Türkiye Somali'de hidrokarbon arayacak

Türkiye'yi ziyaret eden Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Türkiye ile ortak çalışma yürüttüklerini belirterek Somali'de ortak sondajla birlikte hidrokarbon arayacaklarını açıkladı.

GİRİŞ 06.07.2022 08:05 GÜNCELLEME 06.07.2022 09:24
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Somali’nin hidrokarbon zenginliklerine ilişkin bir soru üzerine Mahmud, 2012'de bu konuda çalışmaya başladıklarını ancak o zaman hiçbir verinin mevcut olmadığını söyledi. Mahmud, hidrokarbon zenginlikleri konusunda veri elde etmek için 2015'te yeniden çalışmaya başladıklarını ve sismik araştırmalar yaptıklarını belirterek "Bugün, Somali'nin hidrokarbon potansiyeli hakkında çok iyi veriler var ancak bu veriler yeterli değil." dedi.

Somali'nin Afrika'nın en büyük kıyısına sahip olduğunu kaydeden Mahmud, tüm bölgenin henüz araştırılamadığını söyledi.

TÜRKİYE İLE HİDROKARBON ARANACAK

Mahmud, buna rağmen en azından başlamak için yeterli veriye sahip olduklarını vurgulayarak "Bu kaynakların işletilmesi için gerekli olan bazı yasal enstrümanları geliştirdiğimiz bir süreçten geçtik. Bu kaynakların işletilmesi için gerekli olan bazı yasal araçları geliştirdik. Kurumları, bakanlığı, makamı, şirketi kurduk." dedi.

Türkiye ile hidrokarbon konusundaki işbirliğine değinen Mahmud, şunları kaydetti:

"Türkiye, teknoloji, bilgi ve teknik uzmanlık açısından çok gelişmiş bir ülke. Türkiye ve Somali hükümeti arasında bu hidrokarbon meselesinde birlikte nasıl çalışabileceğimize dair belirli süreçler ve görüşmeler var. Bu, bizim için öncelikli bir alan. Türk hükümetine inanıyoruz ve güveniyoruz. Ortak olarak Türk şirketlerine güveniyoruz. Hidrokarbonda hükümetler arası ortaklık konusunu görüşmeye başladık. Başlangıç aşamasındayız, birlikte çalışıyoruz."

SOMALİ'NİN POTANSİYELİ

Somali’de 1991'den önce uluslararası petrol ve gaz devlerinin anlaşmaları mevcuttu ancak iç savaş nedeniyle ülkeden çekildiler. Federal Hükümetin 2012’de yeniden kurulmasından bu yana, yabancı yatırımcıları çekmek için yasal çerçeve oluşturuldu. Somali Petrol Otoritesinin kurulmasını içeren Petrol Yasası 2020’de kabul edildi. Aynı yıl ülkedeki petrol operasyonları için yeni bir düzenleyici olan Somali Petrol Kurumu (SPA) kuruldu.

Jeosismik çalışmalar, Somali'nin en az 30 milyar varil petrol ve gaz rezervine sahip olabileceğini gösteriyor. Detaylı keşif ise 3 ila 5 yıl sürebilir. Öte yandan Somali Petrol Bakanlığı, Şubat 2022’de açık denizlerde hidrokarbon aramak için ABD Houston merkezli Coastline Exploration şirketiyle 7 üretim paylaşımı anlaşması imzaladığını açıkladı.

KAYNAK: AA
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 50
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Müthiş rüzgar enerjisi potansiyeli var aslında. Keşke terör sorununu bir şekilde kontrol altına alabilse
    Cevapla
  • Batmanlı vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    "Hasan" adlı arkadaşın yorumu çok yerinde.Batman Kozluk ilçesi Yedibölük köyü . Görgü tanıkları anlatıyor:"petrol fışkırdı" sonra kuyuyu kapatıldı ve o günden bugüne kuyu hala kapalı
    Cevapla
  • Özüyılmaz23 1 yıl önce Şikayet Et
    Her yerde petrol var maliyetleri ve kalitesi düşük şirketler çıkartmıyor
    Cevapla
  • Ankaralı 1 yıl önce Şikayet Et
    TC. Enerji kaynağı olan ikinci ülkeler ile kazan kazan anlaşması yaparak çok acil ülkemizin yıllık petrol ve doğalgaz ihtiyacımızı karşılayacak enerji kaynaklarına ulaşmak için çalışmalar yapmalıyız, ülkemizde aramalar yapılmalıdır ancak enerjisi tespit edilmiş ülkelere ihtiyacımızın karşılanması için çok acil ve ısrarla anlaşma sağlanması için çalışmalıyız,...
    Cevapla
  • ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    doğu türkistanda da hidrokarbon ve petrol arayın. hem türk hem müslümanlar. somaliden fazlaları var
    Cevapla
  • Tığ go ki go 1 yıl önce Şikayet Et
    Çin toprağında çinden izinsiz petrol nasıl aranacak önce doğu türkistan nerede bi haritadan bakıpta yazsaydın keşke
    Cevapla
  • 1453 Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya ve Çin var orada.
    Cevapla
  • murat 1 yıl önce Şikayet Et
    arabın arap olmayandan farkı takvasınıdır siyahın beyaza beyazın siyaha üstünlüğü yoktur veda hutbesinden olan bir söz bize öğretir ki müslümanın diğer müslğmandan farkı yoktur. kusursuz olan islamdır insan lar değildir o oyl3e yaptı bu boyle yaptı hikayeleri gerçeği değiştirmez kardeşi,m
    Cevapla
  • Bakış açısı 1 yıl önce Şikayet Et
    Komik şey. sadece senin aklın çalışıyo demi.
    Cevapla
  • Enes 1 yıl önce Şikayet Et
    ulan doğu Türkistan nerde biliyor musunuz. çin toprağı. abd oraya giremiyor.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu ve benzeri, nokta koordinat veren değerli yorumcular. Bu bilgileri, lütfen devletin üst birimlerine (CİMER vb yoluyla) bildirsinler. En faxla 5 dakikamızı alır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle