harcama kısıtlamalarının, doğrudan platformun temelini oluşturan satıcıları etkileyeceğini belirterek “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) verilerine göre yaklaşık 500 bin işletme pazaryerlerinde satış yapıyor. Satıcıların bu platformlar aracılığıyla gerçekleştirdiği satışlarla Türkiye ekonomisi için geçen yıl yarattıkları 381,5 milyar TL’lik ciddi bir katkı söz konusu. Aynı hacmin genel ticaretteki karşılığı yüzde 17.7 seviyesinde. Bu hacmin 2022 yılı sonunda 560 milyar TL olması öngörülüyor. Elektronik ticaret ile ilgili birtakım düzenlemelere ihtiyaç duyulabilir; ancak Düzenleme yaparken dikkatli olmak lazım. E-ticaret şirketleri yeni dönemin ve geleceğin şirketleri. Vergilendirme, pazarlama ve indirim kısıtlamaları gibi konular gündeme geldiğinde, bu şirketlerin temsilcilerinin, derneklerin ve kamunun da masada yer alarak bizzat görüşlerini paylaştıkları bir ortam yaratılması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

PLATFORMLAR TEŞVİK EDİLMELİ

Dr. İsmail Kızılbay, yasanın e-ihracatı teşvik ederek önünü açmasını örnek göstererek “Bu şirketlerin istihdama katkıları ortada. Platformları küçültmek ya da engellemek, platformların hâlihazırda istihdam ağında yer alan insanlara zarar verecek ve bu insanlar işsiz kalacak. Ben Yasa aracılığıyla bu platformları oranlar ve rakamlarla kısıtlamak yerine, ‘X satış hacminin üzerine çıktığınızda Y kadar kişiyi daha istihdam etmeniz gerekir’ gibi pozitif kriterler görmek isterdim” dedi.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.