Türkiye'de ikinci kez özel bir şirket uzaya uydu gönderecek

Hello Space isimli yerli bir şirket "İstanbul" adını verdiği cep uydusunu yakında SpaceX'in Falcon 9 roketi ile uzaya fırlatacak. Hello Space başarılı olursa Türkiye'de özel bir şirketin uzaya uydu gönderdiği ikinci şirket olacak.

Türkiye'de ikinci kez özel bir şirket uzaya uydu gönderecek
Türkiye'de ikinci kez özel bir şirket uzaya uydu gönderecek
GİRİŞ 18.07.2022 17:41 GÜNCELLEME 18.07.2022 17:50
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Hello Space, ilk uydusu İstanbul’u uzaya göndermeye hazırlanıyor. Yerli firma Hello Space, Türkiye’nin ilk ve dünyanın 3. cep uydu ağı girişimi olarak şirketlere nesnelerin interneti teknolojisiyle veri hizmeti sunacak.

Türkiye’nin ilk cep uydu ticari girişimi olan Hello Space, uzaya gönderilecek cep uydularla (pocketqube) nesnelerin interneti teknolojisiyle veri hizmeti sunarak, Türkiye’den doğan dünya çapında hizmet sunan önemli teknoloji start-up’larından biri olarak ön plana çıkıyor.

5 santimetreküp ebatlarında dünyanın en küçük uydu standardı ile üretilen cep uydular, dar bant veri iletişimi sağlıyor. Hello Space, uzaya gönderilecek cep uydularından bir takım ağı oluşturarak, dünyanın her yerinde uçtan uca veri hizmeti sunmayı hedefliyor. Hello Space’in ilk cep uydusu ‘İstanbul’, Ocak 2023’te SpaceX’e ait Falcon9 roketi ile uzaydaki yerini alacak.

HELLO SPACE'NİN ÜRETTİĞİ CEP UYDUSU AVUÇ İÇİ BÜYÜKLÜĞÜNDE

Hello Space, 5cm3’lük İstanbul cep test uydusu ile dünyanın her yerini kapsayacak. Cep uyduları, mevcut teknolojilerle kapsama alanı dışında kalan, insan yoğunluğu az olan uzak bölgeler ve okyanuslarda dahi nesnelerin interneti teknolojisiyle kesintisiz ve güçlü veri hizmetini düşük maliyetle sağlıyor. Bu sayede, örneğin uzaktan sensör verilerinin taşınması ile okyanuslardaki kargo konteynırlarının hareketini takip etmek mümkün hale geliyor. Denizcilik, tarım, hayvancılık, enerji, çevre ve iklim konularında da veri takibi gerektiren konularda mevcut teknolojilere göre çok daha düşük maliyetle aynı veri sunulabiliyor.

'İSTANBUL' UYDUSU HEM YAZILIMIYLA HEM DE DONANIMIYLA TAMAMEN YERLİ

Hello Space Kurucu Ortağı Zafer Şen, Hello Space şirketinin İstanbul uydusunun donanım ve yazılımının Türkiye’de üretildiğini belirterek, "Türkiye’yi cep uydusu alanında dünyanın öncüleri arasına sokmak için büyük bir gayretle çalışıyoruz” dedi.

TÜRKİYE'DE ÖZEL BİR ŞİRKET DAHA ÖNCE DE UZAYA UYDU GÖNDERMİŞTİ

Merkezi Ankara'daki Bilkent Cyberpark'da olan Plan-S isimli özel bir şirket Türkiye'de uzaya ilk kez ticari uydu gönderen firma oldu. Plan-S isimli şirketin uydusu, SpaceX'in Falcon 9 roketi ile uzaya geçen ay fırlatılmıştı. Şirket planlamalarına göre 2022 yılı sona ermeden 2 uydu daha uzaya fırlatılacak. Plan-S toplamda ise 200 adet uydu fırlatmayı hedefliyor.

Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 4
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Hello world bill gatesin mottosu degil miydi. Hello space uzaya mi gidiyo... adi anlamsiz yaptigi is mechul. Yeralti kaynaklarina el atan devlet yerustu turk atmosferini bos birakacak mi.
    Cevapla
  • KADİR SONER ÜNAL 1 yıl önce Şikayet Et
    Sonunu görmeye deymezmi?
    Cevapla
  • İsm@il 1 yıl önce Şikayet Et
    O çep uydusu nasıl bır enerjı akımına sahıpkı o kadar veriyi internetı yayının az oldugu yere aktaracak elon amcam yukarıya kesıntısız olsun dıye deve kervanı gıbı koca kutlelerı buyuk aralıklarla yorungede dolap beygırı gıbı donup duruyor
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Helal olsun
    Cevapla