Tüm dünya diken üstünde! Bu sözlerle duyurdu: Türkiye ve BM ile görüşüyoruz

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenski, Ukrayna'nın Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) ile Ukrayna limanlarından tahıl ithalatının yapılabilmesini güvence altına almak için görüşmeler gerçekleştirdiklerini açıkladı.

GİRİŞ 05.07.2022 16:04 GÜNCELLEME 05.07.2022 16:09
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Buğday fiyatları son iki ayda rekor seviyelere yükselirken, tahıl krizi dünya çapında hissediliyor.

Halihazırda hava koşullarından ve koronavirüs pandemisinden etkilenen küresel gıda piyasası, Rusya-Ukrayna çatışması ve Batı'nın Moskova'ya yönelik yaptırımları nedeniyle bir darbe daha aldı.

Zelenski, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile yaptığı basın toplantısında, "Görüşmeler, Türkiye, BM ve limanlarımızdan çıkan tahılın güvenliğinden sorumlu olan temsilcilerimiz arasında devam ediyor" dedi.

Zelenski Ukrayna'nın BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile konu üzerine "doğrudan" görüştüğünü ve BM'nin "sadece aracı bir rol değil öncü bir rol üstlendiğini" belirtti.

Basında son zamanlarda çıkan haberler bu görüşmelerin yakında Türkiye'de yapılabileceğine işaret ediyordu.

Dünyanın başlıca tahıl ihracatçılarından biri olan Ukrayna, Rusya'yı gemilerin geçmesine izin vermemekle suçluyor. Rusya ise bu suçlamaları reddediyor.

Zelenski, limanlarda 22 milyon ton tahılın sıkışıp kaldığını ifade etmiş ve sonbaharda yaklaşık 60 milyon ton daha tahılın hasat edileceğini söylemişti.

Ukrayna aynı zamanda Rusya'yı Ukrayna tahılını çalmakla suçluyor ve tahılın Rusya'nın ele geçirdiği bölgelere, Rusya'ya ya da diğer ülkelere götürüldüğünü iddia ediyor.

KAYNAK: REUTERS
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • İnanan 1 yıl önce Şikayet Et
    Zelinsky yalan söyleyip dünyayı kandırıyor. Ukrayna maximum 40 milyon tahıl üretir ve bunun 100 de 75 ini halkına 100 de 25 inide ihrcat yapar buda 10 milyon ton eder. Tabiki normal şartlarda şimdi savaş zamanı bu kadar tahıl olmaz ve çok az da ihracat olur. Yani abartıldığı kadar tahılı yok. Kendini Ukrayna yı önemli göstermek için piyasayı kandırıyor.
    Cevapla
  • HasanHoca 1 yıl önce Şikayet Et
    Birleşmiş Milletler ne iş yapıyor. Zavallı bir ülke olsa şimdi burundan getirmişti. Hadi bakalım Rusyaya da bi görünün.
    Cevapla
  • HasanHoca 1 yıl önce Şikayet Et
    Bütün Dünya bir olup Rusya'yı haritadan silme zamanı gelmedi mi?
    Cevapla
  • Abbas kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    AB ye zerrei miskal buğday vermeyin ne halt yerse yesinler aracı bile olmayın
    Cevapla
  • Mizah 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya elindeki kozu niye versin. Rus zalimdir kimseye hayrına hiç bir şey vermez.
    Cevapla