Asgari ücret maliyetleri yükseltmiş! Bayramdan sonra yüzde 30 zam yapacağız

Asgari ücrete yapılan zammın hammadde fiyatlarını yükselttiğini iddia eden mobilya sektörü temsilcileri, mobilya fiyatlarına bayramdan sonra yüzde 20 ila 30 zam yapacaklarını açıkladı.

Asgari ücret maliyetleri yükseltmiş! Bayramdan sonra yüzde 30 zam yapacağız
Asgari ücret maliyetleri yükseltmiş! Bayramdan sonra yüzde 30 zam yapacağız
GİRİŞ 06.07.2022 14:14 GÜNCELLEME 06.07.2022 14:15
Bu Habere 615 Yorum Yapılmış

Mobilyacılar Kurban Bayramı’ndan sonra mobilyaya zam yapacaklarını açıkladı. Hem artan hammadde fiyatları hem de artan asgari ücret nedeniyle maliyetlerin yükseldiği kaydedilirken, sektörün kalifiye ve diğer elemanlarını elinde tutmak için bayram bitimiyle bu artışları yüzde 20 ila 30 arasında fiyatlara yansıtacağı belirtildi.

"BAYRAMDAM SONRA ZAM YAPMAYA BAŞLAYACAĞIZ"

Asgari ücrete gelen artışın zincirleme olarak herkese yansıyacağını dile getiren MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, “Dolayısıyla aldığımız malzeme fiyatlarında da artışa neden olacak. Birde iç piyasa daraldığı için neredeyse hiç yansıtmıyorduk. Şimdi sunta ve MDF’den gelen artışlara bakacağız. Bayramdan fabrikalarda suntaya zam yapacaklar. Bizde bu artışları ve işçilik maliyetlerimizi hesaplayıp zam yapmaya başlayacağız. Büyük ihtimalle yüzde 20 ila 30 arası bir zam olacak. Dolayısıyla zamdan etkilenmek istemeyenlere bayram öncesi alım yapmalarını öneriyoruz.” diye konuştu.

ARTIŞ İÇİN HAMMADDECİLERİ BEKLİYORLAR

Asgari ücrette artışın artmasının hayat pahalılığı karşısında atılması gereken bir adım olduğunu belirten Art Design Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Terzi konuyla ilgili şöyle konuştu:

“Asgari ücrette iyileştirmeler yapılırken enflasyon düşürülemediği müddetçe asgari ücretteki artışın da bir anlamı kalmıyor. Aynı zamanda işverenler açısından artan ham madde maliyetleri karşısında işçilik maliyetleri de artıyor ki bilindiği üzere sektörümüzde kalifiye eleman sorunu bulunuyor ve bu da bizim mevcut çalışanı elde tutmamız için daha fazla zam yapmamız anlamına geliyor. Bu da tabii ki ister istemez fiyatlara yansıyacak.”

Zaten karlılıkları erittiklerini aktaran Terzi, zam olacağının kesin olduğunu ancak oranı ise ham madde tedarikçilerinin yapacakları zama göre belirleyeceklerini dile getirdi.

SON TÜKETİCİYE YANSIYACAK

Bayram sonrası asgari ücretteki yansımaların etkilerini mutlaka göreceklerini açıklayan Albox Yönetim Kurulu Başkanı Olgun Sağlam da, “Çünkü bu durum bütün sektörlere işverenlere bir artı maliyet getiriyor. Dolayısıyla bu artı maliyet ister istemez tüketiciye zam olarak yansıyacaktır. Alım gücünün yükseltilmesi için verilen bu destekler ise enflasyonu aşağı çekmeyecek. Çünkü bayramdan sonra hammaddeciler fiyatlarına yansıtacak bizde mecburen son tüketiciye yansıtmak zorunda kalacağız.” dedi.

KAYNAK: DÜNYA/LEYLA İLHAN
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 615
  • Emeklidur 1 yıl önce Şikayet Et
    Son aylarda yapılan yüzde yüzlük zamlar yetmedi mi.Bir türlü doymuyorsunuz.İlla ki ekonomi allak bullak olmalı.Ne diyelim toprak doyursun.Gözü aç olan ne kadar kazansa doymaz.
    Cevapla
  • okumaz 1 yıl önce Şikayet Et
    Yani işçiye yapılacak üç kuruş zam ağrına gidiyor. 10 lira değil de 8 lira kar edilse olmuyor. İşçi de kazansın istemiyor kapitalist zihniyet. Hep daha fazla hep bana...
    Cevapla
  • abdulbaki 1 yıl önce Şikayet Et
    chp hırsızlığa yolsuzluğa izin vermeyeceğiz diyor. milletin tamamı hırsız dolandırıcı olmuş. kim gelse ne yazar. ücretlere yapılan yüzde otuz zammı daha fazlası ile ürünlere yansıtanlar, alçak fırsatçı ve haindir. işçiliğin bir ürüne yansıması yüzde beşi geçmez, üstelik bu yüzde otuz artış üründe ancak yüzde ikilik bir artış sağlar. bu da demek oluyor ki, her kes fırsatçı. böyle bir ülkede ancak bu insanların hakkında sıkıyönetim gelir.
    Cevapla
  • Halk bittik 1 yıl önce Şikayet Et
    Devletin balyoz gibi yumruyu bu firmaların üzerine çökmedikçe daha bu kısır döngü devam edecek ve enflasyon kat be kat artacak. Ama görüyor ki insanlar zam yapacağını açık açık söyleyen bu firma ve marketlere hiçbir yaptırım uygulanmıyor ve yapılan yaptırımlar halka açıklanmıyor. Maaşlar 100 bin tl olur patatesin kg ı 150₺ olur. Bir koltuk takımı 50 bin tl olur. yazık piyasayı devlet kontrolüne almak için ne bekleniyor!!!!
    Cevapla
  • şaka olmalı 1 yıl önce Şikayet Et
    yahu ekonomi bakışınız buysa hakkaten işimiz zor. kardeşim cari açık var cari açık!! bunu da mobilyacı kapatmıyor. devlet kapatıyor. önce devletimiz cari açığı kapatsın gerisi gelir.
    Cevapla
  • yunus 1 yıl önce Şikayet Et
    fabrikatörler az üretirim az eleman çalıştırırım malı değerinde satarım satamazsamda giderim az olur mantığı ile yaklaşıyorlar dolayısızla ürün az oldumu değeri artar zam gelir arz talep meselesi biraz ekonomiden anlayın yahu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle