ABD basınında dikat çeken haber: Dolara darbe vuracaklar!

İran, Türkiye ve Rusya liderlerinin görüşmesiyle ilgili ABD basınında çarpıcı bir haber servis edildi. Bloomberg'deki habere göre; Tahran'da konuşulan plan doların yükselişinin durdurulmasını ve döviz rezervlerinin korunmasını sağlayabilir.

GİRİŞ 20.07.2022 18:39 GÜNCELLEME 21.07.2022 10:08
Bu Habere 142 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi... ABD merkezli Bloomberg'in Türk yetkililere dayandırdığı habere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in, Tahran'daki görüşmelerinde dolar baskısını kaldıracak önemli bir mesele ajandada yer aldı.

Haberde, konuya aşina Türk yetkililere göre, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile Tahran'da yaptığı görüşmede, Rus enerji ithalatının ABD doları dışındaki para birimleriyle ödenmesini kolaylaştıracak adımların tartışılacağı iddia edildi.

"KRİTİK TEKLİF ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR"

Haberde, söz konusu anlaşmanın sağlanması halinde, Türk döviz rezervlerindeki düşüşün yavaşlayacağı belirtilirken, "Yetkililer, iki ülkenin, Ankara'daki hükümetin rezervlerindeki düşüşü yavaşlatmasına yardımcı olacak bir hareket olan enerji anlaşmaları da dahil olmak üzere yerel para birimi ticaret ödemeleri için bir teklif üzerinde çalıştığını söyledi." ifadeleri yer aldı.

BAŞKAN ERDOĞAN 'ÇARE MİLLİ PARA' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzun yıllardır ekonomiler üzerinde bir baskı aracı olarak kullanılan 'dolar' yerine milli para biriminin kullanılması konusunda adımlar atılması için çalışıyor.

Erdoğan, Kasım 2018'de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daimi başkanlığını yürüttüğü İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) 34. Toplantısı'nda İslam ülklerine, "Aramızdaki ticarette milli para birimleri kullanmamız, emperyalist prangaları parçalamamız bakımından son derece önemlidir." şeklinde seslenmişti.

İslam ülkelerinin aralarındaki ticareti artırması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Ticaretimizi ne kadar artırırsak o kadar güçlü oluruz. Yerli ve milli paramızı kullanmaktan başka çıkış yolu yok, aksi halde döviz kuru altında eziliriz." ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan yakın tarihli bir konuşmasında yine, "Faiz prangasını da döviz kuru prangasını da enflasyon prangasını da parçalayıp atacağız." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: STAR.COM.TR
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 142
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Sorun şurada Çin öyle kolay kolay ABD muhtaciyetinden kurtulamaz . Telefon üretiyor , fakat ABD nin Qualcomm çiplerini alıp takıyor . Otomotiv üretiyor fakat ABD den gelen kritik bir parçayı almadan bunu başaramıyor . Öyle ABD nin ticari cenderesinden kurtulup çıkmak kolay olsa yapardı . Yapamıyor , ABD Huawei veya başka bir dev şirketi en fena şekilde cezalandırabiliyor . Telefonlarına android yazılımı koyamazsın diyor , faiş vergiyi öde deyip ezip geçiyor .
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Direk Ruble Lira Swap olsun , ABD doları araya girmesin diyorlar . Para ile para döngüsü , Petro Dolar hegemonyasını kıramaz . Para akışının Doları besleyip beslemediğine bakmak gerek , bir şekilde ABD'ye gidiyor , bir şekilde devletleri ABD doları ve faiz çarpanı ile kendisine borçlandırıyorsa işiniz güç , o metayı ABD nin borçluları ve yandaşlarından alacağına benden al TL yi ve Ruble'yi kabul et demeliyiz . ABD ye faiz ile borçlanan ülkeler bu oluşumun destekleyicisi olamazlar .
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünyanın fabrikası Çin , Hammadde kayması ise Rusyadır . İkisi BRICS ye el sıkışır , Sende yağ , un bende şeker , su var , Hadi helva yapalım derler ise bu iş olur . Yok , Çin itiraz edip , ABD doları üzerinden ticaretine devam der ise olmaz . Dereyi görmeden paçaları kaldırmamalıyız .
    Cevapla
  • zekeriya 1 yıl önce Şikayet Et
    inşallah darbe vururlarda paradan para kazananlar eski dünya kafalılar biterde yeni dünya düzeni kurulur.
    Cevapla
  • Düşünen. 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle