Türkiye, 3.9 trilyon doların peşine düştü! Seferberlik başladı

Türk müteahhitler, petrol geliri artınca alt ve üstyapıda yeni projeleri öne çeken Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya sefer başlatıyor. Bu bölgelerde toplam 3,9 trilyon dolarlık proje bulunuyor.

GİRİŞ 18.07.2022 12:48 GÜNCELLEME 18.07.2022 13:04
Bu Habere 95 Yorum Yapılmış

Türk müteahhitler, yeni iş alanları için Körfez ve Orta Doğu turuna çıkıyor. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından hazırlanan sektör raporuna göre Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde hayata geçmesi öngörülen yüzde 52'si üstyapı olmak üzere 3,9 trilyon dolarlık proje bulunuyor. Bu projeler için BAE, Suudi Arabistan ve Cezayir gibi ülkelerle görüşme trafiği iyice hızlandı. Yılın ilk 6 ayında yurt dışında 4,6 milyar dolarlık 132 yeni proje üstlenen Türk müteahhitler, artan petrol gelirlerinin yeni fırsatlar sunduğu coğrafyalarda siyasi ilişkilerin de yeniden normalleştiği Körfez Bölgesi ve potansiyel pazar olarak takip edilen Sahra altı Afrika'nın öne çıktığına vurgu yapıyor.

BAE VE 3,3 TRİLYON DOLAR

Söz konusu raporda Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) dikkat çekiliyor. BAE'de pandemi sebebiyle durdurulan projelerin hayata geçirilmesi sürecinde tercih Türk müteahhitlerden yana kullanılıyor. Suudi Arabistan Prensi Muhammed bin Selman’ın haziran ayındaki Türkiye ziyareti sırasında da Türk müteahhitler konuk  bakanlar ve Ticaret Bakanımız Mehmet Muş ile de bir araya gelmiş, burada da ülkenin 3,3 trilyon dolarlık alt ve üstyapı ihaleleri konuşulmuştu. Uluslararası raporlarda da Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki 3,9 trilyon dolarında projenin hayata geçirilmesi öngörülürken, ilk etapta Irak ve Suudi Arabistan'da hemen ihale edilmeyi bekleyen 100 milyar dolarlık proje bulunuyor.

Firmalarımız Orta Doğu ve Afrika'da önemli işler üstleniyor. Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak Katar'daki teknoloji harikası Al Thumama Stadı da Türk imzası taşıyor.

AFRİKA İÇİN HIZLANMA

TMB'nin çalışmasına göre Nijerya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Tanzanya ve Gana olmak üzere Sahra-altı Afrika bölgesinde de 880 milyar dolar tutarında enerji, ulaştırma ve petrol projesinin gerçekleştirilmesi bekleniyor. Raporda, bu bölgeyi de yakından takip eden TMB’nin Kuzey Afrika’da öne çıkan Cezayir’e eylül ayında Ticaret Bakan Yardımcısı başkanlığında bir müteahhitlik heyeti ziyareti düzenlenmesi planlanıyor. Müteahhitler ayrıca yurt dışında Türk bankaları tarafından verilen teminat mektupları ve kontr-garantilerin doğrudan kabulünde yaşanan sıkıntıların ülkemiz diplomasisinin üst düzey ikili temaslarında gündeme alınması ihtiyacını da dile getiriyor.

SAVAŞTAKİ RUSYA'YA 4 PROJE

Geçtiğimiz yıl 11 milyar dolar tutarında rekor seviyede proje üstlenilen Rusya'da devam eden projeler 20 milyar doları buluyor. Ülkede şantiyeler kapanmasa da Avrupa şirketleriyle ortak yürütülen projeleri aksayan Türk müteahhitler, belirsizlik ve bekleme sürecinden olumsuz etkilenmesine rağmen yılın ilk 6 ayında Rusya'da 396 milyon dolar tutarında 4 yeni proje üstlendi.

Yurt dışında istihdam edilen Türk iş gücü sayısı 35 bin civarında. Bu sayının 100 bine çıkarılması hedefleniyor. Bunun için TMB ilgili bakanlık ve kurumlarla teması sürdürüyor. Bu iş gücü üzerindeki gelir vergisi istisnası sağlandığında sayının kolaylıkla 100 bine çıkacağı ifade ediliyor.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 95
  • Metin 1 yıl önce Şikayet Et
    Anlamadigim hep muhalefetsiniz oturdugunuz yerden sadece yalan hirsizlik kelimesinden baska birsey yazdiginiz yok nerden biliyorsunuz bu imzalarin atilmadigini bu projelerin yapilmadigini gelmesini istediginiz muhalefetin bunlarin 1 tanesini yapabilecegini dusunuyormusunda boyle yazip duruyorsunuz birkerede cok iyi iyisallah gercek deyin bukadar karamsarlik nedir ulkeye faydasi olan herseyin yaninda olunsa biraz iyi dusununki iyi olsun.
    Cevapla
  • Vural 1 yıl önce Şikayet Et
    Olmazlar bilader hainlik damarlarına işlemiş
    Cevapla
  • Sebahattin 1 yıl önce Şikayet Et
    Verilen haber dogru olmaya bilir ama yurt disindaki mutahitlerimiz basit adamlar degil cok guzel islere imzasini atan firmalar mevcut devlet garöntörunde firmalar gidiyor bir çoğunun arabistan ve umman da libyada avrupada afrikada faliyet gostern insanlar sirket olarak
    Cevapla
  • Asil Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Altı yalan üstü yalan olsada kime fayda daha fazla hırsızlık yapacaklar bu yalanlara karnimiz tok
    Cevapla
  • ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    gidin gidin oralara biraz nefes alalim
    Cevapla
  • Duran 1 yıl önce Şikayet Et
    Aç tavuk kendini darı ambarında görür
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle