Bakan Dönmez'den petrol müjdesi: Bu bir rekor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ceyhan'da petrol kuyularını incelerken "Bölgede aynı potansiyele sahip 4-5 saha daha var. Oradaki çalışmalarımıza da hız verdik. Çukurova 2'den 358 metrede petrol bulduk ve bu bir rekor” dedi.

GİRİŞ 07.07.2022 07:57 GÜNCELLEME 07.07.2022 08:19
Bu Habere 183 Yorum Yapılmış

Ceyhan’a bağlı Soysalı Mahallesi’nde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) bağlı ‘Çukurova 1 ve Çukurova 2’ araştırma sahasında çalışmalar sonucu petrol bulundu. Petrolün yapılan araştırmalardan sonra yüksek kalitede olduğu öğrenilirken, alanda çalışmalar genişletildi.

CUMHURBAŞKANI MÜJDEYİ VERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise geçen hafta kabine toplantısı sonrası petrol müjdesini vererek, “Adana’da petrol arama çalışması yaptığımız iki kuyuda yüksek kaliteli petrol bulduk. Petrolün rezerv değeri yaklaşık 1 milyar dolar olarak hesaplanmıştır” ifadelerini kullandı.

Petrolün bulunduğu sahada çalışmalar sürerken bölgede 8 yeni kuyunun da açılması kararlaştırıldı. Bu kuyulardan ilkinin de çalışması başladı.

BAKAN DÖNMEZ İNCELEME YAPTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Mersin’deki ‘Abdülhamid Han’ gemisindeki incelemelerin ardından petrol bulunan Ceyhan'ın Soysalı Mahallesine geldi. Bakan Dönmez’e Vali Süleyman Elban, TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ay ve yetkililer eşlik etti.

"TÜRKİYE'NİN EN SIĞ KUYUSU"

İncelemelerin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, petrolün kalitesinin Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu söyledi. Bakan Dönmez, “Geçen Eylül 2021’de sondajı tamamlayıp deneme için üretimlerine başlamıştık. Şu anda üzerinde bulunduğumuz Çukurova-1 kuyusu, yaklaşık 430 metre civarında bir sığlıkta yer alan kuyu. Çukurova-2 ise 358 metreden. Bu kuyu, bu derinlikle Türkiye'de şimdiye kadar petrol çıkartılan en sığ kuyu özelliğini kazanmış oldu. Sığ kuyularda daha çabuk hedefe ulaşıyoruz, üretim maliyetleri ve yatırım maliyetleri oldukça düşük oluyor. Dolayısıyla burada son derece ekonomik bir petrol bulduğumuzu ifade edebilirim” diye konuştu.

"TOPLAM 10 KUYUYA ULAŞACAĞIZ"

‘Çukurova 1 ve Çukurova 2’ kuyularından günlük ortalama 100-120 varil petrol üretildiğini aktaran Bakan Dönmez, “İnşallah yıl sonuna kadar burada 8 kuyu daha açıp toplam 10 kuyuya ulaşacağız. Bu bölgedeki üretilebilir petrol rezervi de yaklaşık 7 buçuk 8 milyon varil. Bunun da 1 milyar dolar ekonomik büyüklük ifade ettiğini söyleyebiliriz” dedi.
Bölgede 4-5 sahanın daha olduğunu ve araştırmaları sürdürdüklerini kaydeden Enerji ve

Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, daha sonra şunları söyledi:

“Benzer formasyona, potansiyellere sahip 4-5 saha daha var. Oradaki çalışmalarımıza da hız verdik. Önce 2 ve 3 boyutlu sismik araştırmalarımızı tamamlayacağız. Ardından da yine burada olduğu gibi keşif ve keşifte yakalarsa üretim amaçlı kuyularımızı açmış olacağız. Belki buradaki toplam keşif miktarımızı 8-10 kata kadar arttırmış olacağız. Son yıllarda Türkiye Petrolleri olarak hem karada hem de denizde araştırma çalışmalarımıza yoğunluk vermiştik. Biliyorsunuz ilk keşfimizi Karadeniz’de yaptık ve 540 milyar metreküplük doğalgaz bulduk. Orada geceli, gündüzlü bir çalışma var. İnşallah Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında o gazı milletimizle buluşturacağız. Onun yanında karada da keşiflerimiz var. Keşfin büyüklüğüne bakmaksızın, az yada çok demeksizin enerjide dışa bağımlılığımızı azaltacak her bir varile ihtiyacımız var. 4-5 sene önce Türkiye Petrollerinin günlük petrol üretimi 37 bin varil iken bugün itibariyle 60 bin varili geçmiş durumda. Son 4-5 yılda ilave keşiflerle birlikte toplam rezervimize 70 milyon varillik bir miktarı daha eklemiş olduk. Ülkemiz maalesef enerjide dışa bağımlı. Petrolün neredeyse yüzde 92’sini, doğalgazımızın yüzde 99’unu ithal ediyoruz. Bugünlerde kamuoyunun, dünyada herkesin fiyatlardan şikayetçi olduğu bir dönemde bu tip keşifler yüreğimize su serpiyor. Yöre halkı bu keşiften son derece memnun. Belki bu ülke ileride Batman ve Adıyaman’da olduğu gibi üretim merkezi haline dönüşmüş olacak.”
Açıklamaların ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bölgede oturan vatandaşlarla görüştü.

KAYNAK: İHA
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 183
  • Zafer 1 yıl önce Şikayet Et
    400 Metrede var ise daha derinlerde daha büyük rezevler vardır du kuyuları gibi
    Cevapla
  • Jeohaluk 1 yıl önce Şikayet Et
    2. Almanyada rusyada kapatılmış tüketilmiş kömür altın yataklarından bana ne. Sen kendi ülkeni keşfet. Uydusundan mühendisine kadar bütün imkanlar artık var.
    Cevapla
  • Jeohaluk 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben yüksek jeoloji mühendisiyim. Öğrencilik yıllarından beri Türkiyede bulunan 7 bölgeye 7 ayrı ekip kurulmasını düşünmüşümdür. Her bölgede kendi içinde jeoloji jeofizik maden endüstri vb. Gibi mühendisler ve arkeologlar dan oluşan gruplar. Her grup kendi bölgesinde herşeyi arayıp ne varsa ortaya koyacak. Arkeologlarla beraber de gömülü hazineler çıkacak. Benim öğrenciliğimde(2000li yıllarda) 1950 lerde yapılmış topografik haritalar kullanılırdı. Güncel haritalar hala mevcut değil. Ayrıca bütün dünya kendi 1/25000 lik jeolojik haritaların çıkardı biz hala daha bilmiyoruz. Üniversiteler hala daha yurtdışındaki maden yataklarını inceler. Öncelikle de üniversitelerden başlamak lazım işe.
    Cevapla
  • Kemal 1 yıl önce Şikayet Et
    Tebrikler ve teşekkürler.
    Cevapla
  • Hasan SGK Emekli 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu Toki konut inşaatlarında ve 500 milletbahçesi için yapılan Forekazık sondajlarında yapılan masraflar Petrol sondajı için harcansaydı şuan belkide petrol ihracatcısı ülke olmuştuk.Karalarda petrol arama faaliyetleri en başarısız olduğumuz alan.Denizlerdeki ise Mavi vatan için göstermelik faaliyetler.Mavi vatan sınırları için fırkateynlerimiz varken butür işlere ne gerek var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle