Dolar ve Euro'da son durum

Haftaya 17.35 liradan başlayan dolar sabah saatlerinde 17.40 lirayı aştı. Sabah saatlerinde Euro/dolar ise 1.001'den işlem gördü

GİRİŞ 18.07.2022 09:16 GÜNCELLEME 18.07.2022 09:33

Geçen hafta 20 yılın ardından ilk kez Euro/dolar paritesinin 1 doların altına gerilemesiyle kur piyasalarında tarihi anlar yaşanmıştı.

Bu gelişmede ABD'de haziran ayında yıllık enflasyonun yüzde 9.1 ile beklentileri aşması etkili olmuştu. Enflasyonun beklentileri aşmasıyla Fed'den de 100 baz puanlık faiz artırımı beklenmeye başladı.

Geçen cuma ABD'de yükselen enflasyona rağmen perakende satışların yüzde 1 arttığının açıklanması Fed'e yönelik beklentilerde bir nebze yumuşamaya yol açtı. Bu sabah itibarıyla Euro/dolar 1.001'den işlem gördü.

Bu dengenin değişmesinde doların Fed kaynaklı güçlenmesinin yanında Rusya'nın Ukrayna'da devam eden işgal girişimi de etkili oldu. Analistler Avrupa ülkelerine yönelik büyüme öngörülerinde ucuz Rus gazının önemli bir etken olduğunu, savaşla beraber bu imkanın ortadan kalktığını belirtti. Dolayısıyla Avrupa Merkez Bankası (ECB) daha faiz artırımlarına başlamadan büyüme endişeleri başladı. Bu da doların Euro karşısında daha sert yükselmesine yol açtı.

Yurt içinde ise dolar haftaya 17.35 liradan başladı. Sabah saatlerinde 17.40 lirayı aştı.

Bu hafta dünya genelinde merkez bankaları takip edilecek. Hafta genelinde Japonya (BoJ), Avrupa (AMB), Endonezya, Ukrayna ve Güney Afrika merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacak.

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.