Petrol zengini ülkeyle kritik anlaşma! Türkiye'den transfer edecekler

Türkiye, savunma sanayisi imkanlarını dünyanın en büyük 12'nci petrol üreticisi olan Nijerya ile paylaşacak. Nijerya'ya yakın zamanda 2 adet Açık Deniz Karakol Gemisi satışı gerçekleştirildi.

Petrol zengini ülkeyle kritik anlaşma! Türkiye'den transfer edecekler
Petrol zengini ülkeyle kritik anlaşma! Türkiye'den transfer edecekler
GİRİŞ 05.07.2022 17:15 GÜNCELLEME 05.07.2022 17:15
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

TBMM Dışişleri Komisyonunun son toplantısında, Türkiye ile Nijerya Arasında Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi kabul edildi.

Komisyonda, milletvekillerine bilgi veren Kıran, Türkiye'nin Afrika'daki en eski diplomatik mevcudiyetlerinden birinin Nijerya'da bulunduğunu, Türkiye ile Nijerya arasındaki diplomatik ilişkilerin 60'ıncı yılının idrak edildiğini söyledi.

Dünyanın en büyük 12'nci petrol üreticisi, 8'inci büyük ihracatçısı, aynı zamanda 200 milyonu aşan nüfusuyla kıtanın en kalabalık ülkesi konumundaki Nijerya'nın, Türkiye'nin, Afrika ile derinleşen ortaklık ilişkilerinde öne çıktığını belirten Kıran, "Karşılıklı ziyaretlerimiz sayesinde ikili ilişkilerimizi her geçen gün daha ileri taşıyor, dostluğumuzu pekiştiriyoruz." diye konuştu.

Kıran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ekim 2021'de Nijerya'yı ziyaret ettiğini, Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari'nin de Aralık 2021'de İstanbul'da Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'ne katıldığını hatırlattı.

Yavuz Selim Kıran

Türkiye'nin, Kovid-19 salgını döneminde Nijeryalı kardeşlerini yalnız bırakmadığına dikkati çeken Kıran, "Ağustos 2020'de imzaladığımız hibe anlaşması uyarınca Nijerya'ya sağlık malzemeleri ulaştırdık. Sahraaltı Afrika'da 2'nci, Afrika genelinde 6'ncı büyük ticaret ortağımız olan Nijerya ile ekonomik ilişkilerimizi daha ileriye taşımak için çalışmalarımızı birlikte sürdürüyoruz. Müşterek gayretlerimizde salgının aramızdaki ticareti olumsuz etkilemesine izin vermedik." ifadesini kullandı.

Türkiye ile Nijerya arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 2 milyar dolar seviyesine çıktığını, ülkede Türk sermayeli 50'nin üzerinde firmanın bulunduğunu anlatan Kıran, gelişmeye müsait ikili iş birliği alanlarından birinin de savunma sanayisi olduğuna işaret etti.

"2 ADET AÇIK DENİZ KARAKOL GEMİSİ SATIŞI GERÇEKLEŞTİRDİK"

Türkiye'nin, 2021'de savunma sanayisi alanında yıllık 10 milyar dolarlık ciroya ulaştığını anımsatan Kıran, "Afrika savunma sanayisi ihracatımızın en hızlı arttığı kıtaların başında geliyor. Afrika ülkelerine savunma sanayisi ihracatımız 2021'de bir önceki yıla göre 8 kat artmış durumda. Nijerya'nın savunma sanayisi ürünlerine ilgisinin arttığını da memnuniyetle müşahede ediyoruz, bu ülkeye yakın zamanda 2 adet Açık Deniz Karakol Gemisi satışı gerçekleştirdik. Savunma sanayisi firmalarımız pek çok projeyi yakından takip etmeyi sürdürüyor." açıklamasında bulundu.

Ekim 2021'de imzalanan Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması'nın, Nijerya ile savunma sanayisi iş birliğine hukuki temel oluşturacağını vurgulayan Kıran, şunları kaydetti:

"Anlaşma ile savunma ürün ve hizmetlerinin geliştirilmesi, üretimi, tedariki, idamesi, teknik ve lojistik destek alanlarında etkili bir iş birliği için gerekli çerçeveyi çiziyoruz. Teknoloji transferi, her türlü eğitim, iş birliği ve belge alışverişi konularını düzenliyoruz, savunma sanayisi kapasitelerimizin artırılmasına imkan sağlıyoruz. Nijerya ile bu alanda diyaloğumuzu artırarak savunma sanayisi alanındaki ihtiyaçlarını daha iyi anlamayı amaçlıyoruz. Anlaşmanın sunduğu yasal zeminde savunma sanayisi ürün ve hizmetlerimize pazar imkanı oluşturulacağına, bunun da ihracatımıza katkıda bulunacağına inanıyoruz."

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 17
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Nijerya ve Kongo Afrika nın suç deposudur.
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis bi 5 yıl daha seçilmesi durumunda Dünyanın tek hakim süper gücü olacaktır. bunu gören abd ve avrupa Reisi devirmek için içerde ip fetö chpkk pkk terör örgütlerini kullanıyor.Ekonomik kriz Türkiye yi iflas ettirmek için planlandı göreceksiniz kendileri batacak Allah tuzaklarını bozacaktır.
    Cevapla
  • Deli dumrul 1 yıl önce Şikayet Et
    Reis bi 5 yıl daha seçilmesi durumunda Dünyanın tek hakim süper gücü olacaktır. bunu gören abd ve avrupa Reisi devirmek için içerde ip fetö chpkk pkk terör örgütlerini kullanıyor.Ekonomik kriz Türkiye yi iflas ettirmek için planlandı göreceksiniz kendileri batacak Allah tuzaklarını bozacaktır.
    Cevapla
  • Bayrampaşalı 1 yıl önce Şikayet Et
    Tamam anlaşıldı. Petrol ve Gaz mevzusu yine Özel Sektöre kaldı. Artık kaldık mı özel sektörün insafına yap işlet Devret olucak. Sonuç olarak Petrol ve gaz kalmayınca bize vericekler kuyuları. Bunlar olmasa bile. Türkiye'de en pahalı ürünü bize vericekler. AB yine Lord her halükarda baksanıza Ülke'nin her zerresine buğday atın yeşerir. Ama biz de buğday yok. Belki sayarsınız bana ama mantıklı ve uzun düşünürseniz ne demek istediğimi anlarsınız. Ayrıca birçok Ülke ile anlaşma yapıldı. Nedir bu anlaşmaların derin detayı millet ile paylaşılmadı. Belkide yeni Lozan'lar geliyordur nereden bilicez ?
    Cevapla
  • TRTR 1 yıl önce Şikayet Et
    bizde buğday yokmu????
    Cevapla
  • Erkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Aferim adamlar Savunma Sanayinin nekadar önemli oldunu biliyorlar. Vampirlere sana saldirmasini istemiyorsan güclü olacaksin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle