Yeni bir devrin başlangıcı! Türkiye'de 2 milyon haneye ulaştı

Yurt dışında uzun süredir, ülkemizde ise bir süredir yaygınlaşmaya başlayan HBBTV panel sayısı 2 milyon haneye ulaştı.

Yeni bir devrin başlangıcı! Türkiye'de 2 milyon haneye ulaştı
Yeni bir devrin başlangıcı! Türkiye'de 2 milyon haneye ulaştı
GİRİŞ 19.07.2022 13:54 GÜNCELLEME 19.07.2022 19:26

Kanal7 Medya Grubu Yönetim Danışmanı Muzaffer Şafak, internetin televizyon ve radyo yayıncılığına etkisine ilişkin bir yazı kaleme aldı. Şafak yazısında, "Yurt dışında uzun süredir, ülkemizde ise bir süredir yaygınlaşmaya başlayan ancak ülkemizde yeterli sayıya ulaşamayan HBBTV panel sayılarına henüz erişilmedi. Ancak iki milyon haneye ulaşan bu sayının her geçen gün arttığını söylemeliyiz" ifadelerini kullandı.

Kanal7 Medya Grubu Yönetim Danışmanı Muzaffer Şafak

İnternet ile etkileşimli yayıncılığın gençler arasında daha cazip hale geldiğine dikkat çeken Şafak, "İnternet üzerinden her türlü materyal ve diğer video platformları, onlara bu imkanı sağlarken klasik yayıncılıktaki tek yönlü edilgen yayıncılığa karşı mesafeli olmaya yol açmaktadır. Etkileşimli yayıncılığa olan talep ve yönelim genç kuşaklar arasında hızla artarak devam etmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

İşte Muzaffer Şafak'ın o yazısı:

Günümüzde modern Televizyon ve Radyo yayıncılığı teknolojinin dolasıyla internetin etkisiyle hızla etkileşimli ( interaktif) yayıncılığa evrildi. İzleyiciler, yayıncılar, reklamcılar ve reklam verenler için de  izlemek, dinlemek, ölçmek, analiz gibi her türlü farklı  parametrenin tespit edildiği günümüzde eskiden olduğu gibi örneklemek , kestirimde bulunmak algoritma çalıştırmaya gerek kalmadan etkileşimli yayıncılıkla yapılabilir hale gelmiştir.

Yurt dışında uzun süredir, ülkemizde ise bir süredir yaygınlaşmaya başlayan ancak ülkemizde yeterli sayıya ulaşamayan HBBTV panel sayılarına henüz erişilmedi. Ancak iki milyon haneye ulaşan bu sayının her geçen gün arttığını söylemeliyiz.

HBBTV’nin Avrupa örneklerinde olduğu gibi izlemek, ölçmek, analiz ve diğer özellikleri kullanıldığında sektör paydaşları için net verilerin sağlanmasının yanı sıra, izleyiciler için de konfor sağlamaktadır.

HBBTV bu faydalarının yanı sıra ana yayının reklam kuşaklarına yine ayni yayın içinde ilave reklam kuşaklarının oluşturulmasına da imkan tanımaktadır.

Elbette, teknoloji özellikle Televizyon yayıncılığında, ilave iletim tekniklerini çoğaltırken toplam rekabeti de kıyasıya arttırmaktadır. İzleyicinin eskiden olduğu gibi majör ve ana akım ya da büyük diye nitelendirdiğimiz Televizyon kanallarının işini git gide zorlaştırmaktadır. İzleyicinin mecra seçenekleri artmaktadır. İzleyiciyi önceden olduğu gibi kolayca konsolide etmek artık çok zor. İzleyiciyi toplamak kendi kanalında tutmak ancak kaliteli içerikler ve kaliteli yüksek çözünürlüklü yayınlarla olacaktır.

Kaliteli içerik üretimi;  yüksek maliyetler, işletme sorunları, içerik üretim kalitesinin oluşturulması gibi çok çeşitli sorunlar nedeniyle televizyon kanallarının üretim planlamasında  artık yer almıyor.  Bu alanda içerik üreten, pazarlayan çok sayıda yapımcı yurt içi ve yurt dışı pazarlara sipariş üzerine çeşitli kalitede içerikler üretebilmektedir. Lokomotif Televizyon kanalları bu içerikleri halihazırdaki iletim tekniklerini kullanarak yayın akışları içinde reklam sürelerini pazarlamaktadır. Bu döngü ve işleyişin HBTTV ve internetin ilave iletim alanları açmasıyla değişmeye başladığını görmekteyiz. Bu yönelimin  internet lehine yakın zamanda çok daha artacağını şimdiden söylemeliyiz. Bunu hızlandıracak diğer bir faktör ise;  söz konusu televizyon kanallarındaki reklam kuşaklarının senkronize ve reklam içeriklerinin ayni olması izleyicide ayni kanalda kalma süresini azaltmakta ya da isteksizliğini arttırmaktadır.

Günümüzde olduğu gibi izleyici artık yayın akışına müdahale edebilmektedir. ‘Durdur, izle, ileri geri vs teknolojinin sunduğu bu özellikleri rahatça kullanabilmektedir. Bu durum reklamların, program içeriklerin bir bölümünün izlenmesini ya da izlenmemesine imkan sağlamaktadır. Özellikle politik, siyasi ya da ekonomik programların yayınlanması sırasında izleyicinin konuşmacı ya da konunun ilgisini çektiği ya da çekmediği kısımlarını seçme konforu elde etmiştir. Bu durum izleyiciye, kaliteli yapımları, güncel konuların işlendiği seviyeli tartışma programlarını tercih imkanı sunmakta ya da bu durum ilgisini çekmeyen senkronize reklamlar öncesinde izleyicinin ekran başında kalma süresini değiştirmektedir.

Bu teknik imkanlar neticesinde küresel salgının tüm sektörlerde yarattığı değişim ve yeniden yapılanmaya paralel olarak yayıncılık alanında da benzer etkiyi yaracaktır. İzleyicinin izleme seçeneklerinin, seçiciliklerinin, tercihlerinin çeşitlenmesi ve artması,  toplam kaliteye olumlu etki etmesi kaçınılmaz olacaktır. Televizyon kanalları,  daha kaliteli ve çeşitli yapımları, kaliteli tartışma programlarını üretmesi mümkün olacaktır.   

Günümüzde televizyon izleyicileri  yayıncının  seçtiği ,uygun gördüğü programları ve yapımları izlemek zorunda kalmaktadır. Bunlarla ilgili geri dönüşler sınırlı sayıdaki panelistlerden alınan veriler ile yaklaşık 20 milyon hane örneklenmektedir.

Ancak günümüzde klasik ölçümlemenin yerini yakın gelecekte benzer interaktif teknolojiler ve ölçümleme metotları alacaktır. Bu şekilde beklenmeksizin yayıncı, reklamcı, reklam verenler, izleyicinin izleme davranışlarını, seçeneklerini ve sürelerini ölçmesi mümkün olacaktır.

Aslında bunun getirisi hem yayıncıyı hem de diğer sektör paydaşları için önemli ve kesin bilgi kaynağı olacaktır. İzleyicinin reklam izleme süreleri de dahil olmak üzere net tespit edilmesi, reklamcı için reklam kalitesini ve izleyicinin beğenisini, reklam veren için ürününü ve reklamın sunum kalitesi ile ilgili net verileri sağlamış olacaktır.

Etkileşimli yayın izleme talebi, özellikle genç kuşakların internetten edindiği alışkanlıklar sonucu diğer mecralardan da bunu talep etmektedir. İnternet üzerinden her türlü materyal ve diğer video platformları, onlara bu imkanı sağlarken klasik yayıncılıktaki tek yönlü edilgen yayıncılığa karşı mesafeli olmaya yol açmaktadır. Etkileşimli yayıncılığa olan talep ve yönelim genç kuşaklar arasında hızla artarak devam etmektedir.

Teknolojideki bu değişim ve olanakların artmasının yanı sıra pandeminin de olumsuz etkisiyle Televizyon kanalları arasındaki rekabetin yükselmesi programların kalitesi ve benzer tekrarlarının çoğalması, siyasi ve ekonomik konuların biteviye işlenmesi, genç kuşakların ilgisini artık çekmiyor.

Onlar, Tiktok, Facebook ve diğer ilginç video platformlarını izlemeyi ve yorum yapmayı seçiyorlar. Yani hem izliyor hem de katılıyorlar. Bu imkanı şimdilik klasik televizyon yayıncılığı sağlayamıyor.

TÜRKSAT uydularından yayın yapan 400’e yakın Televizyon kanallarının içinde 15 major televizyon kanalında benzer içerikler, programlar ve yapımlar yayınlanırken, ayni zaman parçasında senkronize ayni reklam kuşaklarının ve içeriklerin yayınlanması dahası yeknesaklığı onların diğer mecralara yönelimini arttırıyor.

Sürekli olarak benzerlerinin tekrarı olan programlar yerine daha orijinal, farklı, hatta değişik yapımları internetin sınırsızlığında yurt dışındaki yapımlarda arıyorlar. Sanat değeri yüksek, kült, ve kaliteli olanların da yüksek çözünürlüklü yeni ve etkili çekim tekniklerinin kullanıldığı en az 4K standardındaki yapımları izliyor ve talep ediyorlar. Artık HD standardı bile neredeyse talep görmemeye başladı.

Evet, günümüzde bilginin kısa sürede eskimesi ve tüketim hızının artmasında olduğu gibi internet ve kullandığı teknolojiler de hızla değişiyor. Bundan en çok ve direkt etkilenen ise Medya olmaktadır.

Yakında Televizyon kanalları, halihazırdaki teknik iletim, görüntü standardı ve içerik üretme alışkanlıklarını terk etmek ya da değiştirmek zorunda kalacaklar.

KAYNAK: HABER7
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.