Konya'daki firma 70 ülkeye plastik sondaj borusu ihraç ediyor

Konya'da plastik sondaj borusu üreten firma, 70 ülkeye ihracatıyla ekonomiye yıllık 10 milyon doları aşkın katkı sağlıyor.

Konya'daki firma 70 ülkeye plastik sondaj borusu ihraç ediyor
Konya'daki firma 70 ülkeye plastik sondaj borusu ihraç ediyor
GİRİŞ 04.07.2022 23:25 GÜNCELLEME 04.07.2022 23:25
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla üretim ve ihracat kapasitesini yıldan yıla artırarak hem ülkede hem dünyada adını duyuran Düzgünler Plastik, fabrikasında kullandığı makineleri de kendisi üretiyor.

Firmanın sahibi Ziya Düzgün, AA muhabirine, firmanın çiftçilikle uğraşan babası Ekrem Düzgün tarafından 1975'de kurulduğunu ve sanayicilik faaliyetlerine başladıklarını söyledi.

Firmanın ilk olarak un fabrikalarında kullanılan metal elek üretimi yaptığını anlatan Düzgün, "O yıllarda bu ürün Almanya'dan ithal edilen bir üründü. Uzun yıllar boyunca ithalatın önünü kesmiş olduk. 1980'li yıllarda metal sondaj borusu üretimine başladık. Metal sondaj borusu üretimiyle sulama sektörüne giriş yapmış olduk." dedi.

Düzgün, PVC sondaj borusu üretimine 1999'da başladıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu üretimin 23'üncü yılındayız. Avrupa'nın en büyük sondaj borusu (plastik) üreticisiyiz, 70 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yıllık 25 bin ton boru üretiyoruz. 2018'de geri dönüşüm sektörüne de giriş yaptık. Yıllık 10 bin ton kadar da geri dönüşümden plastik ham madde üretiyoruz. İhracatta öne çıkan bir firma olmak için gayretle çalışıyoruz. İhracat yaptığımız başlıca ülkeler, Balkan ülkeleri. Sınır komşularımız olduğu için kara yoluyla ihracat yapılabildiği için daha kolay oluyor nispeten. Almanya, Çekya, Slovakya, Macaristan, Türk Cumhuriyetleri, komşumuz İran, Gürcistan, Irak, Kuzey Afrika ülkeleri Libya ve Mısır, Cezayir. Ayrıca Batı Afrika sahillerinde hemen hemen Fransızca konuşan ülkelerin hepsine ihracat yapıyoruz."

"Üretimde kullandığımız makinelerin yüzde 90'ı kendi ürettiğimiz makineler"

Plastik boru üretiminde kullanılan makineleri de 2015'ten beri ürettiklerini ve ihraç ettiklerini anlatan Düzgün, şunları kaydetti:

"Ağırlıklı olarak Güney Amerika ülkeleri ve Avrupa'da özellikle Kuzey İrlanda, plastik boru makinesi sattığımız ülkeler. Üretimde kullandığımız makinelerin yüzde 90'ı kendi ürettiğimiz makineler ve spesifik tasarımlar. Ayrıca 2008'de TÜBİTAK destekli projemizle dünyada bir ilk olarak plastik kolon borusu ürettik. 2010 TSE tarafından onaylandı. Ağırlıklı ihracattaki başat üretimimiz plastik kolon borusu. Bu ürün metal boruların alternatifi oldu ve dalgıç pompa uygulamalarında kullanılıyor. 350 metre derinliğe kadar yer altından su çıkartmada kullanılıyor."

"Bakan Varank'ın önerilerini dikkate alacağız"

Düzgün, Çumra Organize Sanayi Bölgesi'nde 200 bin metrekare alanda yeni yatırımlar yapacaklarını bildirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın Konya'daki temasları kapsamında fabrikalarını da ziyaret ettiğini aktaran Düzgün, "İhracat kapasitemiz yıllık 10 milyon dolardı. Bunu çok daha yukarı taşımayı hedefliyoruz. Personel sayımızı makine yatırımımızı ve ihracatımızı artıracağız. Bakan Bey'e çok teşekkür ediyoruz. Kısıtlı vaktine rağmen bize vakit ayırdı, çalışmalarımızı yerinde gördü, önerilerde bulundu. Önerilerini dikkate alacağız. Ülkemiz için durmadan azimle, gayretle çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Ziya Düzgün'ün oğlu Ekrem Düzgün de firmanın üçüncü kuşağı olarak üretim, dış ticaret ve finans bölümleriyle ilgilendiğini dile getirerek, "Babamdan devraldıktan sonra ben de firmamızı olabildiğince ileri taşıyıp, 'Ülkeme ne kadar faydalı olabilirim' onun yollarını arayacağım." dedi.

Firmanın dış ticaret sorumlusu Nazmi Emin Akar ise "Ben de firmanın üçüncü kuşağı olarak diğer yöneticiler gibi başarı odaklı çalışıyorum. Geçen yıl 70 ülkeye fatura kestik, ihracat yaptık. Bunu önümüzdeki yıllarda daha da artırarak hem istihdam açısından hem de ekonomiye katkı açısından artırmayı düşünüyoruz." diye konuştu.

KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 13
  • Metehan arık 1 yıl önce Şikayet Et
    İşe yaramaz bir kurum düzgünler Iş kazası çok oluyor kaza ya kurban gidenleri de kandırıp kapı dışa koyuyorlar Kurum olmuşlar ama adm olamamış lar Başka firmaların projelerini çalıp biraz daha değişik bir mak üretiyorlar emek hırsızı bunlar
    Cevapla
  • Mesut 1 yıl önce Şikayet Et
    Böyle yorumlar yerine sanayi ve teknoloji bakanlığına patent enstitüsü ne şikayet bildiriminde bulunsaniz daha doğru olur
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah yolunuzu açık etsin inşallah
    Cevapla
  • Fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    Millet yapay güneş yapsın bizimler boru ihracatı ile ovunsun al sana klasik Türk zekası
    Cevapla
  • tekin 1 yıl önce Şikayet Et
    sen ne yaptın onu da yaziver...
    Cevapla
  • sait dbakır 1 yıl önce Şikayet Et
    madem millet yapiyorsa snde bi yapsana bos kinuşacağına ancak bir insanın başarsını eleştirirsiniz vah zavalı
    Cevapla
  • DERVİŞBABA 1 yıl önce Şikayet Et
    Tamam kardeş. Gel sen daha güzel icatlar yap. Seni alkışlayalım Seni tutan mı var. Çalışmak üretmek zor, Klavye şovalyesi olmak bedava
    Cevapla
  • Yavuz 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen başkasını eleştirmekten başka ne iş yaptın ? Bir işe yaramayan sadece yapılanları eleştiren senin gibilerden bu ülkeye hayır gelmez. Sen yat yat uyu......
    Cevapla
  • laf 1 yıl önce Şikayet Et
    ne aptalca bir yorum..yapay güneşi yapanlar.... 5 para etmez çakmak,tesbih ucuz ne kadar ıvır zıvır şey varsa onlarıda yapıyorlar...
    Cevapla
  • ali ak 1 yıl önce Şikayet Et
    maşALLAH yalnız 70 ülke için 10 milyon dolar düşük bir rakam kaliteli mal yaparsanız inş. 100 milyon dolarlarıda görürsünüz
    Cevapla
  • samii 1 yıl önce Şikayet Et
    Zillet çöp ithal ediyoruz diyordu bak işte çöplerden boruları döşüyor hemşehrilerim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle