Doların etkisini kırmak için harekete geçtiler! Ruble ve riyal kullanılacak

Rusya ve İran doların etkisini azaltmak için harekete geçti. İran, Rusya ile arasındaki finansal işlemlerde Rus rublesi ve İran riyali kullanmaya başladı.

GİRİŞ 20.07.2022 16:19 GÜNCELLEME 20.07.2022 16:30
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

İran resmi ajansı IRNA'ya göre, İran Merkez Bankası Başkanı Ali Salihabadi, başkent Tahran'da düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ruble ve riyal üzerinden ticaret dün itibarıyla başladı." dedi.

Salihabadi, İran'ın döviz piyasasında yerli para birimleriyle ticarete başlamasının Rusya ile ekonomik ilişkilerini daha da güçlendireceğini, İran pazarında dolar ve avro gibi diğer yabancı para birimlerinin rolünü azaltabileceğini belirterek, "Dün iki milyon rublelik işlemle iyi bir adım atıldı. İnşallah devam edecek, alınan tedbirlere göre bu işlemlerin hacmi artacak ve piyasa derinleşecek." diye konuştu.

Merkez Bankası Başkanı, "Farklı para birimlerinden oluşan çeşitli bir para birimi portföyüne sahip olmayı, dolar ve avro gibi para birimlerinin hacmini ve etkisini azaltmayı umuyoruz." ifadelerini kullandı.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, dün Tahran'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinde, küresel ticarette dolardan vazgeçilmesi gerektiğini ifade ederek, "Dolar kademeli olarak küresel ticaretin yolundan çekilmelidir." demişti.

Putin de buna karşılık, ABD'nin doları baskı aracı olarak kullanmaya çalıştığını kaydederek, İran ile Rusya'nın ticari ilişkilerde ulusal para birimlerini kullanmanın yollarını tasarladığını söylemişti.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 36
  • Fehmi 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu dolara karşı gelecek en büyük ülke cin ve araplardir ama dolara en bağlı olanlarda yine onlar altın olarak ticaret yapılmalı tek çözümü şimdilik bu
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizimde bu dolar illetinden kurtulmamız lağzım
    Cevapla
  • hemmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz de bunlara katılmalıyız. Şeytan Amerika'nın dolarından mümkün mertebede vazgeçelim...
    Cevapla
  • Ömer yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya arkadaş ikide bir aynı haber kimsenin umrunda değil dolar kullanmak insanları kandırın durun 10 sene olmuştur aynı şeyleri söyle söyle dur.
    Cevapla
  • filanca 1 yıl önce Şikayet Et
    abd kağıt üzerinden (karşılıksız dolar basarak) ülkeleri soymaya devam ederse sonunda dolar WC Kağıdından değersiz olacaktır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle