Evini yüksek kiraya veren ev sahipleri pişman oldu

Yüksek kiralar pişmanlık getirdi. Artan fiyatları kar sayan ev sahiplerinin ‘ödenmeyen kiralar' ve ‘hor kullanma' şikayetleri patladı.

GİRİŞ 12.07.2022 09:55 GÜNCELLEME 12.07.2022 10:25
Bu Habere 185 Yorum Yapılmış

Son dönemde, özellikle yabancıların artan ilgisiyle, mevcut kiracılarını çıkarıp, 3-4 katı fiyatlarla evlerini yabancı uyruklu kişilere kiraya vermeyi tercih eden ev sahiplerinden pişmanlık sesleri yükselmeye başladı.

Evi ederinin üzerinde rakamlara tutup, sonra taahhüt ettikleri tarihten erken çıkan, hasar bırakıp ortadan kaybolan veya kirasını ödemeden çıkan kiracılar nedeniyle mağduriyet yaşayan ev sahiplerinin bir kısmı çareyi dava açmakta buluyor.

Kiracısı iz bırakmadan kaybolanlar ise bir şekilde zararını sineye çekmek zorunda kalıyor. Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, bu sorunların özellikle kısa dönem kiralamalarda yaşandığını belirterek, "Bu tarz davalarla karşılaşıyoruz. Ortada kontrat da olmayınca, ev sahipleri zararlarının nasıl karşılanacağını bilmiyorlar. Burada hukuki olarak tavsiyemiz, kısa dönem için de olsa mutlaka taraflar arasında bir protokol imzalanması ve de yazlıklarda olduğu gibi kaparo alınması" diyor.

KİRACI, KİRACI ARIYOR

İSTOÇ İş adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir ise hemen ev bulma telaşıyla yabancı uyrukluların evleri fiyatına bakmaksızın tuttuğunu ancak özellikle Antalya ve Alanya'dan son zamanlarda gelen haberlerin, bazı kiracıların bu yüksek kiraları ödeyemediği yönünde olduğunu söylüyor.

Demir "Hatta yabancılara yönelik sosyal medya platformlarında, bazı yabancı uyruklu kişilerin, zaten kiracı oldukları daireleri, başkalarına kiraya verme çabası içerisinde olduklarını da görüyoruz" diye konuştu.

SAHTECİLİK TERS TEPTİ

Gazipaşa Emlakçılar Derneği Başkanı Savaş Türker ise Alanya'nın Rusya – Ukrayna savaşıyla birlikte hızla göç almaya başladığını, bölgeye gelen yabancıların da konut arayışına girdiğini hatırlatarak süreci şöyle anlattı: Bazı ev sahipleri, mevcut kiracılarını baskı ve taciz yoluyla çıkarıp, evlerini yabancılara verdiler. Ancak yüksek vergi vermemek için, çift sözleşme yaptılar. Göç idaresine 1000-2000 liralık düşük kiralar bildirirken, yüksek rakamları ise geçerliliği olmayan sözleşmelere yazdılar. Umuyoruz bu sayede ev sahipleri fahiş kiraların risk barındığını gördü ve kiralar normal bandına oturur."

17 İLÇEDE YASAKLANDI

Göç İdaresi Başkanlığı 1169 mahalleyi yabancı ikametine kapattı. Şenay Araç Demir, yabancı göçünden en fazla etkilenen İstanbul'da 15 ilçe, Antalya'da da 2 ilçede yeni yabancıların kiralama yapamayacağını hatırlatarak, bunun fiyatları dengeleyebileceğini söyledi.

KAYNAK: AKŞAM
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 185
  • İlyas 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunu devlet düşünecek oy verdiğiniz insanlara sorun neden böyle oldu diye diyelimki ev sahipleri zam yapmadı 2 binliralik bir dayre bu adam bu parayla bir yıl önce ne alirdimarketten bugün ne alir bı düşünün sorun ev sahibi kiracı sorunu değil sorun ülke millet sorunu bir ev 2 milyon lira kira ikibin TL olacak çok komik bence her iki tarafında düşünüp bu duruma bizi kim getirdi niye böyle oldu diye düşünmesi lazım o zaman suç kimde anlarsınız kimse kolay kazanmıyor ev sahibide kiracida sorun paranın alım gücü
    Cevapla
  • Mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Galiba sen ev sahibisin sorarim sana ev sahibi olan ancak Allah korkusu olmayan insanlar 2 ayda bir kafama göre 1000tl olan evi ard ard zam yaparak 5000 yaptı keyfi dolar artı yok tüp patladı yok hanımım ucuz dedi ne insaf var ne Allah korkusu eleştir ama ne hükümeti nede gariban kiracıyı ev sahibine sor hangi vicdan ve dinde var boyle olmayan vicdansizlik ha bu arada alım gücü sadece ev sahibine düşmedi kriz var lakin market raflarında ne ararsan mevcut ya olmasa yiyecek içecek o zaman eleştir hükümeti anlarım Allah din ve merhamet versin bizi bize bırakmasın rabbim sonuç bu olur
    Cevapla
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    Zaten emlak piyasasını emlakçılar araç piyasasında galericiler yükseltiyor haksız kazan zehir zıkkım olsun kim haksız yere para kazaniyorsa Allah yedirmeyin mazlumun parasini
    Cevapla
  • İsimsiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben bu ülkede, 25 senedir , gözü doymaz ev sahipleri ve vijdansız emlakçı sülükleri yüzünden bir kümes sahibi bile olamadım. Yetişemiyorum o fiyatlarına. Daha dün 300 bin lira olan dairelerin fiyatı trilyonlara çıkmış , 500 lira olan kiralar 5000 liraya yükselmiş. ALLAH aşkına söyleyin lan, bu 30, 40 senelik evlerinize dolarlarla masraf mı ettiniz? Durduğu yerde enflasyonu, dövizi, pahalılığı bahane edip de bu kadar zam yapıyorsunuz, evlerinize. Geçen yıl 450 bin lira olan evini adam emlakcı ile anlaşıp 1.450.000 TL. 'ye çıkarmış. 40 senelik evini . Benim geçen sene 200 bin lira olan birikimim hala 200 bin
    Cevapla
  • Caner 1 yıl önce Şikayet Et
    Sığınmacı dolduruldu ülkeye tabi sana ev kalmadı kalanda pahalandı saf vatandaş... Hala anlayamadın mı?
    Cevapla
  • Selman cinaroglu 1 yıl önce Şikayet Et
    Kac yillik emlkciyim bunun emlakcilarla ne ilgisi var komisyon ile calisiyoruz ne kadar ucuz mal o kadar daire satisi o kadar fazla komisyon pahali olan evi satamadiktan sonra ne fayda! bir de ustune diyelim ki satildi k.kirik 2+1 daireler 2milyon olmus bu daire kendini amorti edebilme suresi 250 ay olmak zorunda 7000 tl kira olsa 250 ay da 1750 yapar o kiralar bu fiyatlar icin normal kendi copunuzu pahalidan satarsiniz milletin malina laf atarsiniz
    Cevapla
  • Abdullah Dağdelen 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah böyle ev sahiplerinin eve zarar vermeyi bırak başlarına yıkarlar da akıllansınlar karekter meselesi
    Cevapla
  • Toprak bulut 1 yıl önce Şikayet Et
    Toprağın altında sorarlar adama hesabını kendilerini kiracının yerine koysunlar nerede kaldı sizin Müslümanlığıniz insanların kazandığı ne zaten bunun yemesi içmesi faturası üstü başı derdi borcu çoluğu çocuğu da var el insaf milletin gözünü hırs bürümüş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle