Resmi Gazete'de yayımlandı! Yeni bir elektronik para kuruluşu geliyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK) Ozan Elektronik Para'ya faaliyet izni verdi. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete'de yayımlandı! Yeni bir elektronik para kuruluşu geliyor
Resmi Gazete'de yayımlandı! Yeni bir elektronik para kuruluşu geliyor
GİRİŞ 05.07.2022 09:14 GÜNCELLEME 05.07.2022 09:23

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca (BDDK), Ozan Elektronik Para AŞ'nin üye iş yerleri ile anlaşma yapan kuruluş olarak faaliyette bulunmasına izin verildi.

BDDK'nin Resmi Gazete'de yayımlanan Kurul kararına göre, Ozan Elektronik Para AŞ, üye iş yerleri ile anlaşma yapan kuruluş olarak faaliyette bulunabilecek.

Söz konusu karar, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ile Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik uyarınca alındı.

GEÇEN YIL VISA BAŞVURUSU DA ONAYLANMIŞTI

Ozan Elektronik Para; İngiltere, Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD’de hizmet vermek üzere gerekli lisans ve altyapı çalışmalarını sürdürüyor. Şirket bu amaçla geçen yıl Visa Üyesi olmuştu. Ozan Elektronik Para, Visa üyelik sürecini başarıyla tamamlayarak bireysel kullanıcılar ile küçük ve orta ölçekli işletmeleri finansal servislerle buluşturmayı amaçlıyor. Ozan Visa Kart kullanıcıları, dünyanın her yerinde güvenle harcama yapabilecek.

ELEKTRONİK PARA KURULUŞU NEDİR?

Elektronik para, 6493 sayılı Kanunda tanımlanmaktadır. Elektronik para, ihraç eden kuruluş tarafından kabul edilen fon karşılığı ihraç edilen, elektronik olarak saklanan, ödeme işlemlerini gerçekleştirmek için kullanılan ve elektronik para ihraç eden kuruluş dışındaki gerçek ve tüzel kişiler tarafından da ödeme aracı olarak kabul edilen parasal değerdir.

Elektronik paranın aşağıdaki özellikleri taşıması gerekir: 

  • Mutlaka bir fon karşılığı çıkarılmış olması gerekmektedir. Bu kapsamda BDDK görüşüne göre bitcoin ülkemizde elektronik para olarak kabul edilmemektedir.
  • Elektronik ortamda terminal ve/veya bilgisayar vb. gibi araçlar üzerinden kullanılabilir.
  • Elektronik para yüklü kartlar tek ve/veya çok maksatlı olabilir.
  • Elektronik para anında kişiler arasında el değiştirir. 5411 sayılı Kanun uyarınca faaliyet gösteren bankalar, Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi ve bu Kanun kapsamında elektronik para çıkarma izni verilen elektronik para kuruluşları dışındaki kişilerin elektronik para ihracı faaliyetinde bulunmaları yasak.
KAYNAK: AA
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar