Putin, Ukrayna tahılının ihracına izin şartını açıkladı

Ukrayna tahılının ihracatına yardımcı olmak için Rus tahıllarının tedariki üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasını şart koştuklarına dikkati çeken Putin, bu yılın sonunda 50 milyon ton tahıl ihracatına hazır olduklarını söyledi.

Putin, Ukrayna tahılının ihracına izin şartını açıkladı
Putin, Ukrayna tahılının ihracına izin şartını açıkladı
GİRİŞ 21.07.2022 12:02 GÜNCELLEME 21.07.2022 12:33
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran’ın Başkenti Tahran'da yapılan Astana Üçlü Liderler Zirvesi sonrasında Rus gazetecilere açıklamalarda bulundu.

“UKRAYNA TAHILI İÇİN RUS TAHILININ İHRACINDAKİ KISITLAMA KALKMALI”

Euronews’ün haberine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile tahıl konusunda yaptığı müzakerenin detaylarını anlatan Putin, Türkiye Cumhuriyeti ve kişisel olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna tahılının çıkarılması konusunda anlaşmaya varılması için çok şey yaptığını vurguladı.

Kendilerinin bu konuyu başlangıçta paket halinde ortaya koyduklarını vurgulayan Putin, “Şöyle ki Ukrayna tahılının ihracına yardımcı olacağız ama Rus tahılının tedarikiyle ilgili tüm kısıtlamaların kaldırılacağı gerçeğinden hareket ediyoruz. Şimdiye kadar kimseden itiraz gelmedi. Amerikan ortaklarımızdan dahil. Bakalım bundan ne çıkacak?” dedi.

ABD'nin Rus gübreleri üzerindeki kısıtlamaları kaldırdığını hatırlatan Putin, “Umarım durumu içtenlikle iyileştirmek isterlerse aynı şey Rus tahıl ihracatında da olacak. Biz hazırız. İhracat potansiyelimiz 30 milyon ton tahıl, bu yılın sonunda bu 50 milyon ton olacak.” şeklinde konuştu.

BEYAZ SARAY'DAN DEĞERLENDİRME

Bu arada, günlük basın toplantısında Türkiye, İran ve Rusya arasında İran'da yapılan görüşmelere ilişkin bir soruyu yanıtlayan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, “Bu toplantı hakkında yorumu bu ülkelere bırakıyorum. Ajandada ne vardı bilmiyorum. Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında tahıl ihracatına yönelik devam eden görüşmelere önem veriyoruz” ifadesini kullandı.

Kirby, Ukrayna tahılının uluslararası pazarlara ulaştırılmasıyla ilgili görüşmelerin sonuç vermesi konusunda umutlu olduklarını belirterek, “Tabii ki Sayın Erdoğan'ın liderliğini memnuniyetle karşılıyoruz. Başkan (Joe Biden) da bu konuda kendisine teşekkür etti. Erdoğan, tahılın çıkarılması için müzakere edilmiş bir sonuç için çalışıyor." diye konuştu.

Rusya'nın istediği zaman Ukrayna tahılına yönelik ambargosunu bitirebileceğini kaydeden Kirby, bu konuda yapılacak müzakerelerde Ukrayna'nın da taraf olması gerektiğini vurguladı.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • sakaryalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu tahıl bir tek orda mı üretiliyo aç mı ölecek insanlar orası olmasa biye bi yere bu kadar bağlılık güzelim ülkemde insanı ek insan çıkar memleketimizin kıymetini bilemiyoruz
    Cevapla
  • ADANALI ALİ 1 yıl önce Şikayet Et
    Gardaş oku biraz biraz araştır...Utanıyorum böyle şeyler yazıldığı zaman.. Senin köyünde bir m2 ekilmemiş tarla var mı? Şu devleti küçümsemeyi bırakın...
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Almanya rus gazına gaz gibi bakacak en büyük düşmanımız almanya amerikadır türkiye bunlara büyük ders verecek kış geliyor türkiyeye arabulucuk yapın diye yalvaracaksınız ama nafile
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bravo Putin e
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Kılıçtaroğlu bayilik bile almış
    Cevapla
  • MkaraSs 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz alıp satalım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle