Avusturya’da enflasyon son 47 yılın en yüksek seviyesine çıktı

Avusturya İstatistik Kurumu, ülkede hayat pahalılığının haziranda da artmaya devam ettiğini ve yüzde 8,7’e yükselen enflasyonun Eylül 1975’ten bu yana en yüksek oran olduğunu bildirdi.

Avusturya’da enflasyon son 47 yılın en yüksek seviyesine çıktı
Avusturya’da enflasyon son 47 yılın en yüksek seviyesine çıktı
GİRİŞ 19.07.2022 22:13 GÜNCELLEME 19.07.2022 22:13
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında ciddi oranda yükselişe geçen enflasyon rakamlarına dair her ay düzenli olarak veri paylaşımında bulunan Avusturya İstatistik Kurumu, önceki yıla kıyasla yalnız enerji alanında değil birçok alanda hayat pahalılığının artarak sürdüğüne dikkati çekti.

Ülkede enflasyonun Eylül 1975’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktığına işaret eden kurum, Haziran 2021’e kıyasla akaryakıtın yüzde 65, doğal gazın ise yüzde 85 artış gösterdiğini kaydetti.

İstatistik kurumu, market alışverişinde rakamların hissedilir oranda pahalandığına dikkati çekerken vatandaşı doğrudan etkileyen bu alanda enflasyon artışının yüzde 10,8 olduğunu duyurdu.

Ekonomi Araştırma Enstitüsü Müdürü (WIFO) Gabriel Felbermayr, halihazırdaki veriler doğrultusunda enflasyon yükselişinin durması ya da düşmesinin pek mümkün görünmediğini, özellikle kış aylarında yeterince doğal gaz tedariki sağlanamaması durumunda fiyat artışlarının çok daha ileri seviyelere taşınabileceğinin altını çizdi.

Yardım kuruluşlarından hükümete "pahalılığa çözüm" çağrısı

Bu arada ülkede faaliyet gösteren yardım kuruluşları Caritas, Diakonie ve Volkshilfe, basına yaptıkları açıklamada, pahalılık nedeniyle yardım arayanların sayısında ciddi artış yaşandığını duyurdu.

Açıklamada, enflasyonun "tatil yapmadığına" dikkat çekilerek, iktidarın bu yönde ivedilikle adımlar atması istendi.

Öte yandan Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig, gıda fiyatlarındaki artışın durdurulması yönünde kararlar alınması gerektiğini belirterek, bu doğrultuda Katma Değer Vergisi'nde (KDV) indirime gidilebileceğini hatırlattı.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 11
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hastayım bizdeki bu saftiriklere. Yahu ben 34 yıldır Avusturya da yaşıyorum. 350€ kirayla girdiğim ev bugün 750€ olmuş. Para birimi Şiling iken 10 Şilinge aldığım herhangi bir şey Euroya geçmesiyle bir Euro oldu. Yüzde elli herşey pahalandı. Fiyatları neredeyse düzlediler. Harcadığımız elektirik gaz ulaşım telefon internet hizmetleri yüzde 300 pahalanmış. İçtiğim sıgara 3€ iken bugün yaklaşık 8€. Hayat bu kadar pahalandığı halde aldığımız ücretlerde yıllık 3 ile 3,5 ancak artış oldu. Avusturyada nasıl enflasyon bu kadar düşük çıkar diyorsanız Adamlar basbayağı kekliyor dünyayı.
    Cevapla
  • doğruları konuşan 1 yıl önce Şikayet Et
    Senin ne işin var o zaman orada? Gel memlekete, korkma, ekmeğimizi bölüşürüz seninle. Reisçilik uzaktan değil yakından yaşanır ki tadını çıkar bizim gibi
    Cevapla
  • doğruları konuşan 1 yıl önce Şikayet Et
    Onların başında ekonomist yok. Ondan çuvallıyorlar. Zavallı AB.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    O zaman karşılıklı olarak enflasyon oranlarını değiştirelim zavallı ülke ne hale gelmiş . Biz üç haneli enflasyon yaşarken yıllarca adamlar yıllarca dip enflasyon da yaşamış acaba onlarda bizi kıskanıyor mu merak ettim
    Cevapla
  • Derzeit 1 yıl önce Şikayet Et
    Veriler yanlis inanmayin sadece insanlari kandiriyorlar kaos cikmasin diye...
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Adamların yıllık enflasyonu bizim günlük bilemedin aylık yaşadığımız enflasyona eşit
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle