Aliağa'da sökümü yapılacak savaş gemisinde risk tespit edilmedi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, Brezilya donanmasına ait "NAe Sao Paulo" isimli savaş gemisinin Aliağa'da söküm işlemi için izin talebi sonrası kamuoyundakine benzer kaygıların duyulması üzerine bir kez yapılması gereken kontrollerin, bu alanda uluslararası yeterliliğe sahip uzmanlar tarafından, uluslararası kriterlere uygun biçimde tekrar tekrar yapıldığı ve Basel Sözleşmesi uyarınca gemide tehlikeli, riskli herhangi bir durum tespit edilmediği öğrenildi.
Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre, sökümünün teknik olarak dünyada sadece Türkiye ve Hindistan'da mümkün olduğu öğrenilen gemiyle ilgili işi Türk firma devraldı ve işlem için Aliağa tesisleri seçildi.
Tehlikeli atıkların sınırlar ötesi taşınması ve bertaraf edilmesinin kontrolüne ilişkin Basel Sözleşmesi uyarınca yapılan denetimler sonucunda gemide tehlikeli, riskli herhangi bir durum tespit edilmedi.
Avrupa Birliği Gemi Geri Dönüşüm Tüzüğü kapsamında uygun bulunan ve AB Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri Listesinde de yer alan gemi, "Bildirim formu, sörvey raporu, tehlikeli madde envanteri, radyasyon analiz belgesi, gemi söküm planı, gas free işleminin yapıldığına dair belge, Nükleer Düzenleme Kurumunun geminin sökülmek üzere ülkeye getirilmesinde radyolojik açıdan sakınca olmadığına dair resmi yazı" gibi tüm yükümlülükleri yerine getirdi ve tesise kabul edilmeme seçeneği ortadan kalkarak, tesise kabul edildi.
TEHLİKELİ DURUM OLURSA GERİ GÖNDERİLECEK
Geminin Türk kara sularında mevzuata ve yasal düzenlemelere uygun bir teknikle uluslararası yetkinliğe sahip uzmanların denetiminden geçirileceği, tehlikeli bir durum ve risk söz konusu olursa hiç tereddütsüz geri gönderileceği öğrenildi.
Uygun bulunması halinde mevzuata ve yasal düzenlemelere uygun bir teknikle, uluslararası yetkinliğe sahip uzmanlarca geminin söküm işlemi titizlikle gerçekleştirilecek.
Bakanlık yetkilileri, daha önce olduğu gibi bu konuda da halk sağlığını tehlikeye atacak bir duruma izin vermeyeceklerini vurguladı.
-
İ g 2 yıl önce Şikayet EtÇin varyag ı aldı sökmek için bizde bakımını yapıp ucak gemisi olarak kullanalımBeğen
-
Selim 2 yıl önce Şikayet EtHiç bir ülke 750 ton asbet nedeniyle kabul etmiyor. Türkiye sorun yok diyor. Aynı zamanda parçaları radyoaktif. Bu yüzlerce ton asbet ne olacak.Eğer gemi sökülürse bu zehir, yüzlerce yıl topraklarımızı zehirleyecek. Ülkemize bu kötülüğü yapmayınBeğen Toplam 4 beğeni
-
abdullah 2 yıl önce Şikayet Etuçak gemisini iceleyip daha büyügünü yapalımBeğen Toplam 5 beğeni
-
Apocan45 2 yıl önce Şikayet EtBrezilya da 5 sene söküm onayı alınamadı, Hindistan da onay alınamadı, bizde sağlık yönünden endişe yokmuş sökelim sorun değil oluyor, bu ülkede insanıma ne zaman insanca değer verilecek merak ediyorum.Beğen Toplam 4 beğeni
-
ömer 2 yıl önce Şikayet Etbu gemide radyasyonmu var soguk korusundiye bazı yerlerinde cam yunu vardır gerisi sac senmi nsöküyorsun laf olsun hurdaya kim fazla verirse onda kalır hem gemi planlıyıcılar not alıyor zurnanın son deligiBeğen
-
durmuş arslan 2 yıl önce Şikayet EtHep istemezük Allah’ın izniyle ortaya çıkan zararlı metalleri gazlarıda 15 temmuz ruhuyla yok ederiz çalışırız sürekliBeğen Toplam 2 beğeni